Dünyayı değiştirmesi gereken 1977 tarihli Beyaz Saray notu: İklim krizi öngörülmüştü
İklim krizi ulusal söylemin bir parçası olmadan yıllar önce, ABD Başkanı Carter'a yazılan bu not felaketi öngörmüştü.
1977 yılında Star Wars sinema salonlarını ele geçrmişti; New York‘ta 25 saat süren bir elektrik kesintisi yaşanmış ve Apple II kişisel bilgisayarı satışa çıkarmıştı.
1977 aynı zamanda, ABD hükümetinin en üst düzeylerine giden tek sayfalık dikkate değer bir notun dağıtıldığı yıldı.
İklim krizinin ulusal söylemin bir parçası olmasından yıllar önce, bu not, o sırada kriz hakkında bilinen ve korkulan şeylerin ana hatlarını çiziyordu. Birçok yönden ileri görüşlüydü.
PEKİ KİMSE DİNLEMEDİ Mİ?
Temmuz 1977’de dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter, sadece yedi aydır görevdeydi. Ancak çevre sorunlarına odaklandığı için halihazırda bir itibar kazanmıştı. Beyaz Saray’a güneş panelleri kurmuş, ayrıca ulusal bir yenilenebilir enerji planı açıklamıştı.
Ana hedeflerinini belirten ulusa seslenişinde, "Gelecek yüzyılda güveneceğimiz yeni, geleneksel olmayan enerji kaynaklarını geliştirmeye şimdi başlamalıyız" demişti.
Söz konusu iklim notu, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarından birkaç gün sonra masasına ulaştı. Uğursuz bir başlığı vardı: "Fosil Kaynaklı CO2 Salımı ve Felaket Bir İklim Değişikliği Olasılığı"
İlk göze çarpan şeylerden biri, üstte, BAŞKAN TARAFINDAN GÖRÜLDÜ yazan, kısmen sıyrılmış damga:
Notun yazarı, Başkan Carter‘ın baş bilim danışmanı ve Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi direktörü Frank Press‘ti.
Press, Brooklyn‘de fakir bir Yahudi ailede olarak büyümüş uzun boylu, ciddi bir jeofizikçiydi ve meslektaşları tarafından "mükemmel" olarak tanımlanırdı. Carter yönetimiyle çalışmadan önce, California Teknoloji Enstitüsü‘ndeki sismoloji laboratuvarının direktörlüğünü yapmış; Donanma ve NASA gibi federal kurumlaradanışmanlık vermişti.
1977’den 1981’e kadar Carter’ın baş iç politika danışmanı olarak görev yapan Stu Eizenstat, "Carter, Frank’e ve bilime büyük saygı duyuyordu" demişti.
Press’in Başkan’a notu, iklim krizi bilimini, o zamanlar anlaşıldığı şekliyle ortaya koyarak başlatıyor.
"Fosil yakıtların yanması son 100 yılda katlanarak arttı. Sonuç olarak, CO2’nin atmosferik konsantrasyonu şu anda sanayi devrimi öncesi seviyenin yüzde 12 üzerinde ve 60 yıl içinde bu seviyenin 1,5 ila 2,0 katına çıkabilir. Atmosferik CO2’nin "sera etkisi" nedeniyle artan konsantrasyon, 0,5 ila 5°C arasında herhangi bir yerde küresel iklim ısınmasına neden olacaktır."
Bu ileri görüşlü iddialar, ABD hükümetinin uzay, atmosfer ve okyanus bilimine odaklanan büyük bilim kurumlarını finanse ettiği önceki on yılda ortaya çıkan iklim bilimi ile uyumluydu.
1965 yılında Başkan Lyndon B. Johnson için yapılan araştırma, "kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasıyla dünya atmosferine milyarlarca ton karbondioksit eklendiğini" ortaya koymuştu.
Yani Press’in notu isabetliydi.
2021’de, ilk kez, atmosferik CO2 konsantrasyonu 420PPM’ye ulaştı; bu, Press’in öne sürdüğü sanayi öncesi CO2 seviyelerinin iki katına çıkmasının yarısına işaret ediyor.
"Bu kadar hızlı bir iklimsel dalgalanmanın çevre üzerindeki potansiyel etkisi felaket olabilir ve benzeri görülmemiş bir önem ve zorlukta bir etki değerlendirmesi gerektirir. Hızlı bir iklim değişikliği, artan dünya nüfusunun tarımı üretkenliğin sınırlarına kadar vergilendirdiği bir zamanda büyük ölçekli mahsul başarısızlıklarına neden olabilir."
PRESS HAKLIYDI
Kuraklıklar, sıcak hava dalgaları ve daha şiddetli kasırgalar dahil olmak üzere giderek daha şiddetli hava olayları şeklinde iklimsel bir dalgalanmanın yıkıcı etkilerini gerçekten gördük. Bu arada dünya, büyük ölçekli gıda üretimi krizlerinin olası olduğu düşünüyor.
"Sorunun aciliyeti, 2000 yılından kısa bir süre sonra iklimsel etkilerin belirginleşmesiyle birlikte fosil olmayan yakıt kaynaklarına hızla geçememiş olmamızdan kaynaklanmaktadır; alternatif enerji kaynakları ve diğer iyileştirici eylemler etkili olmadan önce durum kontrolden çıkabilir."
Doğru.
2000’li yıllara gelindiğinde, iklim krizinin etkileri bazı bölgelerde ölümcül ısı dalgaları ve daha güçlü sel ve kuraklıklar şeklinde kendini göstermeye başladı.
"Fosil yakıt kullanımı önemli ölçüde azaldıktan sonraki bin yıl boyunca CO2’nin doğal yayılımı olmayacak."
Press’in bu tahmini ise en az on yıl önce çürütüldü.
Bilim insanları o zamandan beri CO2 emisyonlarının artması durur durmaz, atmosferdeki CO2 konsantrasyonunun azaldığını ve yavaşça düştüğünü keşfettiler.
"Bildiğiniz gibi bu yeni bir konu değil. Yeni olan şey, CO2 ve iklim etkisini spekülasyondan, ne panik yaratan ne de kayıtsız kalınan bir tepkiye layık ciddi bir hipoteze yükselten bilimsel desteğin artan ağırlığıdır."
Ancak, Press’in talep ettiği türden tepkileri hafifleten başka akımlar da vardı.
1973’teki ilk Petrol Krizi sırasında gaz alımlarını 10 galonla sınırlayan benzin pompası. Denver, Colorado, Ağustos 1973. Fotoğraf: Everett Collection Historical/Alamy
Struggling for Air: Power Plants ve War on Coal kitabının yazarı Jack Lienke, "ABD’deki iklim politikasının öyküsü, genel olarak, kaçırılan bir fırsat ve haksız bir gecikmedir" diyor.
Diğer birçok konu daha acil ya da daha iyi anlaşılmış gibi görünebilir. Lienke’nin Struggling for Air‘de yazdığı gibi, "Amerikalıların akut kirlilik olaylarında hala düzenli olarak ölmekte olduğu bir zamanda, yasa koyucuların belirsiz, görünüşte uzak iklim değişikliği tehdidinden ziyade kükürt dioksit ve karbon monoksitin bilinen zararlarıyla daha fazla ilgilenmeleri şaşırtıcı değil."
"Yetkili Ulusal Bilimler Akademisi, birkaç hafta içinde bu doğrultuda bir kamu açıklaması yayınlayacağı konusunda bizi uyardı."
O aydan sonra yapılan bu kamuoyu açıklaması, fosil yakıt enerjisinden uzaklaşmanın önemini ve mümkün olan en kısa sürede yeni enerji kaynaklarına geçişin aciliyetini vurguladı: "Petrol çağının sona ermesiyle birlikte, gelecekteki enerji politikalarına ilişkin uzun vadeli kararlar almalıyız. Aldığımız derslerden biri, bir kaynaktan diğerine geçiş için gereken sürenin birkaç on yıl olduğudur."
Peki ne oldu?
Press’in notu başkanın masasına ulaştığında, Amerika’nın ilk enerji sekreteri Jim Schlesinger de yanıt olarak kendi notunu ekledi:
"Benim görüşüme göre, bu konunun siyasi sonuçları, Başkan’ın katılımını ve politika girişimlerini garanti etmek için hala çok belirsizdir."
Başkan Carter, bu uyarıyı dikkate almış ve başkanlığı sırasında iklim krizinin azaltılması konusunda fazla ilerleme kaydetmemiş görünüyor.
Yine de, ilk federal zehirli atık temizliğini başlatmak ve ilk yakıt ekonomisi standartlarını oluşturmak da dahil olmak üzere, bazı önemli çevre mevzuatı adımlarına imza attı.
Carter’ın karşılaştığı önemli bir zorluk, kendi çelişkili enerji hedefleriydi.
Alternatif enerjiyi teşvik etme hedefine rağmen, 1973 petrol krizinin ardından ABD petrol üretimini artırmada ulusal güvenlik çıkarı olduğunu da hissetti.
Başkan’ın baş iç politika danışmanı Eizenstat, "Yabancı petrole bağımlılığımızın tehlikeli olduğunu ve çok daha önemlisi alternatif enerjinin emekleme aşamasında olduğunu fark ettik" dedi.
Eizenstat, "Yani Carter hem koruma yapıyor hem de yabancı petrole bağımlılığı azaltmanın bir yolu olarak daha fazla yerli petrol ve gazı teşvik ediyordu. Tüm politikalarda olduğu gibi, çelişen hedefler var."
Yine de, Carter yeniden seçilseydi, dünya bugün iklim etkileri konusunda daha iyi bir konumda olabilirdi.
Başkan Jimmy Carter, 21 Haziran 1979’da Washington Beyaz Saray’da güneş panelleri fonunda konuşuyor. Fotoğraf: Harvey Georges/AP
1981’de seçimleri kazandıktan sonra yeni Başkan Reagan‘ın yaptığı ilk şeylerden biri Beyaz Saray’daki güneş panellerini yıkmak oldu. Bu arada, fosil yakıtların iklimi nasıl değiştirdiğini araştıran fosil yakıt endüstrisi, iklim bilimi hakkında şüphe uyandırmak için on milyonlarca dolar harcamaya başladı.
Press’in notu bir şey başardı mı?
Bir kişi için aslında bir ‘dönüşüm anı’ydı – bu Eizenstat‘ın kendisiydi. 1997’de ABD’nin Kyoto küresel ısınma protokolleri için baş müzakerecisi olarak hizmet etmeye karar vermesi de dahil, iklim kriziyle ilgili gelecekteki çalışmalarında etkili olduğunu söylüyor.
Bu protokoller, iklim politikasını küresel düzeyde ele almaya yönelik ilk uluslararası çaba için zemin hazırlıyor. Bu nedenle, Press’in notu o sırada sessizlikle karşılansa bile, uyarısı tamamen göz ardı edilmedi.
Emma Pattee‘nin The Guardian‘da yazdığı bu makale Yeşil Gazete’nin de parçası olduğu Covering Climate Now (CCNow) ağı ve partnerleri tarafından hazırlanan "fosil yakıt şirketlerinin iklim krizine nasıl katkıda bulunduğunu ve Amerikan halkına nasıl yalan söylediğini" anlatmayı hedefleyen "İklim Suçları" işbirliği kapsamında oluşturulmuştur.