Cezaevinde şüpheli şekilde ölen DBP'li siyasetçi Garibe Gezer soruşturmasında gizlilik kararı
Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren DBP yöneticisi Garibe Gezer’in avukatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, avukatlar Veysi Eski, Jiyan Kaya, Jiyan Tosun, Elif Taşdöğen ve Beritan Kalbişen katıldı. Toplantıda, Kandıra Cezaevi’nde şüpheli şekilde hayatını kaybeden DBP’li siyasetçi Garibe Gezer’e uygulanan sistematik işkence ve şüpheli ölümüne dair açılan iki soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği bilgisi duyuruldu.
GEZER’İN AVUKATI: DOSYADA KİMSENİN İFADESİ ALINMADI
Mardin’in Dargeçit ilçesinde DBP yöneticiliği yaparken tutuklanan Gezer’in avukatı Jiyan Tosun, Gezer’in Bünyan Cezaevi’nde olduğu süreçte İHD’ye başvurduğunu, daha sonra Kandıra’ya sevk edildiğini ve burada da yaşadığı sorunlardan ötürü tekrar derneğe başvurduğunu hatırlattı. Daha sonra avukatları olarak Gezer ile görüştüklerini söyleyen Tosun, "Bize işkenceye, cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti. Bunu ne zaman dile getirdiyse şiddete maruz kaldı. Sayısız mektup gönderdi. Bu mektuplarına el konuldu. Garibe sürekli sesini duyurmaya çalışıyordu. Sesini duyuramayınca hücresini yaktı. Bu durumlardan ötürü suç duyurusunda bulunduk ancak hiçbir şey yapılmadı. Basına yansıdıktan sonra soruşturma açıldı. Dosyada kimsenin ifadesi alınmadı. Garibe’nin ifadesi dahi alınmadı" diye konuştu.
‘SAVCI, FAİLDEN SUÇU ORTAYA ÇIKARMASINI İSTEDİ’
Tosun ayrıca, Kürt siyasetçi Gezer’e dönük sistematik işkence ve cinsel şiddete dair savcıdan yerinde inceleme talebinde bulunduğunu ancak savcının süngerli odanın fotoğraflarını gardiyanlardan istediğini belirtti. Tosun, "Savcı faillerden suçu ortaya çıkarmasını istedi" diye belirtti.
‘TUTUKLULAR GEZER’İN ÖLDÜĞÜNÜ ÇOK SONRA ÖĞRENDİ, BU KADAR YOĞUN BİR TECRİT VAR’
Avukat Jiyan Kaya ise, Gezer’in yaşamını yitirmesi ve sonrasında yaşananlara değindi. Ölümden sonra cezaevine gittiklerini aktaran Kaya, "İçerde vahim bir durumla karşılaştık. İçerdeki kadınların bu durumdan haberleri dahi yoktu. Bu kadar yoğunluklu bir tecrit var. Tutuklular Garibe’yi Meral Danış Beştaş’ın Meclis konuşmasından öğrendi. Garibe’nin ölüme terk edildiği yerde başka kadınlar da var. Bu kadınlar da aynı koşullarda kalıyor" dedi.
‘AİLESİNİN YASINA BİLE SAYGI DUYMADILAR’
Kaya ayrıca "Garibe yaşarken ona yapılanları, cenazesine yapılanlarla da gördük. Bir cenaze arabası bile verilmedi. Ayrımcı, ırkçı politikalar devam etti. Ailenin yasına da saygı duyulmadı" ifadelerini sözlerine ekledi.
GİZLİLİK KARARINA TEPKİ: BİR ŞEYLERİN GİZLENDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Kaya, devamında dosyaya gizlilik kararı getirildiğini belirterek, "Görüntüler henüz dosyaya yansımamış. Ayrıca daha önce Garibe’ye açılan bir dosyanın savcısı ile ölümünü araştıran savcı aynı savcı. Gizlilik kararına ve savcının el çekmesine dair başvurularımız olacak" diye kaydetti.
Avukat Veysi Eski de, işkenceye dair yaptıkları suç duyurusunun ardından açılan soruşturmayla ölümüne ilişkin açılan her iki soruşturmaya gizlilik kararı getirildiğini kaydetti. Gezer’in mektuplarının bu dosyada olduğuna işaret eden Eski, "Bizim bunlara ulaşmamız gerekiyor. Doğru tahlil için bu gerekliliktir. Bunların tahrip edileceğine dair kuşkumuz var. İçimiz rahat değil. Gizlilik kararıyla bir şeylerin gizlendiği ortaya çıktı" ifadelerini kullandı. Avukat Eski, Gezer’in ölümüne F Tipi Cezaevi yönteminin neden olduğunu ifade etti.
Avukat Beritan Kalbişen ise tutukluların ölüme sürüklendiğini ifade etti. Kalbişen, getirilen gizlilik kararının ise soruşturmanın etkin yürütülmeyeceğini gösterdiğini kaydetti.
SAVCI GİZLENMESİNİ ‘UYGUN GÖRMÜŞ’
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan avukat Jiyan Tosun, soruşturmanın "kasten öldürme"den açıldığını ifade ederek, dosyada şüpheli kimsenin olmadığını söyledi. Dosyaya getirilen gizlilik kararının gerekçesinin de olmadığını belirten Tosun, "Savcı ‘uygun gördük, getirdik’ dedi. Diğer savcı ise basını gerekçe gösterdi" dedi.
HSK’YE BAŞVURU
Avukat Eski Gezer’in daha önceki dosyasına ve şimdiki dosyasına bakan savcının değişmesi için Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvuracakları bilgisini paylaşırken, avukat Jiyan Kaya ise, cuma günü cezaevi savcısı ile görüşmeye gittiklerinde kapıda bir polisin beklediğini ve savcının Gezer konusunda kimseyle görüşmek istemediğini ifade ettiğini söyledi. Kaya, cezaevi müdürünün görevden alınması için başvuruda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
ADLİ TIP’A ELEŞTİRİ: SİYASİ İRADEYE BAĞLI HAREKET EDİYOR
Toplantıda, Türkiye ve bölge cezaevlerinde binlerce hasta tutuklu olduğuna da dikkat çekildi. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, iki hasta tutuklunun daha yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşarak, bu ölümlerin ‘Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) vicdansızlığından dolayı’ yaşandığını ifade etti. Keskin, "Garibe Gezer, kendine dönük sistemli işkenceye hep isyan etmiş, itirazını dile getirmiş, güçlü bir kadındı. Garibe, en çok uygulanan tecride karşı çıktı" dedi.
Cezaevlerine yönelik 19 Aralık 2000’deki sürece vurgu yapan Keskin, o günden bu güne bir şeylerin değişmediğini söyledi. AKP’nin iktidara geldiği süreçte bu sürecin geride kaldığına dair söylemlerde bulunduğunu ancak devlet aklıyla hareket etmeye devam ettiğini belirten Keskin, "Ayrıca ATK siyasi iradeye bağlı, ona da güvenmiyoruz. Bu olan bitenler bütün hukuk sistemlerine aykırı. Herkes bu durumu çifte standartsız olarak önüne koyması lazım" diye konuştu. (MA)