Baro açıkladı: Savcılık, Sakarya'da saldırıya uğrayan işçilerin ifadesini tanık sıfatıyla almak istemiş

Baro açıkladı: Savcılık, Sakarya'da saldırıya uğrayan işçilerin ifadesini tanık sıfatıyla almak istemiş
Sakarya’da saldırıya uğrayan Kürt işçilerin jandarma ifadelerinin ardından açıklama yapan Mardin Barosu, savcılığın mağdurların ifadesini tanık sıfatıyla almak istediğini belirtti.

Sakarya’nın Ortaköy ilçesine bağlı Sırt Mahallesi’nde saldırıya uğrayan Kürt işçilerin Mazıdağı İlçe Jandarma Komutanlığı’nda ifade işlemleri tamamlandı. Mardin Barosu, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu avukatlarının hukuki desteği eşliğinde verilen ifadelerin ardından, Mardin Barosu binasında açıklama yapıldı.  

‘TANIK SIFATIYLA İFADE ALMAK İSTENDİ, İTİRAZ ETTİK’

İHD’nin de katıldığı açıklamada konuşan Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, işçilerin ağır hakaretlere maruz kalarak ve ölüm tehditleri karşısında Mardin’e geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Mazıdağı Savcılığı’nın 3 kişinin dışında diğer işçilerin ifadelerini tanık sıfatı ile almak istediğini aktaran Elik, "Bu açıkça hukuka aykırıdır. Avukatlarımızın ve baromuzun itirazı üzerine hepsinin mağdur sıfatıyla ifadelerine başvurulmuş ve ifadeleri tamamlanmıştır" dedi.

Irkçı saldırıların son zamanlarda yaygınlaştığına dikkat çeken Baro Başkanı Elik, "Bu uzun zamandır süregelen cezasızlık politikasından kaynaklanıyor. Bu saldırıları yapanlar, bunların faillerini kendilerinin korunacaklarını düşünüyorlar ve uygulamada da olan gerçeklik budur. Soruşturma yapılmadan olayların üstü örtülmeye çalışıldığı için maalesef olaylar gün geçtikçe artıyor ve bu da toplumsal barışa büyük bir zarar vermektedir" ifadelerini kullandı.  

‘VALİLİK AÇIKLAMASININ GERÇEKLİKLE İLGİSİ YOK’

 Sakarya Valiliği’nin yapmış olduğu açıklamanın gerçeklikle bir ilgisi olmadığını dile getiren Elik, "Olay sosyal medya ve basına tamamen yansıdığı gibidir. İşçiler 4 Eylül’de Sakarya’da saldırıya uğramışlardır. Mardin Barosu olarak bu hukuki sürecin tamamıyla takipçisi olacağız. Sadece Mardin’de, Mardin Savcılığında, Jandarma karakollarında değil, Sakarya’da yapılacak soruşturmada ve kovuşturmada Mardin Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu ve yönetimi ile orada hazır bulunacak, arkadaşlarımızla vatandaşlarımızın hukukunu korumak için, mağduriyetlerini gidermek için elimizden gelen bütün hukuki desteği vereceğiz" diye konuştu.

Sakarya Valiliği’nin aileleri arayarak gözaltına alındığını belirttiği kişilerle ilgili kendilerinin bilgi edinemediğini söyleyen Elik, Sakarya Valiliği’nin de bu konuda herhangi bir açıklamasının olmadığını ifade etti.

BARO BAŞKANI KARAKOLA ALINMADI

Karakola girişine izin verilmediğini ifade eden Mardin Barosu Başkanı Elik, uzun uğraşlar sonucunda içeri girebildiğini söyledi. Elik, avukat ve bir baro başkanının adli kolluğun olduğu binaya alınmamasının hukuki bir durum olmadığını kaydetti. Elik, Diyarbakır Barosu ile birlikte konuya dair rapor hazırlayacaklarını ve kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar