Gazeteci Fırat Can Arslan tutuklandı
Emniyet ifadesi tamamlanan gazetecilerden Arslan tutuklanma istemiyle, Yükler ve Akyüz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Artı Gerçek - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında bu sabah gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Fırat Can Arslan tutuklandı, Delal Akyüz ile T24 Editörü Sibel Yükler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
FIRAT CAN ARSLAN: HEDEF GÖSTERME GİBİ BİR NİYETİM VE AMACIM YOKTU
Gazeteci Fırat Can Arslan çıkarıldığı mahkemede, “Suçlamayı kabul etmiyorum. Ben yaptığım paylaşımda sadece HSK kararnamesini paylaştım hiçbir yorumumu katmadım. Hedef gösterme gibi bir niyetim ve amacım yoktu. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı. Hakimliğiniz aksi kanaatte ise Adli Kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ederim” dedi. Arslan, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)” suçlamasıyla tutuklandı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hakimlikte ifadesi alınan Arslan hakkında tutuklama kararı verilirken Yükler ve Akyüz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Öğle saatlerinde evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan Bianet editörü Evrim Kepenek'in ise yarın ifade vereceği öğrenildi. Kepenek'in geceyi emniyette geçireceği belirtildi.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’de tutuklanan gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması 11 Temmuz'da görüldü. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin ile tutuksuz Esmer Tunç, İbrahim Bayram ve Mehmet Yalçın, "örgüt üyeliği" iddiasıyla hakim karşısına çıktı.
Davada, gazetecilerin iddianamesini hazırlayan soruşturma savcısı Mehmet Karababa'nın eşi Seda Karababa’nın heyette yer aldığı ortaya çıkmıştı. Gazetecilerin avukatları, reddi hakim talebinde bulunmuştu ancak talep kabul edilmemişti.
Duruşmadan sonra 18 Temmuz'da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla adli-idari yargıdaki 3 bin 423 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.
Diyarbakır’da 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı Mehmet Karababa ile davaya bakan Ağır Ceza Hakimi Seda Karababa da yeri değiştirilen isimler arasında yer almıştı.(MA)