Erzurum'da tarım arazileri imara açılıyor: 'Bataklığa ev kurup, deprem olduğunda insanlar öldü diyoruz'

Erzurum'da tarım arazileri imara açılıyor: 'Bataklığa ev kurup, deprem olduğunda insanlar öldü diyoruz'
Erzurum'da son üç yılda 60 bin hektar tarım arazisi imara açıldı. Artı Gerçek'e konuşan uzmanlar, zemin etüdü yapılmadan tarım arazilerinin imara açılmasının olası bir depremde de büyük risk yarattığını vurguladı.

Emrullah BAYRAK


ERZURUM - Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı kamu spotunda tarım arazilerine inşaat yapılmayacağı vurgulanmasına rağmen tarım arazileri günden güne yok ediliyor. 2010 yılında, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün onayıyla Erzurum Ovası'ndaki 4 bin dönümlük tarım arazisinin üzerine yapıldı. Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre son üç yılda tarım arazilerini toplamı 480 bin hektardan 420 bin hektara düştü.

'RANT UĞRUNA TARIM ARAZİLERİ HEBA EDİLİYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, "Birinci sınıf tarım arazilerinin rant hesabıyla Kombina Caddesi mevkiinde, Çat yolunda, havaalanı civarında hoyratça parsellendiğini görüyoruz. Erzurum çevre yolunun açılmasına da karşıydık. Türkiye tarım ülkesi, Türkiye üreten ülke diyoruz ama maalesef gelinen noktada tarım Türkiye'de en değersiz alan. Rant hesabına heba edilen bir alan. Elimizden geleni yapıyoruz ama gücümüz yetmiyor" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı

'GELECEĞİMİZİ YOK EDİYORUZ'

Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) yargı kararlarına rağmen tarım arazilerinin üzerine kurulduğunu vurgulayan Kayabaşı, "ETÜ'nün arazisiyle ilgili yerel mahkemede kazanmamıza rağmen üst mahkemede istedikleri gibi kararı çıkardılar. Yine rant uğruna Çiftlik Köyü'nün birinci sınıf tarım arazilerini heba ettiler. ETÜ ile başlayan kırım, havaalanı ve terminal ile devam etti. Bu şekilde maalesef geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini yok ediyoruz. Çok kötüye gidiyoruz. İlgililerin bir an önce uyanması lazım, ilgilenmesi lazım ama maalesef herkes kendi rantının peşinde" diye konuştu.

'DADAŞKÖY CİVARINDA TABAN SUYU SEVİYESİ ÇOK YÜKSEK'

Köy mücavir alanlarının genişletilmesinin Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşüldüğünü belirten Kayabaşı, şöyle devam etti:

"Zaten köylerde insan bırakmadınız, tarım yapan insan kalmadı, çiftçi kalmadı. Bunun üstüne 'köy mücavir alanlarını genişletelim' diyorlar. Buradaki amaç; şehir merkezine yakın olan Şıh Köyü, Dadaşköy, Tifnik Köyü, Çat yolu üzerindeki köylerde yeni arsalar, yeni imar planları, yeni rantlar. Her geçen gün tarım alanlarının küçüldüğünü hep beraber görüyoruz. Hem zemin etüdü yapılmadan. Taban suyu seviyesi Dadaşköy civarında çok yüksek. Bataklığa ev kuruyoruz, deprem olduğunda da insanlar öldü diyoruz. Sözde hepimiz tarımcıyız, tarım arazilerinin yanındayız ama fiiliyata gelince rant varsa hiç önemli değil, tarla olacağına arsa olsun diyoruz."

'BU TOPRAĞI BİR DAHA BULAMAYIZ'

Eski Erzurum Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Necati Yıldızer de Kombina Caddesi mevkiinde yükselen binalara dikkat çekti. Burada tarım yapan Yıldızer, "Bu toprağı bir daha bulamayız. Üretim yaptığımız bu arazi sebze yetiştirmeye son derece elverişli. Burası gibi verimli başka bir alan yok. Toprak yapısı humuslu, verim açısından çok yüksek. Bu bölgenin taban suyu çok yüksek. İnşaatlar yükseliyor ama çok tehlikeli. Bina yapımına uygun araziler değil. İmara açılmasına karşı çıkmalıyız" diye konuştu.

Necati Yıldızer

'KOMBİNA CADDESİ'NDE 2 BİN DÖNÜM İMARA AÇILDI'

Arazilerin imara açılmasıyla üretimin düştüğünü belirten Yıldızer, yetkililerle yaptıkları görüşmelerden hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Yıldızer, şöyle konuştu:

"Ürettiğimiz ürünleri çevre illere de satıyoruz. Bu şehir ne ile beslenecek? Burada bir ekonomi var, üretim var. Görünen o ki çiftçileri gözden çıkarmışlar. Bizi görmüyorlar, üretim varmış, yokmuş kimsenin umurunda değil. Bu bölge genel olarak tarım arazisiydi. Yaklaşık 4 bin dekar alanda ekim, üretim yapılıyordu. Şu anda bunun 2 bin dönümü imara açıldı. Binalar, evler yapıldı ve hâlâ inşaatlar devam ediyor. Tarım alanı iyice kısıtlandı. Tarım yapılan alanlar ile inşaatlar dip dibe olduğu için toz, kum, hafriyat üretimi olumsuz etkiliyor. Ürünlerin üzerine gelen toz, kireç böceklenme yapıyor. Üretim alanlarımız imara açılarak sürekli eriyor." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar