Bakanlık 'yenilikçi fikir' projelerine 1, dini vakıf projelerine 15 milyon lira ayırdı

Bağımlılıkla mücadele projeleri için 2 milyon TL ayıran Bakanlık, dini vakıf ve derneklerin desteklendiği proje için 15 milyon lira ayırdı.

Bakanlık 'yenilikçi fikir' projelerine 1, dini vakıf projelerine 15 milyon lira ayırdı

İktidarın eğitim alanındaki tercihleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Faaliyet Raporu ile bir kez daha gözler önüne serildi. Öğrencilerin, "Tarikat yurtlarına mahkûm bırakılıyoruz" tepkisini haklı çıkartan verilere göre, öğrenci sayısı 7 milyonu aşarken yurtların 2018 yılındaki kapasitesi 689 bin 64 oldu.

Gençlik merkezlerinde gerçekleşen faaliyetlerden de dini içerikli olanlara ağırlık veren Bakanlık, dini vakıf ve derneklerin örgütlenme aracı olarak kullandığı "Kitap Kahve" projesi için 15 milyon TL ayırdı.

KAPASİTE ARTIŞI YETERSİZ KALDI

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre üniversite öğrencilerinin barınma problemi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın "2018 Yılı Faaliyet Raporu"yla da ortaya konuldu. Öğrenci yurtlarının 2018 yılındaki yatak kapasitesi, 2017 yılına göre sadece yüzde 6 artırıldı. Üniversite öğrencisi sayısı 2017’ye göre 372 bin artarken, devlet yurtlarındaki yatak sayısı artışı 36 bin 515’de kaldı. 2018’de, devlet yurtlarında barınmak için 410 bin 11 öğrenci başvurdu. Bakanlığın istatistiklerine göre, yurt için başvuran öğrencilerin yüzde 18’inin talebi karşılanamadı.

AĞIRLIK DİNİ ETKİNLİKLERE

Bakanlığa bağlı Gençlik Merkezleri Akademisi’nde 2018 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerde dini içerikli projelerin ağırlıkta olması dikkat çekti. Buna göre, gençlik merkezlerinde düzenlenen toplam 146 bin 118 faaliyetin yüzde 22’sini dini içerikli faaliyetler oluşturdu. Aralarında, "Yenilikçi Düşünme Yeteneği" ve "Yazılım-Kodlama, Robotik Tasarım" eğitimlerinin de olduğu İnovasyon Atölyesi’nde 4 bin 851 faaliyet gerçekleştiren Bakanlık, Dini İlimler Atölyesi’nde ise 31 bin 617 faaliyet gerçekleştirdi.

GÜZEL SANATLAR İÇİN 3 BİN, DİNİ ATÖLYELER İÇİN 42 BİN ETKİNLİK

Yine dini içerikli faaliyetlerin ağırlıkta olduğu Değerler Atölyesi’nde de "İslam Kültürü ve Medeniyeti, Ahlak ve Bizi Biz Yapan Değerlerimiz" eğitimleri gibi projeler kapsamında 10 bin 20 proje hayata geçirildi. Sosyal Bilimler Atölyesi için 6 bin 783, Güzel Sanatlar Atölyesi için 3 bin 718 etkinlik planlayan Bakanlığın, dini içerikli atölyeler için planladığı etkinlik sayısı 41 bin 637’ye ulaştı.

‘KİTAP KAHVE’ PROJESİNE 15 MİLYON TL

Rapora göre, 2018 yılında en büyük bütçe dini vakıfların örgütlenme aracı olarak kullandığı "Kitap Kahve" projelerine ayrıldı. İlkokullarda cihat propagandası yaptığı iddia edilen AGD ve ortaokullarda düzenlediği "Siyer-i Nebi" yarışmalarıyla tepki çeken İlim Sanat ve Kültür Derneği başta olmak üzere çok sayıda dini referanslı derneğin desteklendiği proje çerçevesinde toplam 15 milyon 453 bin 875 TL harcandı. 2017 yılındaki Anayasa değişikliği referandumunda, "Güçlü Türkiye için evet" çıkışıyla AKP’ye desteğini açıklayan Samsun İmam Hatipliler Mezunlar ve Mensuplar Derneği’nin (SAMİMDER) de desteklendiği "Kitap Kahve" projelerinin sayısı 178 ile ifade edildi.

‘YENİLİKÇİ FİKİRLER’E 1, DİNİ VAKIFLARIN DESTEKLEDİĞİ PROJEYE 15 MİLYON

Çoğunlukla dini vakıf ve derneklerin desteklendiği proje için 15,5 milyon TL harcayan Bakanlık, bağımlılıkla mücadele projeleri için 2 milyon TL, yenilikçi fikirler projeleri için 1,9 milyon TL, kültür ve sanat projeleri için ise 5 milyon TL ayırdı.

akp Gençlik ve Spor Bakanlığı