Afşin’de termik santraller ölüm saçıyor: 17 bin erken ölüm
Greenpeace'in raporuna göre Maraş’ın Afşin ilçesindeki termik santraller, 17 bin erken ölüme neden oldu.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK-Greenpeace aktivistleri, Türkiye’de kömürden en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Maraş Afşin’deki kömürlü termik santrale, projeksiyon yöntemiyle "Bu baca zehir saçıyor" mesajını yansıttı.
Aktivistler, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait Afşin B santraline geçtiğimiz çarşamba günü yansıttıkları mesajla ilçedeki kömürlü termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına verdiği olumsuz etkilere dikkat çekti.
AVRUPA’NIN EN YÜKSEK KİRLİLİK KAYNAKLI MUHTEMEL ÖLÜM ORANI!
Maraş’a bağlı Afşin/Elbistan bölgesinde 33 yıldır çalışan Afşin A ve 15 yıldır çalışan Afşin B santralleri bölgede geri dönüşü olmayan bir tahribat yarattı. Greenpeace’in 2014 tarihli "Sessiz Katil" raporuna göre, Afşin’deki santraller Avrupa’nın en yüksek kirlilik kaynaklı muhtemel ölüm oranına sahip.
ŞİMDİYE KADAR 17 BİN ERKEN ÖLÜME NEDEN OLDU
Greenpeace Akdeniz’in Mart 2019’da hazırladığı "Afşin’de Kömürlü Termik Santrallerin Bedeli" isimli hava modellemesi raporuna göre, Afşin’deki santrallerden çıkan emisyonlar yetişkinlerde inme, akciğer kanseri, kalp ve solunum yolu hastalıkları ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları riskini artırıyor. Bu santraller kum tanesinden bile küçük parçacık madde (PM2,5) ve azot dioksit (NO2) kirliliği nedeniyle bugüne kadar 17 bin erken ölüme neden oldu.
TÜM SANTRAL PROJELERİ YAPILIRSA 32 BİN ERKEN ÖLÜM YAŞANACAK
Üstelik Afşin’e 4 tanesi EÜAŞ’a ait olmak üzere toplamda 6 santral daha yapılmak isteniyor. Greenpeace Akdeniz’in modellemesine göre mevcut santraller ve yapılması planlanan santraller ömürlerini tamamladığında toplamda 32 bin erken ölüme neden olacak.
Türkiye’de aktif 28 kömürlü termik santral, planlanan ise 40’tan fazla kömürlü termik santral projesi var. Greenpeace Akdeniz, "Kömürü Bırak" projesi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan kömürlü termik santral projelerini iptal etmesini ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmasını talep ediyor.
‘YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YATIRIM YAPILMALI’
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül şöyle konuştu:
"Kömür 33 yıldır Afşin-Elbistan'ı zehirleyerek insan sağlığını ve çevreyi tahrip ediyor. Bu yetmezmiş gibi planlanan 6 yeni santralle bu bölge adeta gözden çıkarılıyor. Afşin'dekiler de dahil Türkiye'de planlanan tüm termik santral projelerinden vazgeçilmeli, yenilenebilir kaynaklara yatırım yapılmalı."