Doğan Akın, gazeteci Şardan’ın tutuklanma gerekçesini yazdı: Böyle bir gerekçeyle dünyada tutuklanan ilk gazeteci oldu

Doğan Akın, gazeteci Şardan’ın tutuklanma gerekçesini yazdı: Böyle bir gerekçeyle dünyada tutuklanan ilk gazeteci oldu
Gazeteci Tolga Şardan yaptığı haber nedeniyle dün tutuklanırken, T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, tutuklanma gerekçesindeki çelişkileri yazdı. Akın, “Böyle bir gerekçeyle dünyada tutuklanan ilk gazeteci olma onurunu da kuşandı" dedi.

Artı Gerçek - MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı. T24'ün Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Şardan’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen maddeler hakkında yazdı.

Akın, “Tutuklamaya hükmeden İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi, Tolga’nın işlediği iddia edilen suçun 'katalog suçlar'dan olduğunu da, ihtimal kopyaladığı bir yerden kararına yapıştırdı” dedi. Akın ayrıca, Şardan’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217. maddesinin A bendinde düzenlenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla tutuklandığını hatırlattı.

KATALOG SUÇLARDA TCK 217 YOK

“Katalog suçlar” içerisinde TCK’nin 217. maddesi olmadığına dikkat çeken Akın, “İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi’nin tutuklama kararında, 217. maddenin 'katalog suçlar' kapsamında olduğu iddia edilebiliyor” diye belirtti.

“Soykırım, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, uyuşturucu ticareti, çete, insan ticareti” gibi alanları kapsayan “katalog suçlar”da diğer suçlardan farklı olarak, “tutuklama nedeninin varlığı” aranmadığının da altını çizdi.

Akın, savcının suçlamaları arasında da, hakimin sorgusunda da “katalog suç” yok, ama tutuklamayı kolaylaştıran “katalog suç” yanılsaması ve “var sayılmış” bir tutuklama olduğunu belirtti.

Akın’ın yazısının bir kısmı şöyle:

“Peki ‘halka yanıltıcı bilgiyi yayma’ suçunun kanunda sayılan koşulları ne, TCK’nın 217. maddesinin A bendinden okuyalım:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”

Demek ki tutuklama talep eden ve tutuklama kararı verenlere göre, ulusal ve uluslararası ödülleriyle gazeteciliği onurlandıran Tolga Şardan, “sırf” halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla; ülkesinin güvenliği ve kamu düzeniyle ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamu barışını bozmak üzere alenen yayıyor!

Peki bunu nasıl yapıyor?

Tutuklama talep eden ve tutuklama kararı verenlere göre, T24’teki yazısında 'Cumhurbaşkanlığı’nın talimatıyla Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın, İstanbul adliyelerindeki yolsuzluk iddialarını araştırarak rapor ettiğini, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hâkimler Savcılar Kurulu’na gönderdiği yargıdaki yolsuzluk iddialarının soruşturulduğunu' yazarak!

Peki bu yazı nasıl bir sonuç doğruyor?

Tutuklama talep eden ve tutuklama kararı verenlere göre, Tolga Şardan, Cumhurbaşkanlığı’nın talimatı üzerine istihbarat örgütünün yargıdaki yolsuzluk iddialarını araştırdığını yazınca halk korku ve paniğe kapılıyor!

Peki sonuç?

Bir devletin yargısı, o devletin Cumhurbaşkanlığı’nın talimatıyla yargıdaki yolsuzluk iddialarının araştırıldığını yazan gazeteciyi, bu bilgiyi yayıp “halkı korku ve paniğe sevk ettiğini” iddia ederek tutukluyor!

Tolga, böyle bir gerekçeyle dünyada tutuklanan ilk gazeteci olma onurunu da kuşandı. Onun için işte, bütün hayal kırıklıklarının en güzelini yaşıyoruz!

Gereği düşünüldü; çalışmalarıyla gazeteciliği ve ülkesini onurlandıran Tolga Şardan’a alkış…(HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI

Öne Çıkanlar