İliç'te korkutan görüntülerin ardından Vali açıklama yaptı: 'Kontrollü toprak indirmesi yapıldı'

Erzincan'ın maden faciasının yaşandığı İliç ilçesinde aynı sahada bir toprak kayması daha meydana geldi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki madeni ocağında JeoRadar uyarısı neticesinde kontrollü toprak indirmesi yapıldığını belirtti.

Artı Gerçek - Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında aylar geçmesine rağmen henüz bulunamayan beş işçi ile ilgili sürdürülen kurtarma çalışımları sırasında yeniden toprak kayması yaşandı. Sel gibi akıp giden toprak kayması sırasında bir iş makinesi büyük tehlike atlatırken, şans eseri yaralanan olmadı. Olay anı ise bölgede çalışanlar tarafından cep telefonu ile kaydedildi. DHA'nın servis ettiği videodan sonra Erzincan Valiliği'nden toprak kaymasının alan boşaltıldıktan sonra kontrollü şekilde yapıldığına dair açıklama geldi.

SSR MADENCİLİK: CAN KAYBI YAŞANMAMIŞTIR

Toprak kaymasının ardından bölgede madencilik faaliyetlerini yürüten SSR Madencilik açıklama yaptı:

"Toprak kayması, 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kayması ile aynı sahada yaşanmıştır. Bu olay sonucunda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmamıştır."

VALİ AÇIKLAMA YAPTI: ALAN BOŞALTILDIKTAN SONRA

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında kontrollü toprak indirmesi çalışması yapıldığını belirtti

Vali Aydoğdu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İliç maden ocağında, JeoRadar uyarı grubundan yapılan uyarı neticesinde, alan boşaltıldıktan sonra kontrollü bir şekilde, toprak parçası indirilmiştir. Kontrollü yapılan toprak indirmesi sonrası çalışmalar kaldığı yerden devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

BAŞARAN AKSU: KONTROLLÜ GÖÇERTME DİYE BİR ŞEY YOK

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, bölgedeki işçilerin kaymayı önceden fark edip alandan uzaklaşmayı başardıklarını söyledi ve Valilik açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Aksu, X sosyal medya hesabında şunları yazdı:

"İliç’te kontrollü göçertme diye bir şey yok. Liç yığının üstünden eski konteyner bölgesinde yığın altındaki madencileri çıkarmaya yönelik çalışılırken tepeden kayma hareketliliği sezilip saha boşaltılıyor. Sevindirici olan tek şey şansa kimsenin burnunun kanamamış olması."

İLİÇ MADEN FACİASI

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle dokuz işçi göçük altında kalmıştı.

BEŞ İŞÇİ HALEN TOPRAK ALTINDA

Göçük altında kalan işçilerden Abdurrahman Şahin ve Hüseyin Kara taşeron Kar-Sa Şirket borulama ekibinde, Şaban Yılmaz taşeron Asil Çöpler Şirketi’nde kepçe operatörü, Fahrettin Keklik ana firma Anagold Madencilik’te idari işler personeli, Ramazan Çimen ve Kenan Öz'ün Anagold Madencilik’te kırıcı süpervizör, Adnan Keklik'in Anagold Madencilik’te ADR kıdemli süpervizörü, Uğur Yıldız'ın taşeron Çiftay Şirketi’nde kamyon şoförü, Mehmet Kazar taşeron Asil Keklik Şirketi’nde operatör olarak çalışıyordu.

Toprağın altından ilk çıkarılan Uğur Yıldız'ın cesedine arama kurtarma çalışmalarının 53. gününde, Adnan Keklik'e 66. gününde, Ramazan Çimen ve Kenan Öz'e 81. gününde ulaşıldı. Facianın üzerinden 90 gün geçti, beş işçi hala toprak altında.

Çöpler Altın Madeni’nin liç sahasında meydana gelen, dokuz işçinin öldüğü, beş işçinin halen toprak altından çıkarılamadığı faciayla ilgili soruşturma raporuna giren üçüncü bilir kişi raporunda, olayın asli sebepleri arasında, liç yığınının yapıldığı alanda kapasite artışına gidildiği belirtildi. Raporda, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında “bazı parametrelerde aşılma olduğu” tespitine rağmen Bakanlık tarafından "ÇED izni verildiği"ne işaret edildi.

Facia raporda, “iş kazası” olarak değerlendirildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar