İHD'den yargı reformu raporu: Yeni bir Anayasaya ve barış politikalarına ihtiyaç var
İnsan Hakları Derneği Hukuk Komisyonu, yargı reformu strateji belgesine ilişkin hazırladığı görüş ve öneri raporunu paylaştı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hukuk Komisyonu yargı reformu strateji belgesine ilişkin hazırladığı görüş ve önerilerinin yer aldığı raporunu açıkladı.
İfade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik yasalarda değişiklik yapılması gerektiği vurgusunun yapıldığı raporda, TCK, TMK, CMK, İnfaz Kanunu gibi temel kanunlarda yapılacak iyileştirmeler ile sürecin hazırlanması, infaz kanununda esaslı değişiklikler yapılması istendi.
Yargı Reformu Paketi'nin Türkiye’de yargı alanında sorun olduğunun kabul edilmesi anlamına geldiğinin belirtildiği raporda, 'reform' yapmak için gerekli değişikliklere değinilmediği belirtildi.
Türkiye’de tutuklu ve hükümlü sayısının 300 bine yaklaştığına dikkat çekilen raporda, oranın 220 bin civarında olan mevcut kapasitenin oldukça üzerinde olduğu belirtildi.
Türkiye’de yaşanan adalet krizinin çözümünün ceza mevzuatında köklü değişiklikler yapılmasıyla mümkün olacağına değinilen İHD raporunda, değişikliklerin Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler, AİHM kararları ve evrensel insan hakları değerleri ile uyumlu olması gerektiği belirtildi.
'YENİ BİR ANAYASA VE BARIŞ POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR
Venedik Komisyonu raporunda belirtilen anayasa değişikliğinin Türkiye’ye dikta rejimine dönüşmesinin engellenmesi için gereken denge ve denetleme mekanizmalarından yoksun bir başkanlık rejimi getirdiği tespitinin hatırlatıldığı raporda, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı, insan haklarına dayanan ve her türlü azınlık haklarını güvence altına alacak yeni bir Anayasa yapılmasının zorunluluğu vurgulandı. Bağımsız yargı için cumhurbaşkanının ekonomik, sosyal, kültürel haklarda kararname ile düzenleme yapma yetkisinin kaldırılması gerektiği belirtildi.
Türkiye’nin demokratikleşebilmesi ve insan hakları sorunlarını en aza indirebilmesinin yolunun devam eden çatışmalı süreci durdurması ve barışçıl diyalog yolu ile çözecek yeni politikalardan geçtiği ifadelerine yer verilen raporda, Adalet Bakanlığı’nın yargı reformu ile ilgili hazırlayacağı kanun teklifi paketlerinin hazırlık sürecinde etkili diyalog yolarının kullanması gerektiği ifade edildi.
İHD Hukuk Komisyonu'nun, yargı reformu strateji belgesine ilişkin hazırladığı raporda, somut olarak yapılması gereken diğer yasal değişiklikler şöyle sıralandı:
- TCK’deki terör tanımı Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun hâle getirilmeli, mevcut TMK bütünüyle kaldırılmalı
- TCK 220 ve 314. Maddeler Venedik Komisyonu’nun görüşü ve AİHM kararları uyarınca yeniden düzenlenmeli, şiddete başvurmayanlar cezalandırılmamalı
- Mevzuattaki ifade ve örgütlenme özgürlükleri ile siyaset yapma, toplantı ve gösteri özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı,
- Özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri ve savcılıkları kapatılmalıdır. Sulh Ceza Hâkimlikleri yeniden düzenlemeler yapılmalı,
- CMK 100/3. Maddedeki katalog suçlar ile suçlanma halinde kolay tutuklamayı sağlayan hüküm kaldırılmalı, adil yargılanma hakkı önündeki engelleyici CMK düzenlemeleri kaldırılmalı.
(HABER MERKEZİ)