Gazze'ye yardım uçağının Mısır'a inişine izin verilmedi: Jîna Mahsa Amini'nin resmi gerekçe gösterildi

Yönetmen ve pilot Enrique Piñeyro'nun uçağının kuyruğunda bulunan Jîna Mahsa Amini ve Amir Nasr-Azadani'nin resimleri uçağa iniş izni verilmemesinin gerekçesi olarak gösterildi. Piste iniş için söz konusu semboller ve uçakta yazan slogan kaldırıldı.

Artı Gerçek - Mısır hükümeti, İtalyan- Arjantinli oyuncu ve eski hava yolları pilotu Enrique Piñeyro'ya ait Gazze'ye insani yardım taşıması için gönderilen ve El Ariş havalimanına iniş yapması planlanan boeing 887 marka özel uçağın inişine izin vermedi.

Pineyro, haberi sosyal medya hesabından, insani yardım kargosu uçağının havalimanına inişine Jîna Mahsa Amini'nin ve idam edilen İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani'nin fotoğrafları ve uçakta yazan slogan nedeniyle izin verilmediğini ve inmek için onları kaldırmak zorunda kaldıklarını yazdı.

Pineyro'nun X hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Mısır hükümeti, Gazze'ye gitmek üzere El Ariş'e insani yardım kargosu uçurmak için Jîna Mahsa Amini'nin fotoğrafına ve şu efsane slogana izin vermedi:

'Hiçbir kadın başını örtmediği için öldürülmemelidir. Hiç kimse bunu söylediği için asılmamalıdır'

"Oraya inmek için onu kaldırmak zorunda kaldık"

Mısır hükümeti, kargo uçağının piste inişine ancak 2002'de İran'da gerçekleşen rejim karşıtı protestoların sembolü haline gelen Kürt kadın Jina Mahsa Amini'nin fotoğrafının ve uçağın gövde bölümünde yazan "Hiçbir kadın başını örtmeye zorlanmamalı. Hiçbir kadın başörtüsü takmadığı için öldürülmemeli. Hiçbir adam bunları söylediği için idam edilmemeli…" sözünün kaldırılması halinde izin verileceğini ifade etti.

Anlaşmazlığın ardından, yardım kargosunu Gazze'ye ulaştırmak için söz konusu resim ve slogan kaldırıldı.

NE OLMUŞTU?

Jîna Masa Amini, 16 Eylül 2022'de İran'ın Kürdistan eyaletindeki (Rojhilat) Sakkız şehrinde başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle rejimin Ahlak Polisi tarafından gözaltında öldürülmüştü. Amini, ölümünün ardından İran'ın dört bir yanında başlayan protestoların da sembolü haline gelmişti. İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani ise protestolara katılarak "Allaha karşı savaş açmak suçundan" idam edilmişti.

ENRİQUE PİÑEYRO KİMDİR?

1956’de İtalya Cenova’da dünyay gelen Enrique Piñeyro doktor olarak mezun oldu ve 1988 yılında Arjantin'de havayolu pilotu oldu.

LAPA'nın 3142 sefer sayılı meşhur kazasından iki ay önce Piñeyro, LAPA'nın güvenlik politikası hakkındaki endişelerini dile getirdi. Uçak kazasının ardından Piñeyro, daha sonra iflas eden LAPA'da çalışırken deneyimlerini yeniden anlatarak bir nevi halk figürü haline geldi.

Daha önce beş kez filmlerde rol almış olan Piñeyro, 2004'te ilk yönetmenlik denemesi olan Whiskey Romeo Zulu'da altıncı kez başrol oynadı. Bu film, kazadan önce LAPA'nın güvenlik politikasına karşı verdiği mücadeleyi anlattığı kısmen biyografik bir filmdi.

Piñeyro, ülkesinde yolsuzluğa yönelik eleştirileri ve filmleri ile tanınıyor.

Yönetmenin 1976-1983 yılları arasında Arjantinde dikta rejiminin insanlık dışı uygulamalarını gözler önüne seren ve gözaltında kaybolan insanların neden dönmediği sorusuna odaklanan Olimpo Garajı isimli filmi ile tanınırlık kazanmıştır.

Oyuncu ve yönetmen Pineyro ayrıca, 2011 yılında , 2001-2010 On Yılının " Belgesel Sanatçısı " dalında Konex Platinum Ödülü'nü aldı .

Ses getiren diğer çalışmaları arasında; Troçkist militan Mariano Ferreyra'nın öldürülmesini konu alan kısa filmi (2012) yönettikten ve aynı vakayı konu alan filmde yer aldıktan sonra Mariano Ferreyra'yı Kim Öldürdü? de bulunuyor.

Piñeyro sonraki yıllarda kariyerine ara vererek kendisini, açtığı restoranda aşçı olarak çalışmaya ve insan hakları konusunda bir savunucu olarak çalışmalar yapmaya adadı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar