Dersim'de 'güvenlik' gerekçesiyle yıkılan köprüyü köylülerin kendisi yaptı: 'Devlet taleplerimizi karşılamıyor'

Dersim'de 1994 yılında 'güvenlik' gerekçesiyle askerler tarafından yıkılan köprü için köylülerin başvuruları 'maliyetli' denilerek kabul edilmedi. Yetkili kurumlardan umudu kesen köylüler, kendi imkanlarıyla köprü inşa etmeye başladı.

Dersim'de 'güvenlik' gerekçesiyle yıkılan köprüyü köylülerin kendisi yaptı: 'Devlet taleplerimizi karşılamıyor'

Artı Gerçek - Dersim-Erzican Karayolu üzeri Pülümür Vadisi’nde bulunan Dokuzkaya köyüne (Markasor) 1962 yılında köprü yapıldı. Hayvancılık, arıcılık ve ceviz yetiştiriciliği ile geçimini sağlayan köylünün yaşamını kolaylaştıran köprü, 1994 yılında “güvenlik gerekçesiyle” askerler tarafından yıkıldı, köy boşaltıldı. 30 yıldan bu yana yaşam alanlarıyla bağlantısı kesilen köylülerin köprü talebi ise bir türlü karşılık görmedi. Köylüler, kendi çabalarıyla Pülümür Çayı üzerine köprü inşa etmeye başladı.

'KÖPRÜ TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR'

Munzur Press'te yer alan habere göre, Dokuzkaya Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Hıdır Bozdağ, dernek bütçesiyle ve köylülerin katılarıyla köprüyü yapmaya başladıklarını söyledi. 1994’te köyün boşaltıldığını ifade eden Bozdağ, “Uzun süre güvenlik gerekçesiyle köyümüze gidemedik. Ancak son 2 yıldır köyümüzün özel güvenlik bölgesi statüsü kaldırıldı. Ancak bu sefer de yolumuz ve köprümüz olmadığı için köye gitmekte zorlanıyoruz. Yetkililere başvurduk ama henüz bir sonuç alamadık. Geçici olarak böyle bir çözüm üretmek aklımıza geldi. Biz bu köprüyü yapıyoruz diye köprü talebinden vazgeçmiş değiliz. Bu talebimizi bir kez daha yetkililere iletiyoruz” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-10-09-saat-20-08-55-667a5742-1024x768.jpg

'YAŞLILARIN VASİYETİ VAR'

Dokuzkaya köylülerinden Hüseyin Aygül ise yol ve köprü olmadığı için mezar ziyareti gerçekleştiremediklerini, ölmüşlerini köylerinde defin edemediklerini söyledi. Aygül, “Yaşlılarımızın bizlere vasiyeti var. Öldükleri zaman kendi köylerinde toprağa verilmek istiyorlar. Ancak yol ve köprü olmadığı için bunu yapamıyoruz. Yetkililere defalarca başvuru yaptık. Ancak olumlu bir dönüş alamadık. Biz de böyle bir çare bulduk” diye konuştu.

'BİZ DE BU ÜLKENİN BİR YURTTAŞIYIZ'

Köylülerden Veli Akyol ise, “Biz de bu ülkenin yurttaşıyız, biz de askere gidiyoruz, biz de vergi veriyoruz. Ancak köyümüze bir yol bir köprü yapılması talebi bile karşılık bulmuyor” dedi. Akyol, “Köyümüzde tarım, hayvancılık ve ceviz yetiştiriciliği yapılmaktaydı. Köyün boşaltılmasının ardından bu alanlardaki üretim de bitmiş oldu. Şimdi yeniden üretmek istiyoruz, köye dönmek istiyoruz, ama ne köprü var, ne de yol. Bir kaç gündür burada tahta köprü yapımı için çalışıyoruz. Bir kaç günlük işimiz kaldı. En azından geçici olarak bizi idare edebilir. Ancak yetkililerden hale köprü yapması talebimiz vardır” dedi. (HABER MERKEZİ)

dersim alevi