Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden üç isme istifa çağrısı: Cumhuriyet'in yakasından düşün

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden üç isme istifa çağrısı: Cumhuriyet'in yakasından düşün
'Para karşılığı manipülatif haber' iddialarıyla ilgili Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Prof. Dr. Barış Doster; Vakıf Başkanı Alev Coşkun, İrfan Hüseyin Yıldız ve Işık Kansu'ya istifa çağrısında bulundu.

Artı Gerçek - ‘Manipülatif haber karşılığında çikolata kutusunda para alındı’ iddialarıyla gündeme gelen Cumhuriyet gazetesinde, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden istifa çağrısı geldi.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri avukat Turan Karakaş, Birol Başaran ve Prof. Dr. Barış Doster; Vakıf Başkanı Alev Coşkun, İrfan Hüseyin Yıldız ve Işık Kansu'ya istifa çağrısı yaptı.

'CUMHURİYET'İN YAKASINDAN DÜŞÜN'

Çağrı metninde, "Cumhuriyet'i itibar, siyasi gelecek ve maddi çıkarlarına kavuşmak için kullanan bu kişiler, etikten, gazetecilik ahlâkından, Cumhuriyet değerlerinden bahsedemezler" denildi. Metinde, "Cumhuriyet'in yakasından düşün ve bir an önce istifa edin" ifadelerine yer verildi.

'PARA KARŞILIĞINDA YAPILAN HABERLER GAZETEMİZİN SIRTINA HANÇER GİBİ SAPLANDI'

Açıklamanın tamamı şöyle:

"100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizle neredeyse yaşıt ve özdeş olan gazetemiz Cumhuriyet, kutlamaya hazırlandığı 100. yılına büyük bir sarsıntıyla girmiştir.

Cumhuriyet son birkaç yıldır, artık dayanılmaz boyutlara ulaşan bir yönetim kriziyle karşı karşıyadır. Siyasi ve farklı çıkarları olan bir grup, gazetemize tarihinin en kötü günlerini yaşatmakta, itibarını yerle bir etmektedir.

Cumhuriyet Gazetesi, 99 yıllık tarihinde ilk kez RÜŞVET KARŞILIĞI HABER YAPMAKLA anılmaktadır. Çikolata kutuları içinde, üstelik yayın yönetmenliği makamında alınan paralar karşılığında yapılan haberler, gazetemizin sırtına hançer gibi saplanmıştır.

'GAZETEDEKİ ÇÜRÜME SESSİZCE İZLENMEKTEDİR'

Okurumuz incitilmiş, gazetemize duyulan güven sarsılmıştır. Cumhuriyet Gazetesi her zaman çeşitli sebeplerle hedef alınmıştır ama hiçbir zaman rüşvetle, para karşılığı haberle, reklamcılara teslimiyetle, PR şirketlerinin temsilcilerinin direktifleriyle anılmamış, anılamamıştır.

Bunları yapanlar, skandal ortaya çıkınca, Atatürk'ü, Kuvayı Milliyeyi, Cumhuriyet Devrimlerini, Yunus Nadi'den Uğur Mumcu'ya, İlhan Selçuk'tan Ahmet Taner Kışlalı'ya dek adları hem Cumhuriyet tarihine hem de gazetemizin tarihine onur anıtları olarak geçmiş isimleri istismar etmiş, adeta bir kalkan gibi kullanmışlardır.

Vakıf yönetimindeki bazı isimler dönemin yayın yönetmeni ile birlikte e-ticaret firmasından rüşvet alıp, karşılığında Cumhuriyet'in eşsiz okuruna manipülatif haberler servis etmişlerdir. Gazetedeki bu çürüme, "Çıkarlarımız zarar görmesin" diyenler tarafından sessizce izlenmektedir.

'ALEV COŞKUN TARAFINDAN SERGİLENEN ÇİRKİN TAVRI KINIYORUZ'

Son olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin saygın ve emektar komutanlarından olan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, gazetede hedef alınmış, kendisine ağır ithamlarda bulunulmuş, büyük bir nezaketsizlikle karşı karşıya bırakılmıştır. Cumhuriyet için hiçbir çıkar gözetmeksizin bilgi ve deneyimlerini okurlara aktaran Ahmet Yavuz'a Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun tarafından sergilenen çirkin tavrı kınıyoruz.

Art arda patlak veren skandallar, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gazetemiz bir bataklığa çekilmektedir.

Gazetemizin 99 yıllık paha biçilemez arşivi, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu'nun bilgisi dahilinde, kimliği belirsiz kişiler devreye sokularak, NFT olarak satılmak istenmiş, bu girişim vakıf yönetimindeki duyarlı üyelerin çabaları sonucu engellenmiştir.

Gazetemizdeki rüşvet karşılığı haberin sorumlusu eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, gazetemizde yazarlığa devam etmekte, aktif olarak siyasi yaşamını sürdürmektedir.

Cumhuriyet yönetimini oluşturan vakıf üyelerinden 4 isim manipülatif haber karşılığında para alınmasını sert bir dille kınamış, sorumluların görevden alınmasını talep etmiştir. Buna karşılık bu çirkin para trafiğini yasallaştırmaya (kendi ifadesiyle muhasebeleştirmeye) çalışan vakıf yönetim kurulu üyesi İ. Hüseyin Yıldız, gayriahlaki formülleri Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu toplantısında öneri olarak sunmaktan çekinmemiştir.

Saymanı olduğu Cumhuriyet Vakfı'nın şirketi Yenigün A.Ş.'den de mali müşavir olarak milyonlarca lira hak edilmemiş gelir elde eden İ. Hüseyin Yıldız da tıpkı eski GYY Arif Kızılyalın gibi aktif siyasetin içindedir.

'NE KADAR GELİR ELDE ETTİĞİNİ AÇIKLASIN'

İ. Hüseyin Yıldız'ı Cumhuriyet'in emekçileri 12 bin 400 lira maaşla hayata tutunmaya çalışırken, gazetemiz üzerinden ne kadar gelir elde ettiğini açıklamaya davet ediyoruz.

Cumhuriyet Vakfı'nın Genel Sekreteri Işık Kansu ise bu olanları birinci elden bildiği halde, bu gelişmelere itiraz eden yönetici ve emekçileri, "siyasi uzantılar" diyerek yaftalamaya çalışmakta, hedef almakta, iftira atmaktadır.

Bu kişiler gazetedeki rüşveti örtbas etmek için “gazeteye operasyon” yaptılar diyerek siyasilere gitmiş, kendilerine 'siyasi bir arkalık' aramıştır. Oysa operasyonu yapanlar, Cumhuriyet’in kamuoyu önünde tartışılıp yıpranmasına ve ağır bir leke almasına neden olan bazı vakıf yöneticileridir.

Cumhuriyet'i itibar, siyasi gelecek ve maddi çıkarlarına kavuşmak için kullanan bu kişiler, etikten, gazetecilik ahlâkından, Cumhuriyet değerlerinden bahsedemezler.

Cumhuriyet istismarcılarıyla ilgili yargı süreci devam etmektedir. Dosyalar açıktır ancak şüphelilerin hepsi görevlerinin başındadır.

'BİR AN ÖNCE İSTİFA EDİN'

Yetkinlikleri tartışılır isimler, sırf gazetemizdeki belli noktaları ele geçirmek için alelacele yöntemlerle gazetemiz yönetimine sokulmuştur.

Cumhuriyet'in kurtulması için, bu olayların baş aktörleri, örtbas edicileri Alev Coşkun, Işık Kansu ve İ. Hüseyin Yıldız'ın istifası zorunludur.

Cumhuriyetin değerlerini istismar etmeyi bırakın. Kimse Cumhuriyet Gazetesi'nin sahibi, gizli koruyucusu, derin gücü, değerlerinin varisi değildir.

Cumhuriyet'in yakasından düşün ve bir an önce İSTİFA EDİN…"

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.

Mollaveisoğlu, dün kendi internet sitesinde yayımladığı yazısında, gazetenin, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasıyla ilgili yapılan suç duyurusunun ardından yayımladığı başyazıya atıfta bulunarak, "Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor" dedi. Öte yandan Mollaveisoğlu, gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etti.

Cumhuriyet gazetesi, Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu’nun yayımlanmayan yazısının ardından yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Gazetenin açıklamasında, “6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu, Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi” dendi.

Cumhuriyet gazetesi, künyesinde Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun adına yer vermedi. Gazete, künyede Genel Yayın Yönetmeni ibaresini de kullanmadı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar