Diyarbakır'da ekipmanı inşaat şirketleri, çalışmaları gönüllüler üstlendi

Diyarbakır’ın depreme hazır olmadığı depremin yaşanması ile ortaya çıktı. Enkazda çalışma yapan ekiplere ekipmanları TMMOB ve iş insanları sağladı. Depremzedelere gıda yardımı ise gönlüler tarafından yapıldı.

Diyarbakır'da ekipmanı inşaat şirketleri, çalışmaları gönüllüler üstlendi

Remzi BUDANCİR

DİYARBAKIR - Depremin yarattığı etki sürüyor. Diyarbakır’da depremde yıkılan binalarda enkaz çalışması sürerken, ölü ve yaralı sayısı artıyor. Bağlar, Ofis ve Yenişehir bölgelerinde çalışmalar devam ediyor. Yakınları enkaz altında olan yurttaşların kaygılı bekleyişi sürerken, arama kurtarma ekiplerinin yetersiz olduğu göze çarpıyor. Diyarbakır’da iki gündür sekiz enkazda çalışmamaların sonuçlanmaması, çalışmaların hangi düzeyde olduğunu gözler önüne seriyor. Diyarbakır’da eleştirilere konu olan AFAD nasıl bir çalışma yaptı, depremin ardından nasıl bir refleks gösterdi? Depremin ardından kentteki çalışmaları koordine eden Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında (DTSO) kriz masası oluşturarak Valilik ile temasa geçti. Yapılacak tüm çalışmalara aktif katılacaklarını bilgisi paylaştı ve koordine halinde olunması gerektiğini bildirdi.

EKİPMANI İŞ İNSANLARI VE TMMOB SAĞLADI

Valiliğin, AFAD’ın depreme hazırlıksız olduğu bu noktada anlaşıldı. Enkaz çalışmalarında arama kurtarma ekiplerinin ekipmanları dahi yoktu. Ekipman temininde Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'ndan yardım istenmesi üzerine TMMOB’a bağlı mühendisler, kentteki iş inanları harekete geçti. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformunun oluşturduğu kriz masası sözcüsü Doğan Hatun’un anlattığına göre enkazda kullanılacak spiral, hilti, matkap, beton kırma gereçlerine kadar kendileri temin etti. Bu ekipmanları çalışma yapan ekiplere ulaştırdı. Sadece bunlar da değil. Diyarbakır’da bulunan inşaat şirketleri enkazlarda çalışma yapması için iş makinalarını yönlendirdi. Enkaz çalışmasında AFAD ekipleri yok denecek kadar azdı. Gönüllü ekiplerin sahadaki çalışmaları kameralara yansıdı. En çok göze çarpan sivil gönüllerdi.

KENTTE DAYANIŞMA VAR

Depremin ardından evlerine gidemeyen depremzedelere gıda temini konusuna da ciddi sıkıntı yaşanıyor. AFAD ya da Kızılay alanda yoktu. Diyarbakır’da bulunan işletmelerin çoğu kapılarını depremzedelere açtı. Evlerinde kalamayanlar bu işletmelerde sabahladı. İşletmeler kendi imkânları ile hazırladıkları gıdaları dağıttı. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu depremzedelere yemek dağıtılması için çalışma yürüttü. Birçok noktada, iş insanlarının öncülüğü ile yemek dağıtıldı.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu kriz masası sözcüsü Doğan Hatun

DİYARBAKIR ADIYAMAN VE MARAŞ’A EKİP GÖNDERİYOR

Diyarbakır'da bu sorunlar yaşansa da diğer kentlerdeki durumun daha ciddi olduğunu belirten Doğan Hatun, bu nedenle kriz masası olarak harekete geçme kararı aldıklarını ve Adıyaman merkez, Maraş merkez ile Pazarcık ve Elbistan ilçelerine mühendislerden oluşan dört ekip gönderdiklerini söyledi.

'ADIYAMAN VE MARAŞ’TAN BİLGİ YOK'

"O bölgelerdeki çalışmalar da yetersiz mi? sorusuna Hatun, “Sadece yetersiz değil. Orada hiçbir çalışma yok. Somut hiçbir bilgi yok. Maraş merkezde biraz bilgi var ama Pazarcık, Elbistan ve Adıyaman’da bir kuş bile uçmamış. Ciddi yıkım var, ciddi bir kar yağışı, kar yükü var. Biz orada enkazdan arama kurtarma çalışmasında bir canlı kurtarma şansımız neredeyse kalmadı” cevabını verdi.

'DİYARBAKIR VALİSİ ADIYAMAN VALİSİ İLE İLETİŞİM KURAMIYOR'

Kentlere gönderilecek yardımların AFAD’ın koordine edeceği yönünde açıklamalar yapılmıştı. Bu açıklamaya tepki gösteren Hatun, “Kimse kusura bakmasın. Bu gün bakanlık açıklama yapıyor her yer AFAD koordinasyonunda diyor ama öyle bir bilgi yok. Bakın bu üç yerde ne olduğuna ilişkin bir bilgi yok. Bilgileri nereden temin ediyorlar? Elektrik, telefon şebekeleri yok. Biz burada Vali yardımcısı ile görüştük. Vali Adıyaman Valisi ile iletişim kuramıyor. Bakanlık kiminle iletişim kuruyor bilmiyoruz. Böyle bir sorun var” dedi.

MALATYA’DA GIDA SORUNU VAR

AFAD ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Türkiye genelinden yardımı sadece AFAD üzerinden yapılmasını kararlaştırılmasını kendilerini ilgilendirmediğini belirten Hatun, şunları söyledi:

“İstediği kadar böyle bir karar alsın, biz bu sabah iki tır kamyonu su gönderdik. Çünkü su ihtiyacı var dendi. Ciddi gıda yardımı meselesinde Malatya’da ciddi bir sorun olduğu bilgisi geldi. Orada ciddi gıda sorunu var. Herhangi bir koordinasyon gıda dağıtmıyormuş. Somut değil bu bilgiler, sabah Malatya’dan gelen biri iletti. Bunun üzerine bir karar aldık. Mühendis, mimar, orada inisiyatif alabilecek, koordine edebilecek. Her dört yere dörder arkadaş gönderme kararı aldık. Dört araç, 3-3 gün kendine yetecek şekilde gönderiyoruz. Bu arkadaşlar TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulundan mühendis, mimarlardan oluşan arkadaşlar.”