ÇHD: Emniyetin icazetine bırakılan adalet, yargı reformu olarak sunuluyor

Yargı reformu paketini değerlendiren ÇHD Genel Sekreteri Tuba Nergis Aslan, 'Sol, muhalif kesime ne getirecek? Nasıl bir özgürlük sağlayacak?' diye sorarsanız hiçbir şey yok' dedi.

ÇHD: Emniyetin icazetine bırakılan adalet, yargı reformu olarak sunuluyor

Siyasi iktidar tarafından gündeme getirilen yargı paketinin maddeleri ve içeriği tartışılmaya devam ediliyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin yanı sıra af ve ceza indirimi bekleyenler derken milyonlarca insanın gözü, kulağı "Yeni Yargı paketi "hakkında yapılan açıklamalara kilitlenmiş durumda.

Meclis'te görüşülerek yasallaşması beklenen paketi, Mezopotamya Ajansı'ndan Esra Solin Dal'a değerlendiren KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Tuba Nergis Aslan, yargı paketinin hiçbir değişiklik içermediğini söyledi.

Paketin içeriğinin de tekrardan ibaret olduğunu belirten Aslan, Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukların devam etmesi üzerine yargı paketine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Yapılan düzenlemelerin, düşünce ve ifade özgürlüğü lehine gelişmeler yaşandığını, fakat gerçek adaletin işletilmesine yönelik herhangi düzenlemenin yapılmadığını kaydeden ÇHD Genel Sekreteri Aslan,15 Temmuz, darbe girişimi ile cemaat tasfiyesi ve Olağan Üstü Hal (OHAL) dönemi iç hukukta birçok düzenlemenin KHK'lerle yok sayıldığını ifade etti.

Anayasada değişiklik yapmaksızın yargının bizzat yargı eliyle bir aparat olarak kullanıldığını da belirten Aslan, "Yeninden yargı paketi diye sunulan şeyi incelediğimizde 38 maddelik bir düzenleme var. 'Sol, muhalif kesime ne getirecek? Nasıl bir özgürleşeme sağlayacak?' diye sorarsanız hiçbir şey yok" dedi.

'ÖRGÜT PROPAGANDASI YAPMAK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILMIŞTI'

Terörle Mücadele Kanunu'nun 7’nci maddesinde daha önceki yargı paketiyle bir iyileştirmenin yapıldığını söyleyen Aslan, "Daha önce 'örgüt propagandası' yapmak suçtu. Bu yasa maddesindeki değişiklik yapıldı ve bilindiği üzere bir 'örgütün propagandası' yapmak suç olmaktan çıkarılmıştı. Örgütün şiddet içeren eylemlerini övülmesi ve teşvik etmesi gibi bir düzenleme mevcut yasamızda zaten vardı. Şuan ülkede binlerce insan sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle büyük ceza alıyor. İktidar için en büyük tehlike olan sosyal medya internet, facebook gibi araçların engellenmesi yasaya rağmen bütün mahkemeler patır patır bütün cezaları verdiler ve bu konuda yeni bir değişiklik yok" ifadesinde bulundu.

'DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜLÜĞÜNDE DEĞİŞİKLİK YOK'

Yeni yargı paketinde değişiklik olarak sunulan 'haber niteliği içeren, eleştiri sınırını aşmayan görüş açıklamaları bu yasa kapsamında değerlendirilmez' ibaresinin hiçbir anlamı olmadığının altını çizen Aslan, 'Mahkemelerin binlerce kişiye ceza verdiği bu yasa maddesinde suç olarak tanımlanmamasına rağmen düşünce özgürlüğü, eleştiri, haber paylaşımı ve haber değeri olan şeylerin tamamına ceza veriyor. Bunu bir yöntem olarak kullandılar. Şimdi mahkemelere diyorlar ki artık kullanmayın. Daha önceki düzenlemelerde olduğu gibi yasa maddesinde ne yazıldığının önemi yok. Geçici süreli bir mahkemelerden beraat kararları gelebilir. Bu düzenlemeye dayanarak cemaatle bir pazarlığın döndüğünü ve bu pazarlık kapsamında FETÖ davalarında bir uzlaşma sağladığı takdirde dosyalarında da bir iyileştirme düşünüyor olabilirler. Fakat bu madde dişe dokunur hiçbir şey söylemiyor' dedi.

'TEKELLEŞEN HUKUK ŞİRKETLERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR'

Düzenlemeyle Hukuk Fakültesinden mezun olan kişilere 'Hukuk Mesleğine Giriş' sınavı şartı getirilmek istendiğini belirten Aslan, hukuk fakültesinden mezun olanların katiplik gibi mesleklerde çalıştırılarak şirketleşmeye gidildiğini ifade etti. Aslan, bu durumun avukat çalıştıran hukuk şirketlerinin sayısını artırarak tekelleşmenin önünü açacağını belirterek,'Bireysel çalışan kendisi istediği gibi mesleğini sürdüren avukatlar bu havuzun içinde kaybolacak. Maalesef ekonomik sorunlar yaşayan çok avukat var. İktidar, bunları çözmek yerine insanların önünü keserek ucuz iş güçleri veya kolluk gücü olmasına yol açan bir düzenlemeyi bize çok güzel bir şeymiş gibi pazarlıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil' ifadesinde bulundu.

'EMNİYETİN İCAZETİNE BIRAKILAN DEĞİŞİKLİK BİZE YARGI PAKETİ OLARAK SUNULUYOR'

OHAL ardından pasaportlarına el konularak yurt dışına çıkışları engellenen KHK'lilere dair yapılan düzenlemedeki eksikliklere dikkat çeken Aslan şöyle devam etti:

"Hala engellemeler kısıtlamalar kaldırılmamış, binlerce insanın yurt dışı yasağı var. Bununla ilgili hakkında takipsizlik ve beraat kararı verilen, kararı kesinleşen kişilerin yurt dışına çıkmasının engellenmemesi Emniyet Müdürlüğü'nün de yapacağı araştırma sonucunu uygun görmesi halinde kaldırılacak. İdarenin yaptığı hukuksuzluktu.

Emniyetin onayına ve icazetine bağlı bir değişiklik, bize yargı paketi ve reformu olarak sunuluyor. Bunun da hak ve özgürlüklerle bir bağlantısı yok."

anayasa akp khk ohal Adalet ÇHD Hukuk Emniyet yargı reformu örgüt propagandası yargı paketi