Erdoğan HDP'ye yapılan saldırının ardından ilk kez topluluk karşısına çıktı

Erdoğan HDP'ye yapılan saldırının ardından ilk kez topluluk karşısına çıktı
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu’nun açılış konuşmasını yaptı. HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırının ardından ilk kez topluluk karşısına çıkan Erdoğan, saldırı ve yaşamını yitiren Deniz Poyraz’a dair hiçbir şey dememesi dikkat çekti. 

Ancak, HDP'ye yönelik saldırıya ilişkin konuşmayan Erdoğan, Suriye'ye ilişkin konuşurken "İstikrarsızlaştırma çabalarımızda..." diye dili sürçtü.

Diplomatik faaliyetlere sivil toplum kuruluşları, medya, iş insanları ve öğrenciler gibi kesimlerinde dahil olduğunu söyleyen Erdoğan, "Diplomasi insanlığın toplu halde yaşamaya başladığı dönem başlayan bir alandır. Savaş ve barış güçleri arasındaki dengeyi oluşturan diplomasi önleyicilik vasfıyla önemini sürekli artırmıştır" ifadelerini kullandı.

"Aşının şantaj, politika veya dikte aracı kullanılması yanlış" eleştirisini sunan Erdoğan ‘yerli aşıyı’ tüm insanlıkla paylaşacaklarını söyledi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"İletişim teknolojileri, sosyal medya, internet ve artan küreselleşme ile birlikte diplomasinin alanı da şüphesiz genişlemiştir. Bugün diplomasi denilince devlet büyükleri arasında kapı kapılar arkasında gerçekleşen diplomasiden bahsetmiyoruz. Politika aktörleri kadar diplomasinin icra edildiği platformlar da değişiyor. Siyasetçiler ve diplomatlarla birlikte sivil toplum kuruluşları, medya, iş insanları ve öğrenciler de diplomasiye katılmıştır.

"Dijital diplomasi de bu dönemin kazanımlarından biridir. Diplomasinin alanın bu denli genişlemesi gerilimlerinin azalmasını sağlıyor. Sıkılı yumrukları gevşetecek en etkili yol hala diplomasidir.

"Uluslararası toplum salgının yıkıcı etkilerini yönetmede iyi bir imtihan veremedi. Birlemiş Milletler Güvenlik Kurulu tarihin en büyük sağlık krizini ancak 100 gün sonra gündemine alabildi.

‘YERLİ AŞIMIZI TÜM İNSANLIKLA PAYLAŞACAĞIZ’

"Türkiye olarak, 158 ülkeye sağlık malzemesi gönderdik. Türkiye'de yaşayan sığınmacıları vatandaşlarımızdan ayırmadık. Aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesi önemlidir. Aşının şantaj, politika veya dikte aracı kullanılması yanlış.

"Yıl sonundan önce bitirmeyi hedeflediğimi yerli aşımızı tüm insanlıkla paylaşacağız.

"Sadece siyasetçiler olarak değil akademisyenler, öğrenciler, iş, adamları topyekün yeni şeyler söylememiz lazım.

"Türkiye 252 dış temsilciliğiyle dünyanın en geniş 5. diplomatik ağına sahip ülkedir.

"Suriye'de faaliyet gösteren terör örgülerine karşı sahada varlık gösteren ilk ülke biz olduk. Suriye'de halkın iradesinin yansıtacak siyasi çözüm için var gücümüzle çalıştık. Fedakarca ve samimiyetle yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızı buradaki dostlarımızı biliyor.

"Uluslararası toplumdan terör ile mücadelede destek göremedik, ülkemizde sivilleri katledenler yıllarca korundu. PKK'nın her yıl on milyonlarca avro haraç toplamasını engelelyecek hiçbir kararlı adım atılmadı. Oysa terörün her türlüsüyle mücadele dünyaya hukuk ve demokrasi dersi verenler dahil herkesin görevidir.

"Suriye'de barış ve istikrarının sağlanması sadece Türkiye'nin değil herkesin sorumluğudur."    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar