Ankara Numune'de usulsüzlük: Ne fatura var, ne tutanak
Müfettiş usulsüzlüğü tespit etti ama dönemin valisi soruşturma izni vermedi.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde usulsüz bir klima alımına ilişkin başlatılan inceleme başka usulsüzlükleri de ortaya çıkardı.
Numune Hastanesi Mamak semt polikliniğine 2016 yılında mekanın uygun olmadığı belirtilmesine rağmen klima takıldı. Konu bir personelin suç duyurusu üzerine yargıya gitti. Savcılık, sonrasında da Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı incelemede hastanenin tüm inşaat, elektrik, sıhhi tesisat malzemelerini 3 firmadan aldığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı müfettişinin raporuna göre, hastanenin doğrudan temin yöntemiyle yaptığı alımların 3'te 2'si bu üç firmadan.
ALIMLARIN 3'TE 2'Sİ AYNI AİLEYE AİT FİRMALARDAN
Dikkat çeken nokta ise 3 firmanın da aynı aileye ait olması. Hastane, inşaat, elektrik, sıhhi tesisat gibi malzemelerin büyük çoğunluğunu Mehmet Bozan'a ait Ekip, Mehmet Bozan'ın oğlu Tayfur Bozan'a ait Liner Ticaret ve kardeşi Mustafa Bozan'a ait MB Grup'tan aldığı tespit edildi.
MÜFETTİŞ USULSÜZLÜĞÜ TESPİT ETTİ, VALİ SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ
Usulsüz malzeme alımlarıyla ilgili bir personelin suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve bazı görevliler hakkında Ankara Valisi'nden soruşturma izni istedi. Bunun üzerine Valiliğin atadığı müfettiş Mayıs 2017'de inceleme başlattı. Müfettiş, raporunda ihale ve alımlarda usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 3 kişinin sorumluluk taşıdığı değerlendirmesinde bulundu. Müfettiş, 2015, 2016, 2017 yıllarına ait tüm alımları da incelerken, 3 firmadan alınan malzemelerin piyasa değerinin çok üzerinden fiyatlara alındığı görüldü. Ancak 2018 yılında görevden alınan dönemin Valisi Ercan Topaca 17 Temmuz 2017 tarihli kararıyla soruşturma izni vermedi.
NE FATURA, NE TUTANAK VAR
Savcılığın başlattığı soruşturmada doğrudan temin bölümü çalışanı M.K'nin ismi geçti. Bu isim başka usulsüzlüklerde de geçiyor. Delta adlı bir firma, bir dilekçe ile başvuru yaparak, hastaneden 9 bin 110 TL alacağı olduğunu belirtmişti. Firma yöneticisi M.K'nin, Whatsapp üzerinden sipariş verdiğini, ancak ödemeleri alamadığını belirterek, Whatsapp yazışmalarını da hastane yönetimine sunmuştu. Ancak malzeme alımlarıyla ilgili ne fatura ne de tutanak bulunuyor. Bu konuyla ilgili hiçbir işlem yapılmazken, M.K'nin başka bir göreve atandığı öğrenildi.
Savcılık, Valiliğin kararıyla soruşturmayı sürdüremese de bu kez devreye Sağlık Bakanlığı müfettişi girdi.
Engelli bir personelin aldığı 10 günlük ve 30 günlük iki ayrı raporu incelemek için gelen Sağlık Bakanlığı müfettişi, söz konusu 3 firmadan yapılan alımlarla ilgili de incelemelerde bulundu. Müfettiş raporunda, 2016 ve 2017 yılında yapılan alımların 3'te 2'sinin Ekip, Liner Ticaret ve MB Grup'tan olduğunu belirterek, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilecek bir muhakkik ekibi veya sağlık denetçilerince detaylı inceleme yapılabileceğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın soruşturması sürüyor.
SAHTE ENGELLİ RAPORLARI İDDİASI
Öte yandan hastanedeki bir başka soruşturma konusu da gerçeğe aykırı engelli raporlarıyla ilgili.
Engelli raporları bulunanlar yaşı beklemeden emekli olabiliyor ve emekli maaşları da daha yüksek oluyor. Sağlık Bakanlığı müfettişi, 2017 yılında 73 kişiye gerçeğe aykırı engelli raporu verildiğini tespit etti. Müfettiş, 'gerçek olmayan engelli sağlık raporları ile kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratarak nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik' suçlaması ile aralarında doktorların da bulunduğu 17 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu ve 1536 sayfalık belgeyi savcılığa gönderdi.
ENGELLİ ÇALIŞANA SAHTE SAĞLIKLI RAPORU
Sahte engelli raporları düzenlendiği tespit edilen hastane yönetimine yönelik bir diğer suçlama ise engelli personeline sahte sağlıklı raporu vermek.
Malzeme alımlarındaki usulsüzlüğü yargıya taşıyan personelin görme bozukluğu nedeniyle engelli raporu bulunuyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından semt polikliniğinde idari müdür iken ana binaya çekilen personel, veznede çalıştırılmak istendi. Dikkat gerektiren işlerde çalışmayacağına dair raporu hastaneye yönetimine sunan personel, veznede çalışamayacağını belirtti. Ancak raporu kabul edilmedi ve yeniden rapor istendi. Numune Hastanesi doktorlarının verdiği raporda, engel durumunun veznede çalışmasının önünde engel olamayacağı belirtildi. Personelin Sağlık Bakanlığı’na başvurusu ile Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nden yeni bir rapor alındı, raporda 'iyi görmeyi gerektiren işlerde çalışamaz' denildi.
Bunun üzerine bilgi işlem biriminde görevlendirilen personel, bu görevi de kabul etmedi. Hastane yönetiminin değişmesi ve Sağlık Bakanlığı müfettişinin iade-i itibar kararıyla yeniden semt polikliniğindeki görevine dönebildi. Personel hakkında veznede çalışabileceği yönünde rapor düzenleyen Numune Hastanesi doktorlarına ise uyarı cezası verildi.