Cemil Kılıç: Fakültelerin üzerinde cemaat ve tarikat baskısı var
Kılıç, ilahiyat fakültelerinin imam hatip okullarının devamı olarak, 'Rejim karşıtlığı hareketine militan kazandırma kurumları' işlevine büründürüldüğünü iddia etti.
2020 yılında 19 bin 363 öğrenci kontenjanı ile sıralamada en üstlerde yer alan ilahiyat fakülteleri, her yıl bir önceki yıla göre daha çok öğrenci aldı. 2010 yılında 32 üniversitede toplam 6 bin 631 kontenjanı olan ilahiyat bölümleri için 2020’de 19 bin 363 kontenjan ayrıldı.
Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre toplumda yaratılmak istenen değişim için ilahiyat fakültelerinden kadro anlamında yararlanıldığını ifade eden ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, ilahiyat fakültelerinin tarikat ve cemaatlerin ilgi gösterdiği eğitim kurumları olarak öne çıktığını söyledi.
KATLANARAK ARTTI
Kontenjanların yıllara göre dağılımı da ilahiyat fakültelerindeki kontrolsüz büyümeyi ortaya koydu. İlahiyat fakültelerinin yıllara göre öğrenci kontenjanı şöyle:
-2010: 6 bin 631
-2013: 10 bin 859
-2016: 16 bin 516
-2018: 18 bin 115
-2020: 19 bin 636
‘TARİKATLAR İLGİ GÖSTERİYOR’
İlahiyat fakültelerinin sayılarının ve kontenjanlarının giderek artırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan İlahiyaçı Yazar Cemil Kılıç, toplumda yaratılmak istenen değişim için ilahiyat öğrencilerinden kadro anlamında yararlanıldığını söyledi. Kılıç, "İlahiyat müfredatı Emevi anlayışını yansıtacak şekilde yeniden oluşturuluyor. İlahiyat camiasında zaman zaman modern düşünceye sahip kimi akademisyenlere denk geliyoruz ama onlar da ‘dini tahrip etmek’ gibi ithamlarla karşı karşıya kalıyor" dedi.
‘REJİM KARŞITLIĞI HAREKETİNE MİLİTAN KAZANDIRMA KURUMLARI’
Kılıç, ilahiyat fakültelerinin, imam hatip okullarının devamı olarak, "Rejim karşıtlığı hareketine militan kazandırma kurumları" işlevine büründürüldüğünü savunarak, şunları söyledi: "İlahiyatlar fakültelerindeki fıkıh derslerine, dört Sünni İslam mezhebinin külliyatı hakim. Kimileri açısından şaşırtıcı bir şeydir ama ‘IŞİD’ diye nitelediğimiz örgüt ve ilahiyatlarda, fıkıh açısından aynı kaynaklar kullanılıyor. Çoğunluğu oluşturmasalar da IŞİD’e sempati duyan bir öğrenci kitlesiyle karşılaşılması mümkün. Dolayısıyla imam hatip liseleri ve ilahiyat fakülteleri yeniden yapılandırılmalı. Fakülteleri, teoloji fakültesine çevrilmeli ve bütün din ve inançlar tarafsız şekilde, bilimsel yöntemlerle öğretilmeli. İslam’ın sadece bir yorumu değil, bütün yorumları öğretilmeli."