Gana bayrağını da suç saydılar
Hazırlanan iddianamede 6 kişi için “örgüt üyeliği” iddiasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.
HABER MERKEZİ- Ankara Katliamı açıklamasına "örgüt talimatı" ile katıldıkları iddia edilen 6 kişi hakkında 60 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede savcı, PKK’ye ait olduğunu iddia ettiği Gana bayrağını bile suçlama konusu yaptı.
Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Manisa’da 15 Şubat 2017'de tutuklanan Celal Aydın, Berfin Çelebi, Berivan Adlım, Mehmet Günhan, Mehmet Ali Cengiz ve Sabri Yıldırım hakkındaki iddianame Manisa 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Hazırlanan iddianamede, 6 kişi için "örgüt üyeliği" iddiasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamenin 10 sayfası "örgüt yapısı ve kuruluşunu" anlatırken, geriye kalan 9 sayfada ise, 6 kişinin sosyal medya paylaşımları ile telefon tape kayıtları ve katıldıkları siyasi faaliyetler yer aldı. 24 Mayıs'ta görülecek olan davanın iddianamesinde, Gana bayrağı için PKK bayrağı olduğu iddiası bile yer aldı.
GAZETE VE KİTAPLARLA SUÇLANDILAR
10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Yunus Delice için yapılan basın açıklamasına katılmaları, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto etmeleri, evlerinde bulunan gazete ve kitaplar da suçlama konusu yapıldı.
Haklarında verilen iletişimin dinlenilmesi kararı çerçevesinde 2 kişinin telefon görüşmelerinde yakınları cezaevinde olanlarla görüşmeleri suçlama konusu yapılırken, diğerleri için "İletişimin Dinlenmesi Kararı çerçevesinde yaptığı görüşmelerde herhangi bir suç unsuru tespit edilememiştir" denildi.
Hakkında dava açılan Celal Aydın’ın 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Yunus Delice için yapılan basın açıklamasına katılması ve evinde bulunan 2 adet Azadiya Welat Gazetesi ile aralarında PKK Lideri Abdullah Öcalan’a ait olan kitapların da yer aldığı onlarca kitap suçlamaya delil olarak gösterildi.
GANA BAYRAĞINI PKK BAYRAĞI YAPTILAR
Yine Aydın’ın sosyal medyada yer alan bir fotoğrafı da suçlamaya konusu yapılırken, Aydın ifadesinde ikametinde bulunan kitap ve gazetelerin kendisine ait olduğunu ve okumak için aldığını söyledi. Sosyal medya hesabındaki bayrağın Batı Afrika ülkesi olan Gana’nın bayrağı olduğunu söyledi.
10 EKİM AÇIKLAMASI İÇİN ‘ÖRGÜT TALİMATI’ DENİLDİ
Savcılık değerlendirmesinde ise, Aydın’ın 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Yunus Delice için yapılan basın açıklamasına katılmasını "Şüphelinin örgütün talimatlarına uyarak örgütün ideolojik tabanını yaygınlaştırmak ve halkta etkinliğini sağlamak amaç ve gayesiyle eylem ve etkinliklere katılması" olarak değerlendirdi.
Savcılık, değerlendirme ve sonuç bölümünde Aydın’ın evinde bulunan gazete ve kitaplar için de "Evinde ve cep telefonunda ele geçirilen terör örgütünün irtibat ve iltisakını, ideolojik bilincini ortaya koyacak biçimde çok sayıda yasaklanmış yayın, örgüt flaması ve terör örgütü mensuplarının yer aldığı fotoğrafların bulunması, hususları bir bütün olarak gözetildiğinde şüphelinin eylemlerinin çeşitliliği, sürekliliği, içerik ve yoğunluğu gözetildiğinde şüphelinin örgütün hiyerarşisinde yer aldığı bu suretle örgüt üyesi olmak suçunu işlediği anlaşılmıştır" ifadelerine yer verdi.
Savcılık iddianamenin değerlendirme ve sonuç bölümünde diğer 5 kişi için de aynı ifadeleri kullandı.
Gana Bayrağ hakkında
Gana bayrağı, Gana'nın Etiyopya bayrağından esinlenerek oluşturduğu, günümüzdeki hali ile de ilk olarak 6 Mart 1957 yılında kullanılmaya başlandı.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgeci Avrupalı ülkelerden bağımsızlığını ilan eden ilk Afrika ülkesi olan Gana, Pan-Afrikanizminöncülerinden olan o dönemki ilk devlet başkanı Kwame Nkrumah önderliğinde Afrika ülkelerinin siyasi olarak birlikte olmaları gerektiğini savundu. Bu yüzden birçok daha sonra bağımsız olan Afrika ülkeleri oluşturulan bu Gana bayrağını örnek olarak aldılar ve bayraklarını Pan-Afrikan renklerinden oluşturdular.
Bayrak, üç yatay şeritten meydana geliyor. Bayrağı üç eşit parçaya bölen bu şeritler kırmızı, altın sarısı ve yeşil renklerden oluşuyor. Yeşil renk tropik bölgede olması dolayısıyla ormanlarını ve bitki örtüsünü, altın sarısı renk ülkenin sahip olduğu yeraltı maden zenginliklerini, kırmızı renk ise ülkesinin bağımsızlığı için çalışan ya da kanını akıtan ulusunu sembolize ediyor. Yatay altın sarısı şeritin ve böylelikle bayrağın tam ortasında bulunan ve yıldızın köşelerinin hem kırmızı hem de yeşil bölüme değdiği, siyah renkli beş köşeli yıldız Afrika'nın özgür olma isteğini ve sömürgecilik sistemine karşı birliği ifade ediyor.