Basın özgürlüğünde Ruanda ve Özbekistan'la yarışıyoruz

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü araştırmasına göre Türkiye'de sansür artıyor.

Basın özgürlüğünde Ruanda ve Özbekistan'la yarışıyoruz

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, ülkelerdeki basın özgürlüğünü incelediği ve her yıl yayımladığı 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni açıkladı.

RSF'in raporunda "Diktatörlükler, otoriterler ve popülist rejimler ne pahasına olursa olsun bağımsız bilgiyi baskı altına almayı artırarak sürdürdü" açıklamasında bulunuldu. Türkiye'de Yargı Paketi ile geçici bir iyileşme olduğu vurgulandı.

Yayımlanan raporda, dünyadaki ülkeler arasında Türkiye, basın özgürlüğü sıralamasının 154. basamağında yer aldı. Türkiye geçtiğimiz yıl 157. sıradaydı.

Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye'yi 155. sıra ile Ruanda, 156. sıra ile Özbekistan ve 157. sıra ile Kazakistan takip ediyor. İnternet medyasında ise sansürün arttığı görüldü. Geçtiğimiz yıl 586 haberin internette sansürlendiği ifade edildi. Belarus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Brunei ve Bangladeş ise Türkiye’nin üst sıralarında yer aldı.

'YARGI PAKETİ SONRASI İYİLEŞME GEÇİCİYDİ'

Araştırmada geçtiğimiz yıl ileriye yönelik adım olarak sunulan, "Yargı Paketi sonrası iyileşme geçiciydi. Güvenlik politikalarını eleştirmek, PKK veya Suriye Demokratik Güçleri’ne atıf yapmak gazetecileri tutuklamaya götürebiliyor. Libya haberinden 3’ü Odatv’den 6 haberci tutuklandı" tespiti yapıldı.

Raporda, Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısında geçen yıl az bir gerileme kaydedilse de dünya genelinde hala en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu vurgulandı.

Raporda Kuzey Avrupa ülkeleri Norveçi Finlandiya ve Danimarka sırasıyla ilk sıralarda yer aldı. Kuzey Kore ise en sonuncu oldu.

sansür basın özgürlüğü Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü yargı paketi