Gezi davasında cezaların onanmasına tepki: 'Karanlık gider Gezi kalır'

TMMOB'nin çağrısıyla Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi önünde toplanan milletvekilleri, siyasi partiler ve meslek odaları Gezi davasından tutuklananların cezasının onanmasını protesto etti. Kitle, "Karanlık gider Gezi kalır" sloganı attı.

Osman ÇAKLI


İSTANBUL - Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi ‘Gezi davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Osman Kavala ile Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku hakkında verilen 18’er yıl hapis cezalarını onadı. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mücella Yapıcı hakkında verilen 18'er yıl hapis cezalarını ise bozdu. Temyiz kararının açıklanmasının ardından TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştiriyor.

DİSK adına konuşan Asalettin Aslanoğlu, cezanın sadece Gezi Parkı'na sahip çıkmakla ilgili olmadığını söyledi. Aslanoğlu, şunları ifade etti:

'PARMAK SALLAMAK AMAÇLI CEZA VERİLDİĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ'

"Bu cezanın sadece İstanbul'un göbeğindeki parka sahip çıkmakla ilgili olmadığını sizler de biliyorsunuz. Bu ceza bizlere parmak sallamak için verildiğinin bilincindeyiz. Başta DİSK olmak üzere bizler asla ormanlarımızı, ovalarımızı, kentlerimizi ve dostlarımızı asla sizlere teslim etmeyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz. Mutlaka mücadele edip kazanacağız."

'ARKADAŞLARIMIZI ÇIKARMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

İstanbul Tabip Odası adına konuşan Ertuğrul Oruç, "Biz TMMOB ve DİSK ile emekten yana olan herkesle yan yana arkadaşlarımızı çıkarmak için mücadele edeceğiz. Mücadelemiz devam edecek. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" dedi.

Ertuğrul Oruç

Süreci anlatması adına söz alan avukat Kemal Aytaç da şunları ifade etti:

'YARGITAY BİR İNFAZ BÜROSUDUR'

"Dün neler olduğunu ifade etmek gerekiyor. Aslında bekliyorduk Tam da ayın beşinde Can Atalay hakkında AYM'nin gündemi öncesinde bilerek karar verildi. Yargıtay'ın önünde yüzlerce dosya var. Nasıl olduysa Gezi davasında karar verildi. Çok açık söylüyorum Yargıtay bir infaz bürosudur. İktidarın istekleri doğrultusunda hareket etmiştir. İnsanlar yok yere tutuklanıp içerde yıllar geçiriyor. Anayasaya aykırı ne varsa karara bağlanıyor. Saray var ve onun talimatları var. Onun uşakları var ve kararı onlar veriyor. Arkadaşlarımızı mutlaka oradan alacağız. Arkadaşlarımız içerdeyken biz de dışarda hapisteyiz. Bize Çağlayan'da yaşattıkları cendereyi görmeliydiniz. Bu ülke polis devleti. Burada bizden çok polis var."

Konuşmaların ardından yapılan basın açıklamasında, dün verilen kararın kabul edilmediği ve topluma göz dağı verildiği belirtildi.

'ARKADAŞLARIMIZ YÜZ AKIMIZDIR'

Açıklamada, "Bir yanımız sevinçli bir yanımız hala öfkeli. Bu karar sadece arkadaşlarımıza yönelik değildir. Bu karar 2013 yılında ülkesine sahip çıkan milyonlarca insana yöneliktir. Cumhuriyet tarihinin en barışcıl en demokratik protestolarına verilen ceza hukuki değildir. Siyasi bir öç almaya dönüşen bu davada arkadaşlarımıza ağır mahkumiyet kararı veren tüm yetkilileri kınıyoruz. Bu kararı kabul etmiyoruz. Bu kararlar hükümsüzdür. Arkadaşlarımız suç işlediği için değil halkın yararını savundukları için cezalandırıldılar. Gezi direnişinden cezalandırılan arkadaşlarımız bizim yüz akımızdır" denildi.

GEZİ DAVASINDA KİMLER YARGILANDI?

28 Mayıs 2013 yılında başlayan ‘Gezi İsyanı’ Türkiye’nin her yerine yayılarak iktidar karşıtı protestolara sahne oldu. Gezi Parkı’nda başlayan eylemlerin Türkiye geneline yayılmasıyla birlikte polis şiddetin dozunu artırdı. Gösteriler sonucunda toplamda 8 kişi öldürüldü.

Daha sonra Gezi Parkı’nda başlayan protestoları organize ettikleri gerekçesiyle 16 kişi hakkında dava açıldı. Yargılananlar arasında Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater, Mine Özerden Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Pınar Öğün, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi gibi isimler yer alıyordu.

SUÇLAMALAR NELERDİ?

Osman Kavala "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla, diğer sanıklar ise "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçuyla itham edilmişti.

DAVA SÜRECİNDE NE OLMUŞTU?

Gezi davasında ilk beraat 2015 yılında verilmişti. Ardından açılan ikinci davada ise 18 Şubat 2020’de Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater ve Mine Özerden hakkında beraat verilmişti. Tutuklu olan Osman Kavala da tahliye edildiği gün tekrar tutuklanmıştı. Yurt dışındaki sanıkların ise dosyası davadan ayrılmıştı. Ardından 2021 Şubat ayında İstinaf Mahkemesi, beraat kararlarını bozmuştu.

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2022 tarihinde ‘Gezi Davası’ndan yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Mücella Yapıcı hakkında 18’er yıl hapis ve tutuklu sanık Osman Kavala hakkında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Sanıklar avukatları aracılığıyla mahkemenin kararını temyiz etmişti. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar