Ali Yerlikaya'dan Taksim'de 1 Mayıs açıklaması: Asla müsaade etmeyeceğiz
Artı Gerçek - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs'ta Taksim'in yasak olduğunu duyurdu.
Yerlikaya, "Bu yıl bir konfederasyon ve bazı sendikalar Taksim çağrısı yaptılar. Oysa kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği İstanbul Valiliği tarafından iletildi.Taksim Meydanı toplantı ve yürüyüş için belirtilen güzergahlar arasında değildir" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 5 ay önce verdiği hak ihlali kararına rağmen Taksim Meydanı yine 1 Mayıs kutlamalarına kapatıldı. AYM, Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" olduğuna karar vermişti.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için yapılan Taksim Meydanı çağrıları hakkında konuşan Yerlikaya, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için uygun güzergahlar arasında yer almadığını iddia etti.
'VALİLİĞİMİZCE BU YIL 40 AYRI GÜZERGAH İLAN EDİLDİ'
Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
"1 Mayıs nedeniyle şimdiye dek 55 ilimizde 103 ayrı etkinlik müraacatı yapılmıştır. Hepsine izin verilmiştir. İstanbul için burada parantez açmak istiyorum.
İstanbul'da toplantı ve yürüyüş güzergahı valiliğimizce bu yıl 40 ayrı güzergah ilan edilmiştir. Geçmişte olduğu gibi işçi sendikalarının müracaat yaptığı yerlere izin vermiştir. Bazı işçi sendikaları da Taksim'e çağrıda bulunmaya devam etmişlerdir.
TAKSİM VE ÇEVRESİ TOPLANTI VE GÖSTERİ İÇİN UYGUN DEĞİLMİŞ
Terör örgütleri de 54 sosyal medya hesabından 'Taksim'e gelin' çağrısı yapıyorlar. Taksim Meydanı, toplantı ve yürüyüş güzergahları arasında değildir. Çünkü Taksim ve çevresi toplantı ve gösteri için uygun değildir. Araç yoğunluğunun çok olduğu bu bölge kişi haklarının korunması yönünde ciddi riskler barındırmaktadır.
'SOKAKLAR TRAFİĞE KAPATILACAK'
1 Mayıs'ın huzur ve güvenliğin sağlanması için toplam 29 cadde ve bu caddelere açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır. 1 Mayıs'ta İstanbul Valiliğine başvuran konfederasyon ve belirli sayıdaki temsilcileri Taksim anıtına çelenk bırakabilecek ve saygı duruşunda bulunabilecek."
AYM 'HAK İHLALİ VAR' DEMİŞTİ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 5 ay önce Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" olduğuna karar vermişti.
Oy çokluğu ile alınan kararda, 1977 yılındaki katliama atıfla Taksim'in işçi ve emekçilerin 'ortak hafızası' ve 'sembolik değeri' olduğuna vurgu yaparak, meydanın önemine ilişkin şu değerlendirmeye yer vermişti:
"İçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır." (HABER MERKEZİ)
Kadınlar 1 Mayıs'ta Taksim'de: 'Haklarımızı savunmak için 'buradayız, güçlüyüz’ diyeceğiz'
Dokuz kentten katılım sağlanacak: Batman'daki 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
64 yazar ve sanatçıdan çağrı: 'Taksim 1 Mayıs alanıdır... Yasakçı tutuma derhal son verin'