Hatay'da ağır hasarlı binalarda etriye demiri eksikliği tespit edildi

Maraş depremlerinde Hatay'da ağır hasarlı yapıları inceleyen altı kişilik mühendislik ekibi hazırladığı raporu TÜBİTAK'a sundu. Raporda hasarlı binalarda etriye demiri eksikliği tespit edildiği belirtildi.

Hatay'da ağır hasarlı binalarda etriye demiri eksikliği tespit edildi

Artı Gerçek - 6 Şubat 2023'te meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından Nuh Naci Yazgan (NNY) Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden 6 inşaat mühendisi, depremin etkilerini araştırmak için Hatay'a gitti.

2007 ve 2018 yılındaki deprem yönetmeliğine göre yapılan binaları denetleyen ekip, ağır hasar alan ve yıkılan binalarda etriye demirinin (Kolon ve kirişlerden geçen demirleri enine saran bir demir) yetersiz olması nedeniyle kolon çeliklerinin burkulduğunu gözlemledi. Ekipler bu şekilde ağır hasar alan ve yıkılan yaklaşık 200 binayı denetledi. İnşaat mühendisleri, yaklaşık 2 ay süren çalışmalarının ardından hazırladıkları 111 sayfadan oluşan raporu TÜBİTAK'a sundu.

'SAHA GÖZLEMLERİMİZDE CİDDİ PROBLEMLERLE KARŞILAŞTIK'

Çalışmalarının sürecini anlatan NNY Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Ertan Sülev, "150-200 arasında bina incelediğimizi çok net söyleyebilirim. Hatay'da sadece şehir merkezini değil, Reyhanlı hariç bütün ilçelerini gezdik. Buradaki hasarları da raporlandırdık. Bununla alakalı TÜBİTAK'a yaptığımız çalışmalarla beraber, saha gözlemlerimizde ciddi problemlerle karşılaştık" ifadelerini kullandı.

'BAZI YERLERDE 40 SANTİMLİK BOŞLUKLAR KONULDUĞUNU GÖRDÜK'

Binalarda en temel bazı noksanlıkları çok rahat tespit edebildiklerini aktaran Sülev, şunları söyledi:

"Aslında bizim deprem yönetmeliğimiz bu konuda statik ve tasarım anlamında birçok kıstasları çok net koyuyor. Ancak uygulamada bu kıstaslar yerine getirilmediği için az ya da orta hasarlı olması gereken binalarda ağır hasar meydana geldi. Bunlardan bir tanesi özellikle bizim tespit ettiğimiz, üst kolondan gelen donatıların, bodrum seviyesindeki alt kolonların donatılarıyla birleşme noktasında, 'etriye' dediğimiz çeliklerin alttan gelen kolonla üstten gelen donatının arasında 20-25 santimlik, bazı yerlerde 40 santimlik boşluklar konulduğunu gördük." (DHA)