Genel-İş: Darbeyi işçiler mi yaptı?
En son yayınlanan KHK ile 306 üyesi ihraç edilen DİSK-Genel-İş, ihraçlara sert tepki gösterdi. Sendika başkanı Remzi Çalışkan, ihraçların hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Bahar KILIÇGEDİK
DİSK Genel-İş Sendikası, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen üyeleri ile ilgili Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenledi. DİSK Genel-İş Sendikası yönetim kurulu üyeleri, bölgede bulunan tüm şube başkanlarının katıldığı toplantıda açıklamayı DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptı.
BİN 961 ÜYEMİZ İŞİNDEN OLDU
OHAL döneminde üyelerinin çalıştıkları kurumlardan ihraç edilmesine tepki gösteren Remzi Çalışkan, en son yayınlanan 692 sayılı KHK ile 306 üyelerinin ihraç edildiğini söyledi. Son ihraçlarla birlikte, OHAL döneminde işini kaybeden üyelerinin sayısının bin 961’e yükseldiğini belirten Çalışkan, "OHAL hükümeti tarafından göreve getirilen belediye yönetimleri ise bin 448 üyemizi işten çıkardı. 513 üyemizin iş akitleri ise KHK’larla feshedildi. İhraç edilen üyelerimize reva görülen muamele hukuk ve adalet dışıdır, evrensel hukuk ile insan hakları ihlalidir" diye konuştu.
BİZE İŞE DÖNÜŞ OLACAĞI SÖYLENMİŞTİ
OHAL süresi boyunca, ihraçlar konusunda hem hükümet hem de resmi makamlarla görüşmeler yaptıklarını ifade eden Çalışkan, "Bugüne kadar ki temaslarımızın olumlu sonuçlar verdiği konusunda şubelerimizden geri bildirimler almaya hatta bazı belediyelerde iş akdi askıda olan üyelerimizin işbaşı yaptırılacağı bilgisini almaya başlamışken 692 sayılı KHK’nın yayımlandığına tanık olduk. Bu KHK ile ne yazık ki OHAL döneminin başına dönülmüştür. Bu durum yerel düzeyde sendika-işveren ilişkilerinin gerilmesine ve giderek toplumsal ilişkilerin daha da bozulmasına neden olabilecektir. Bu noktada böyle bir gerilimin kimin işine yarayacağını doğrusu merak ediyoruz ve Hükümet’in sayın yetkililerine de bu soruyu soruyoruz" dedi.
DARBEYİ İŞÇİLER Mİ YAPTI?
OHAL’in ilan edilmesine neden olan 15 Temmuz’un işçilerle ne tür ilgisinin olduğunu soran Çalışkan, "15 Temmuz darbesini sanki işçiler yapmış gibi uygulamalar gündeme gelmiştir. On binlerce çalışan hukukun temel ilkesi olan masuniyet karinesi bir kenara itilerek kamudan ihraç edilmiştir. DİSK/Genel-İş’in 2000’e yakın üyesi de aynı hukuksuzluğun muhatabıdır. OHAL döneminde işsiz bırakılan üyelerimizle ilgili herhangi bir mahkeme kararı olmadığı gibi genel bir suçlamanın dışında kendilerine isnat edilen somut bir suç da yoktur. İcat edilen genel suçun dayanağı ise nasıl ve kimler tarafından hazırlandığı bilinmeyen istihbarat raporlarıdır" ifadelerini kulandı.
ÜYELERİMİZİN NEDEN İHRAÇ EDİLDİĞİNİ BİLMEK İSTİYORUZ
Üyelerinin hangi gerekçe ile işlerinden edilerek işsizliğe terk edildiklerini soran Çalışkan, bu sorunun cevabını kendileri kadar, işsiz bırakılan üyeleri ve ailelerinin de bilmek istediğini söyledi. Çalışkan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Hukuken yok hükmünde olan bu tür işlemler, ne yazık ki ülkemizi giderek hukuktan ve demokrasiden uzaklaştırmaktadır. Bir o kadar da toplumsal barışa ağır darbeler indirmektedir. Son KHK ile biri şube başkanı olmak üzere 5 şube yöneticimizin iş akdi feshedilmiştir. Bundan önceki fesihleri de sayarsak toplam 10 şube yöneticimizin çalışma hakları ellerinden alınmış durumdadır. Sendikamızın şube genel kurullarında işçilerin oylarıyla sendika yöneticiliğine seçilen üyelerimiz geçerli bir hukuki gerekçe sunulmadan işlerinden edilmişlerdir. Bu uygulamalar Dünya’nın her yerinde sendikal hak ihlalidir. Dünya’nın hiçbir yerinde sendika yöneticilerini bu tür yöntemlerle işsiz bırakamazsınız. OHAL Hükümetince yapılan ihraçları Sendikamız bundan sonraki süreçte sendikal hak ihlali olarak değerlendirecek ve bu çerçevede uluslararası sendikal gündeme taşıyacaktır."
Sendikalarının, yargı kararı olmadan ortaya yapılan ihraçları ‘hukuk dışı’ olarak değerlendirdiğini belirten Çalışkan, ihraç edilen üyelerine OHAL komisyonlarına başvuruda bulunmaları çağrısında bulundu. Komisyonun olumsuz cevap vermesi durumunda, yargı yoluna gideceklerini belirten Çalışkan, hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.