Cengiz Çandar: Türkiye Batı’dan çoktan koptu

İsveç'e araştırmacı olarak giden usta gazeteci Çandar, Türkiye'nin Kürt sorunu üzerine bir kitap tamamladı.

Cengiz Çandar: Türkiye Batı’dan çoktan koptu

Ergun BABAHAN

ARTI GERÇEK - Usta gazeteci Cengiz Çandar beş yılı aşkın süredir İsveç’te yaşıyor. 2016 yılı Mayıs ayında Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’ne (SUITS) gitti. Oradaki çalışması sonucu Kürt meselesi üzerine bir kitap yayınladı, ardından İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı’na (Middle East and North Africa Programme at the Swedish Institute of International Affairs) araştırmacı olarak katıldı.

SUITS'deki çalışması sonu Türkçe’ye "Türkiye’nin İmkansız Görevi: Kürtlerle Savaş ve Barış" olarak çevirebileceğimiz kitabı yazdı. Bu kitap "Turkey’s Mission Impossible: War and Peace with the Kurds" başlığıyla ingilizce yayınlandı. Eylül ayı ortasında paperback versiyonu çıkacak olan kitaba Amazon üzerinden hem hardcover hem de Kindle edisyonu ile şu anda ulaşmak mümkün.

Ancak Çandar orada durmadı ve 2020’den bu yana geçen zamanı yeni bir kitap yazmak için değerlendirdi: "Turkey’s Neo-Ottomanist Moment - A Eurasianist Odyssey…"

"Türkiye’nin Yeni-Osmanlıcı Anı" diye Türkçeleştirebileceğimiz bu kitap da piyasa çıktı. Çandar 40 yılı aşan ve daha çok diplomasiye uzanan gazetecilik mesleği sırasında Amerika’dan Avrupa Birliği’ne, Ortadoğu’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada uzmanlaşma fırsatına sahip oldu. Geçmiş deneyimleri ve derin bilgisi bu kitaplara elbette yansıdı.

1991-1993 yılları arasında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın özel danışmanlık görevinde bulunan Çandar, 1999’da Woodrow Wilson Merkezi’nde bulundu. Gazeteciliğin anı sıra Bilgi, Kültür ve Özyeğin üniversitelerinde Ortadoğu dersleri verdi.

Çandar’la Türkiye’nin AKP’nin üçüncü döneminde hızlanan ama toplumun ve siyasi kurumların çoğunluğu tarafından da desteklenen Avrasya’ya dönüşünü, bunun kalıcı olup olmadığını, bu dönüşte Avrupa’nın yanlışlarını konuştuk.

isveç afrika kürt sorunu türkçe