DFG'nin ekim raporu: Gözaltına alınan 12 gazeteciden üçü tutukladı
DFG'nin ekim ayı raporuna göre bir gazeteci saldırıya uğradı, 10 gazetecinin evi basıldı, gözaltına alınan 12 gazeteciden üçü tutuklandı. 3 Kasım itibariyle cezaevlerinde 63 gazeteci bulunuyor.
Artı Gerçek - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ekim ayı raporunu yayınlandı. Raporda, dünya çapında yaşanan savaşlar ve risk alanlarında en çok hedef haline gelenlerin gazetecilerde olduğunun belirtildi.
Raporda, "Son örneği bir süredir tekrardan patlak veren İsrail-Filistin savaşında görüldü. Sadece bir ay içerisinde 30’u aşkın gazeteci katledildi. Her şart ve koşulda, savaşlarda dahi öncelikli korunması gerekenler gazeteciler olması gerekirken, gazetecilerin bu şekilde hedef haline getirilerek katledilmesi kabul edilemez. Gazetecilerin daha güvenli koşullarda çalışması herkesin sorumluluğundadır ve tarafları bu sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi.
ŞARDAN VE KOCAKAYA TUTUKLANDI
Türkiye’de Ekim ayında gazetecilere dönük ihlallerin yer aldığı raporda, şunlar kaydedildi:
"Her ne kadar ay içerisinde cezaevinde bulunan bazı gazeteci arkadaşlarımız tahliye olmuşsa da adeta 'yerleri boş kalmasın' dercesine yeni gazetecilerin tutuklanarak hapishaneye atılması kabul edilebilir değildir. Son olarak 1 Kasım günü yaptığı bir haber gerekçe gösterilerek gözaltına alınan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan ile Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına katıldığı için aldığı ceza onanan Dilşah Kocakaya tutuklandı.”
63 GAZETECİ TUTUKLU
Raporda, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu'nun da aralarında bulunduğu 63 gazetecinin tutuklu olduğuna işaret edilerek, "Bu durumun düşünce ve ifade özgürlüğü önünde nasıl büyük bir set olduğu kamuoyunun malumudur. Eşbaşkanımız başta olmak üzere Tolga Şardan ile Dilşah Kocakaya ve tüm gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır" çağrısına yer verildi.
ALTI İNTERNET SİTESİ KAPATILDI
Raporda, "Bir ay içerisinde altı internet sitesi kapatılırken, 2 bin 22 haber ve 682 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi. Bu rakamlar, habercilik alanındaki sansürün büyüklüğüne gözler önüne sermektedir" bilgilerine yer verildi. "Tek maksatları halka doğru haberi ulaştırmak olan gazetecilerden elinizi çekin" denilen açıklamada, Ekim ayında yaşanan ihlallere dikkat çekildi.
BEŞ GAZETECİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
Buna göre Ekim ayı içerisinde bir gazeteci saldırıya uğradı, 10 gazetecinin evi basıldı, gözaltına alınan 12 gazeteciden üçü tutuklandı. Yedi gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, beş gazeteci tehdit edildi, dokuz gazetecinin haber takibi yapması engellendi. Tutuklu gazetecilerden dördü cezaevinde hak ihlaline uğradı. Beş gazeteci hakkında soruşturma açılırken, iki gazeteci hakkında görülen davada toplamda 10 yıl hapis cezası verildi. 44 gazetecilik dosyası devam ederken, bu davalarda 119 kişi şüpheli durumda. 3 Kasım itibariyle 63 gazeteci tutuklu durumda.(MA)
Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı
Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışan yazar Dilşa Kocakaya tutuklandı