'Bakan sermayenin dediğini yaptı, 210 bin üreticiyi mağdur etti'
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç hükümetin çay alım politikalarına tepki gösterdi.
Gençağa KARAFAZLI
ARTI GERÇEK - Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç, hükümetin uyguladığı yaş çay alım politikalarına yönelik sert tepki gösterdi.
Paliç, ÇAYKUR'un kota ve kontenjan uygulamaları sonucu 210 bin çay üreticisinin özel sektörün kapısına mahkûm edilmesine, ilgili bakan Pakdemirli’nin kendilerini muhatap almamasına, özel sektör firmalarının taleplerinin anında yerine getirilmesine ve ÇAYKUR’un zarar etmesine neden olarak üreticiye yapılan yaş çay zammını gerekçe gösterilmesine dair Artı Gerçek'e açıklamalarda bulundu.
'ÇAYKUR'U YOK ETMEK İÇİN MESUT YILMAZ'A GİTTİLER'
Rize Ziraat odası Başkanı Nevzat Paliç, 20 yıla yakın üreticiye hizmet verdiğini kayderek şunları dile getirdi:
"2001 yıllarında Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde ben yine oda başkanıydım o tarihlerde ÇAYSİAD adında bir Ankara teşkilatı vardı. O zaman dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’a gidip '300 Tane özel sektörüz ÇAYKUR’ a gerek yok biz idare ederiz' teklifini Yılmaz kabul etmemiş sonradan Rize’de bir otelde toplantı yapıldı. O toplantıya katıldık aynı talepleri vardı biz Ziraat Odası olarak buna karşı çıktık.
'RTB YÖNETİCİLERİ YALANCIDIR'
Bugün ÇAYKUR’un yok olmasını isteyen bir zihniyetle karşı karşıya bulunuyoruz. Bunlar günde 2 kez çay fiyatı açıklayan üreticiyi sömüren kişilerdir. Bunlar bugün Rize Ticaret Borsası (RTB) yönetimindeki kişilerdir. Bunlar yalancıdır çünkü Mayıs çay kampanyası öncesi Rize valisi Kemal Çeber ve siyasi parti başkanlarıyla beraber yaptığımız toplantıda çay üreticilerinin alın terini sömürmeyeceklerini açıklamışlardı. Demişlerdeki "Biz devletin verdiği yaş çay fiyatının altında üreticiden çay almayacağız bu sözü veriyoruz" bu yıl kampanya sürecince vermiş oldukları söz buydu. Bizler üreticilerimizin adına sevinmiştik. Fakat sahada bunun böyle olmadığını gördük Mayıs ayında 2,50 kuruş kadar çay aldılar, yalan söylediler verdikleri sözleri tutmadılar.
Çay Sanayiciler Başkanıyım diyen, RT Borsa Başkanıyım diyen, Ulusal Çay Konseyi başkanıyım diyen Mehmet Erdoğan, ÇAYKUR'un uyguladığı kota ve kontenjanı bir fırsata dönüştürerek üreticiden düşük fiyata çay alırsa diğer özel sektör ne yapacak başkanın yaptığını yapacak.
'BU MİLLET UYUYOR'
Tüm bu haksızlığı yaparlarken bir de basın yayın organlarına beyanat veriyorlar düşük fiyatta çay almadıklarını söylüyorlar yalan söylüyorlar. Ben etüt ettim gittim gördüm hepsini takip ettim, hepsi de fiyat düşürmüş basın mensuplarına sesleniyorum, gidin siz de üreticilerle konuşun. Bakın çay aldıkları yerlerden ne kadar fiyata aldıklarını sizler de öğrenin. Deşifre edin, bunların gerçek yüzlerini meydana çıkartın. O zaman kimin haklı olacağını göreceksiniz. Bu millet uyuyor. Artık uyuma zamanı değil. 20 yıldır ben çay üreticisiyim ve ÇAYKUR’un özelleştirilmemesi için mücadele ediyorum bu gerçekleri ömrüm yettiğince söylemeye devam edeceğim.
'YARDIMCI OLDUĞUMUZ BASIN MENSUPLARI SUSUYOR'
Yıllardır gerçekleri söylüyoruz ancak ne yazık ki basın mensupları (bir kaçı hariç) susuyor.
Ziraat odası olarak basın mensuplarına maddi manevi her koşulda destek verdik. İsmini vermeyeceğim bir dernek her geldiğinde kiraları konusunda etkinlikleri konusunda yardımcı olduk. Ancak bugün geldiğimiz noktada sus pus olmuşlar biz konuşuyoruz siz yazın korkmayın.
'BAKAN SADECE ÖZEL SEKTÖRÜ MEMNUN ETTİ'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 2020 yılı çay fiyatını belirlerken, çay müstahsilinin değil çay sanayicilerini düşünmüş özel sektör firmalarının taleplerine göre fiyat vermiştir onların talepleri gerçekleşmiştir onları memnun etti, üreticiyi dolayısıyla bizleri memnun etmedi. 210 bin çay üreticisini mağdur etmiştir.
Geçen ay telekonferans sitemiyle sayın bakanla bir programa katıldık ancak bizlere söz hakkı verilmedi izleyici olarak kaldık programda sayın bakan 'özel sektör temsilcilerimizi memnun ettik' şeklinde sözler sarf ederek onların taleplerini açıkça savunduğunu itiraf etmiştir.
'20 YIL SONRA İLK KEZ BU BAKAN BİZİ MUHATAP ALMADI'
Buna rağmen Tarım Bakanımızla konuşabilme imkânım olsaydı ben şunu diyecektim 'Sayın Bakanım; ben 20 seneden beri oda başkanıyım. Bugüne kadar gelen Tarım Bakanlarının hepsi Rize Ziraat Odası'nı ziyaret etmiştir. Veyahut bizler defalarca bakanlığa çağrılmışızdır. Buraya geldiği her zaman da beni Tarım Bakanı yanına çağırmıştır. Görüşlerimiz alınmıştır. Fakat Tarım Bakanımız sadece sanayiciler ile görüşmüştür. Şimdi onların talepleri gerçekleştirmiştir. Tarım bakanımız da doğru konuşmuştur. Özel sektörün memnuniyeti var.
210 bin üreticinin temsilcisiyim Bakan’a ulaşamıyorum ancak üreticinin alın terini sömüren Özel sektör temsilcileri ona her dakika ulaşıyor.
'BAKAN GERÇEKLERİ SÖYLEMİYOR'
Tarım bakanı Bekir Pakdemirli'nin 'Yaş çay üreticisinin yaş çay taban fiyatına enflasyon üstünde fiyat vermemiz bu neden üreticinin çay bedellerini bankalardan faizle para alıp ödememiz sonucu ÇAYKUR zarar ediyor' demiş.
Sayın bakan gerçekleri söylemiyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından destekleme ile beraber toplam 3.40 TL olarak açıklanan 2020 yılı yaş çay fiyatını, tarım ürünlerine verilen zammın en düşüğüdür.
'SAYIN BAKAN ÇAYKUR'UN ALIM VE PAZARLAMA POLİTİKALARINA BAKSIN'
Eski genel müdür İmdat Sütlüoğlu’nun inatçı tavrı nedeniyle bölgenin ürünü olmayan Stevia (Rize şekeri) bitkisine 15 milyon lira yatırım yaptı onunda fidanlarını böcekler yedi.
Popülizm ve seçim yatırımı nedeniyle daha önce 4 ay çalıştırılan binlerce işçi bu kez 6 ay çalıştırılıyor. Ben işçi kardeşlerimizin fazla çalıştırılmasına karşı değilim ancak soruyorum 2 ay fazladan çalıştırdığın yaklaşık 10 bin işçiye çay kampanyası bitince ne iş yaptırıyorsun? Bu insanlar fabrikaya hiç gitmeden 2 ay maaşlarını ödesen kurum daha karlı çıkar. Bu işçi kardeşlerimizin 2 ay fazla çalışmalarını başka devlet kurumlarında çalıştırmak bir değere dönüştürmek sağlansaydı ÇAYKUR bundan daha karlı çıkardı. On bin işçinin 2 aylık maliyetini düşünün.
ÇAYKUR 10 bin işçisinin 2 ay fazla çalıştırırken özel sektör firmalarına, devlet neden 'Sizde kampanya süresince çalıştırdığınız işçileri 2 ay daha fazla çalıştıracaksınız' demiyor?
Sayıştay’ın açıkladığı raporlar ÇAYKUR’un neden zarar ettiğini gözler önüne sermiştir, çay üreticisi alın terinin karşılığını zaten alamamıştır üreticinin ürününe verilen en düşük zamla ÇAYKUR asla zarar etmemiştir.
'2021YILINDA ÜRETİCİ MAĞDUR OLACAK'
Bu sene (2020) üreticimiz beklediğini alamadı. Bu sene ki fiyattan 2021 senesinde yüzdelik olarak yine fiyat farkı uygulanırsa 2021 yılında üretici bir kez daha mağdur olacağı şimdiden belli olmuştur. Bu sene bu kapandı. Ama seneye çay üreticilerin mağduriyeti göz önünde bundurulmalı. Ona göre fiyat belirlenmelidir.
ÇAYKUR bölgenin lokomotifidir, özel sektör ise sadece kendi cebini düşünür üreticiyi değil.
ÇAYKUR un sosyal bir yapısı vardır, ÇAYKUR 210 bin çay üreticisi ile muteber değildir dolaylı olarak yaklaşık 2 milyon insana istihdam sağlayan bölgenin can damarı olmazsa olmazı bir kurumdur. Bu kurum bu politikalarla daha fazla ayakta kalması zordur. Bunun adı özelleştirmedir birileri bunun için çaba içerisindedir ancak biz Ziraat odası olarak dün olduğu gibi bugün de özelleştirilmesine karşı her türlü mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız."