İmamoğlu’nun avukatı: AKP il ve ilçe yöneticileri hakim olarak karşımıza çıkıyor

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Gökhan Günaydın, müvekkili hakkında verilen kararı ve hukuki süreci Artı Gerçek’e değerlendirdi. Mahkemenin gerekçeli kararını beklediklerini belirten Günay, davayı da "hukuki değerlendirmeyi hak etmiyor" diyerek eleştirdi.

İmamoğlu’nun avukatı: AKP il ve ilçe yöneticileri hakim olarak karşımıza çıkıyor

Seda TAŞKIN

ANKARA - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı ve savcının 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep ettiği davada dün karar çıktı. Mahkeme Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve geçici siyaset yasağı cezası verdi. Kararın çıkmasının ardından İstanbul halkı ve altı masa ve diğer siyasi partilerden sert tepkiler geldi. İmamoğlu davasında çıkan karar kadar, kararı veren hakim Mehdi Komşul'un AKP yöneticileriyle olan fotoğrafları ve sonraki süreç merak konusu. İmamoğlu’nun avukatlarından Gökhan Günaydın davayı, hakimin tavrını ve kararın ardından izlenecek hukuki süreci Artı Gerçek’e değerlendirdi.

‘SÜRE TUTUM DİLEKÇEMİZİ SUNDUK’

İtiraz sürecine ilişkin de konuşan Günaydın, mevzuat uyarınca bir hafta içinde süre tutum dilekçesinin verilmesi gerektiğini belirtti ve hukuki süreci şöyle özetledi:

“Biz bugün (15 Aralık) süre tutum dilekçemizi sunduk. Mahkeme gerekçeli kararını yazacak, ne gerekçe yazdıklarını göreceğiz. Arkasında süresi uyarınca istinaf dilekçemizi vereceğiz. Süreç bu şekilde ilerleyecek”

‘BU DAVA HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRMEYİ HAK ETMİYOR’

Kararı hukuki olarak nasıl ele aldıklarını sorduğumuz Günaydın, “Bu davanın hukuki bir değerlendirmeyi hak eder hiçbir tarafı yoktur. Çünkü ortada işlenmiş bir suç yoktur” diyerek yanıtladı. Günaydın davada siyasetin gölgesine dikkat çekerek “tümüyle siyasi saiklerle başlatılan, yürütülen ve sonunda da siyasi yasaklama verilen bir olgu ile karşı karşıya olduklarının ifade etti. Günaydın konuşmasına şöyle devam etti:

“Konunun ne olduğunu sadece biz değil bu memlekette yaşayan 86 milyon biliyor. Siyaseti yargı koridorlarında dizayn etmeye çalışanlar bunun yanıtını hem hukuki hem de siyasi düzlemde alacaklardır.”

‘YARGI ARAÇSALLAŞTIRILIYOR'

Mahkeme hâkimi Mehti Komşul’un AKP’li yöneticilerle çıkan fotoğrafına da tepki gösteren Günaydın, hukukta doğal hâkim ilkesi denilen bir ilke olduğunu ve beşinci celseden sonra mahkemenin tahammüllere uygun olmayacak şekilde değiştirildiğini ve yerine karara imza atan hâkimin getirildiğini hatırlattı.

Günaydın, “Türkiye’de AKP’nin il ve ilçe başkanı yöneticisiyken birdenbire hakimlik sınavını kazanıp cüppesiyle karşımıza çıkan çok sayıda insan var” dedi. “Yargı bunların üzerinden araçsallaştırılıyor. Ben savunmamın son bölümünde hatırlattım, bilinen bir kural vardır dava sonuçlanana kadar davayı yargıç takip eder ama dava sonuçlandıktan sonra ömrü boyunca o yargıcı takip eder. Dolasıyla ömrü boyunca bu dava demokrasi tarihine kara bir leke olarak girmiştir. Ve karar vericileri siyasi hukuki anlamda takip edecektir.”