Cumartesi Anneleri: Neden biz yargılanıyoruz?
Cumartesi Anneleri’nin 700'üncü haftasında gözaltına alınan 48 kişi bugün üçüncü kez hakim karşısına çıkmadan önce açıklama yaptı.
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK- Cumartesi İnsanlarının yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Cumartesi Anneleri duruşma öncesi adliye önünde çok sayıda baronun, siyasi parti temsilcilerinin, sivil toplum örgütünün katıldığı açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada Cumartesi Anneleri/İnsanları, bugün gözaltında kaybedilen sevdiklerini aramaktan vazgeçmeyen ailelerin; zulme, adaletsizliğe itiraz eden insanların yargılandığını vurgulandı.
Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak okuduğu basın metninde, adaletin Cumartesi Anneleri/İnsanları için onur ve haysiyet meselesi olduğunu ifade ederek, susmayacaklarını söyledi.
'KİM YARGILANACAK PEKİ'
Ocak, konuşmasının şu sözlerle sürdürdü: "Bugün burada, üzerinde "Adalet" yazan bu binada bir yargılama yapılacak. Kim yargılanacak peki? Gözaltında kaybetmeyi bir devlet politikası haline getiren; siyasetçi, kamu görevlisi kılığına girmiş "insanlığa karşı suç" failleri mi nihayet yargılanmaya başlandı? Hayır. Gözden düşmüş devlet bağlantılı suç örgütü liderinin çektiği videolarla, sosyal medya paylaşımlarıyla aylardır pek çok suç failini ifşa etmesinin ardından, bu failler mi yargılanmaya başlandı? Hayır değil.
'İŞKENCECİLER Mİ YARGILANACAK?'
Televizyon ekranlarına çıkıp yaptığı işkenceleri savunan; onlarca, yüzlerce gözaltında kaybetmede, yargısız infazda bir şekilde parmağı bulunan kontrgerilla şefleri mi yargılanacak bugün burada. Elbette hayır. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Cemil Kırbayır’ı gözaltında kaybettikleri için tek tek isimlerini sayarak suç duyurusunda bulunduğu işkenceciler mi yargılanacak?Hayır onlar da değil.
'KAYIP DOSYASININ FAİLLERİ Mİ YARGILANACAK'
AİHM’de oy birliği ile mahkumiyet kararı verilen kayıp dosyalarının failleri mi yargılanacak? Hayır onlar hiç değil. Cumartesi Anneleri’nin 699 hafta boyunca sürdürdükleri barışçıl toplanmalarını şiddet yoluyla dağıtanlar, anayasal haklarını kullanan insanlara işkence edenler, kentin bir meydanını halka kapatanlar mı yargılanacak? Hayır, hayır onlar da değil.
'KENDİ DAVAMIZDAN DÖNMEYECEĞİZ'
Peki kim yargılanıyor bugün? Bugün, bir dava da yüz dava da açsanız, biz kendi davamızdan dönmeyeceğiz diyen kayıp yakınları ve hak savunucuları yargılanıyor. Bugün biz yargılanıyoruz. Biz, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyen aileler yargılanıyoruz. Bize yaşatılan zulme, adaletsizliğe itiraz eden destekçilerimiz yargılanıyor.
'YİNE HAYKIRIYORUZ'
Neden biz yargılanıyoruz? Hak ve özgürlükleri askıya alınmış milyonlarca insan bizim gibi hakları için mücadele etmesin diye. Mahkum edildikleri adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan etmesinler, bunu göze alamasınlar diye biz yargılanıyoruz. Ama bakın yine buradayız. Yine sokaktayız, yine haykırıyoruz."
Ocak, ne gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaktan ne de Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Türkiye Temsilcisi Ümit Efe açıklamada şunları söyledi: "Cumartesi İnsanları ve Anneleri'ne yapılan taciz uygulamalarına karşı çıkmak için buradayız. Cumartesi Anneleri'ne yapılan bu saldırı hak ve özgürlüklere, yönelik saldırıdır. Biz hak savunucularına, kayıp yakınlarına, Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz ve bu davanın düşmesini istiyoruz. Susturulmak istenen hak ve özgürlük mücadelesinin kendisidir."
Ne olmuştu?
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700'üncü hafta buluşmasına polis müdahale etmişti.
Polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınan 48 kayıp yakını ve insan hakları savunucusu hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlamasıyla, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan iddianame düzenlendi ve İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde haklarında aynı suçtan yargılanmak üzere dava açıldı.
Davanın ilk duruşması 25 Mart 2021 günü yapıldı. Duruşmada kayıp yakınları kendilerinin değil, yakınlarını gözaltında kaybedenlerin yargılanması gerektiğini söyledi. Avukatlar ise derhal beraat talep etti.
12 Temmuz 2021’deki ikinci duruşmada ise hakimin avukat ve sanıkların sözlerini kesmesi üzerine gerginlik çıktı. Duruşmayı izleyen CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın duruma tepki göstermesi üzerine hakim duruşmaya ara verdi ve Tanal’ın tekrar salona girmesini engelledi. Hakimin avukatların reddi hakim talebini reddetmesi üzerine, sanıklar, avukatlar ve izleyiciler duruşmayı terk etti.
Bugün görülecek üçüncü duruşmada sanık ifadelerinin alınmasına devam edilmesi bekleniyor.