Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile 'NATO masası'na dönüyor

Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile 'NATO masası'na dönüyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile NATO müzakerelerinin 9 Mart'ta yeniden başlayacağını açıkladı. Çavuşoğlu, iki ülkenin taahhütleri olduğunu belirterek "Bizim bu adımları görmeden İsveç’in üyeliğine evet dememiz mümkün değil" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile NATO üyeliği müzakerelerine yeniden başlayacağı tarih belli oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısı 9 Mart'ta düzenlenecek" dedi.

'İSVEÇ'E EVET DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Çavuşoğlu, iki ülkenin üyeliklerine Türkiye'nin dışında parlamento onay vermemiş tek ülke olan Macaristan'ın Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında, İsveç'e yönelik eleştirilerini de yineledi. Dışişleri Bakanı, "İsveç-Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda taahhütleri var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil" dedi. Çavuşoğlu, "Üçlü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek" ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından tarafsızlık politikalarını değiştirme kararı alan İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ise veto tehdidinde bulunarak, üyeliklere onay vermeden önce bazı isimlerinin iadesi ve silah ambargolarının kaldırılması gibi şartlar öne sürmüştü.

NATO'nun 28 Haziran'daki Madrid Zirvesi'nde ise üç ülkenin uzlaşmasını sağlamak adına Üçlü Muhtıra imzalanarak Daimi Ortak Mekanizma oluşturulmuştu. Mekanizma üçüncü toplantısı ise Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde Kuran yakması sonrasında Ankara tarafından askıya alınmıştı.

'İSVEÇ'İN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİNİ GÖRSÜNLER'

Çavuşoğlu ise Türkiye'nin masaya dönme kararı hakkında bugün yaptığı açıklamada, "3’üncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlenecek, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler" dedi. Dışişleri Bakanı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurularının ayrı ayrı değerlendirilebileceği görüşünü de yineleyerek "Türkiye'nin Finlandiya'nın sürecine daha olumlu yaklaştığını" söyledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar