İmamoğlu davası: Savcı siyasi yasak istedi, dava 14 Aralık'a ertelendi
Yağmur Kaya
İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava Kartal Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
BASIN AÇIKLAMASI YASAĞI
Duruşma öncesi Kartal Kaymakamlığı, 'toplanmaların genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturduğu' gerekçesiyle Kartal Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki tüm açık alanlarda basın açıklaması yapılmasını yasakladı. Adliye çevresinde de çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.
SALON ÖNÜNE BARİYER
Duruşma salonunun önü de bariyerler ve çevik kuvvet polisleriyle çevrelendi. Çok sayıda gazeteci salona giremedi.
Duruşmaya CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Milletvekilleri Gökan Zeybek, Mahmut Tanal, Sibel Özdemir, Candan Yüceer, Süleyman Bülbül, Onursal Adıgüzel, Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu izleyici olarak katıldı. Duruşmaya ayrıca CHP'li bazı ilçe belediye başkanları da izleyici olarak katıldı.
İLK OLARAK FOX TV MUHABİRİ DİNLENDİ
Yoğunluk nedeniyle yarım saat geç başlayan duruşmada ilk olarak FOX TV muhabiri Gülşah İnce tanık olarak dinlendi. İmamoğlu'nun sarf ettiği sözlerin YSK üyelerine değil Süleyman Soylu'ya ithafen yaptığına dair soruya “Görüntüler ayan beyan ortada. Ekrem İmamoğlu’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında sarf ettiği sözlerini alıntılayarak kendisine sorduk” dedi.
HAKİM: SÖZLERİN KİME SÖYLENDİĞİ BELLİ
İmamoğlu'nun avukatları, bu sözlerin kime karşı söylendiği konusunda ifadeler kullanınca mahkeme hakimi de "Bu sözlerin kime karşı söylendiği belli" dedi. Avukatlar, hakimin bu sözlerinin de tutanağa geçirilmesini istedi. Buna karşın hakim, "Hakimler kararlarıyla konuşur. Bu düşünce" dedi.
Avukatlar, olay günü İmamoğlu'nun yanında bulunan Murat Ongun'un ve diğer tanık Necati Özkan'ın da dinlenmesini istedi. Hakim, karara etkisi olmayacağını iddia ederek bu talebi reddetti.
Mütalaasını mahkemeye sunan savcı, diğer tanıkların dinlenmesini talep etti. Ancak davaya bir yararı olmayacağını belirten hakim savcının da bu talebini reddetti.
REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
Hakim, savcıya esas hakkındaki mütalaasını sorduğunda avukat Kemal Polat kendilerine söz verilmeden hakimin esas hakkında mütalaa almaya çalıştığını belirterek reddi hakim talebinde bulundu.
Avukat Polat ayrıca sundukları mütalaanın değerlendirilmesi ile diğer taleplerinin reddedilmesine de itiraz etti.
Hakim bu itiraza “Mütalaalar davayı uzatmaya yönelik” cevabını verdi. Avukat Polat, savunma hakkının kısıtlandığını söyleyince de hakim, “Savunma kısıtlanırsa ne güzel işte sizin için bozma nedeni olur. Bu mütalaa, şu mütalaa…” dedi. Avukat Polat hakimin bu sözleri söylemesini, 'İhsas-ı Rey' olarak değerlendirdiklerini belirterek sözlerin tutanağa geçirilmesini istedi.
SAVCI EN ÜST SINIRDAN CEZA İSTEDİ
Esasa ilişkin mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, İmamoğlu'nun sözlerinin, "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine alenen hakaret" suçunu oluşturduğunu iddia ederek, İmamoğlu'nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılmasını ve siyasi yasak getirilmesini talep etti.
'MÜTALAA BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE'
Avukat Kemal Polat, mütalaanın kendileri için yok hükmünde olduğunu söyleyerek, süre taleplerinin olmadığını belirtti.
DAVA 14 ARALIK'A ERTELENDİ
Avukat savunmaları ve savcı mütalasının ardından mahkeme heyeti duruşmayı 14 Aralık 2022 tarihine erteledi.
Duruşma sırasında reddi hakim talebini reddeden mahkeme heyeti, kararda ise talebin ilgili merciye gönderilmesine hükmetti.
NE OLMUŞTU
Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın bugünkü duruşmasında, hakaret suçunu işlediği yönünde karar çıkması ve hapis cezası verilmesi durumunda İmamoğlu’nun siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olacak.
2019'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine yönelik “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" sözlerine İmamoğlu, "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın" yanıtını vermişti. YSK’nin o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevdeki kurul üyeleri adına, “Seçimi iptal edenler ahmaktır” ifadesi nedeniyle savcılığa başvurmuştu.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da bu başvuru üzerine YSK üyelerine hakaret iddiasıyla dava açtı.
İddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.