Beko: Ölen işçiye Covid-19’dan öldü demiyorlar!

İnşaat sektöründe sosyal mesafenin ve hijyenin olmadığını belirten Kani Beko, sigortasız çalıştırmanın en yoğun bu sektörde yaşandığını söyledi.

Beko: Ölen işçiye Covid-19’dan öldü demiyorlar!

Salgında inşaat sektörü yoluna aynen devam etti ancak işçiler Coronavirus'le tek başına mücadele etmek zorunda kaldı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko sendikaların araştırmalarına dayanarak, "Ne yazık ki Covid-19’dan ölen işçiye, başka hastalıktan öldüğü kaydı yapılıyor" dedi.

İnşaat sektörünün sigortasızlığın en yoğun yaşandığı sektör olduğunu vurgulayan Beko, İz gazeteden Cengiz Aldemir’e konuştu. Pandemi döneminde birçok işçinin işten çıkarıldığını söyleyen Beko, çalışabilenlerin ise şantiyelerde hijyen ve sosyal mesafeden azade risk altında çalıştırıldıklarını belirtti.

'COVİD-19’DAN ÖLDÜ DEMİYORLAR'

Türkiye’nin salgın sürecinde en büyük zarar gören öncü sektörlerinin turizm, inşaat, sanayi ve ulaştırma iş kolları olduğunu belirten Beko, arz ve talep kanadında negatif şoklar yaşanırken tedarik zincirlerinde de hem iç piyasa hem de dış piyasa kaynaklı aksamalar yaşandığına dikkat çekti.

Beko, "AKP iktidarı kendine yakın, milletin anasına… küfreden o inşaat patronlarına trilyonlar kazandırırken, o patronlar sektörde çalışan gariban inşaat emekçilerini sağlık ve sosyal haklarını vermeyerek sömürmeye devam ediyor. O gökdelenler korumasız emekçilerin sağlığına basarak yükseliyor. Büyük çoğunluğu sigortasız ve yevmiyeli çalıştırılan işçiler, devletin salgın nedeniyle sağladığı imkânlardan da faydalanamıyorlar. Ne yazık ki Covid-19’dan ölen inşaat işçilerine, başka hastalıktan öldüğü şeklinde kayıt yapıldığı bilgisi geliyor bana" sözleriyle tepki gösterdi.

'ŞİKAYET HAKKINIZI KULLANIN’

Beko, sigortasız çalıştırılan işçilere, "Eğer ki, sigorta belirtilen talepler doğrultusunda halen başlatılmıyor ya da eksik yatırılıyor, sosyal haklardan geri kalınıyor ise, işçi; ‘’ şikâyet hakkını ‘’ kullanabilir. Sigortasız çalıştırılmakta olan bir işçi ‘’ Sosyal Güvenlik Kurumu ‘’ bünyesinde bir şikâyet dilekçesi hazırlayarak, çalışmakta olan işletmeyi bu kuruma şikâyet edebilir. Bu şikâyetin ise işte mevcut olarak faaliyet gösterdiği bir tarihte olmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun bu şikâyeti değerlendirmeye alabilmesi için kişinin o tarihte sigortasız olarak bir yer de çalışıyor olması tespit edilmesi gerekiyor. Böylelikle işten çıkarılmadan önce bir şikâyet dilekçesi hazırlanır ise SGK’nın da durumu tespit etmesi daha kolay olacak ve olumlu bir sonuç almak mümkün olacaktır" sözleriyle şikayet haklarını hatırlattı.

Sayıştay’ın, TOKİ şantiyelerinde iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili eksiklikleri ile ilgili tespitleri hatırlatan Beko, özellikle inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereğince çalışan personelin koruyucu malzeme kullanımının titizlikle takibinin yapılmadığını söyledi. İktidarın, " Ekonomimiz uçuyor" algısının artık tutmadığını, gözdesi olan inşaat sektöründe ekonomik kriz nedeniyle yaşanmakta olan durgunluğa dikkat çeken Beko, salgın döneminde inşaat emekçilerinin tamamen işsiz kaldıklarını söyledi. Meclis’te iş aramak için odasına gelen bir inşaat işçisinin, "Biz yevmiyeli ve sigortasız çalışan inşaat işçileri bu süreçten en büyük darbeyi yedik. Üç ayda evlerimize tek kuruş girmedi" sözlerini paylaştı.

Kani Beko sgk işten çıkarma koronavirüs COVID-19