İşçilerin taleplerini kabul etmeyen metal patronları greve karşı lokavt ilan etti

Lokavt kararı Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirildi.

İşçilerin taleplerini kabul etmeyen metal patronları greve karşı lokavt ilan etti

ARTI GERÇEK-Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde talepleri kabul edilmeyen metal işçileri greve hazırlanırken, metal patronlarından lokavt kararı geldi.

İşçilerin taleplerine kulak tıkayan metal patronlarının örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) greve karşı lokavt ilan etti.

MESS'in Lokavt kararı Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirildi. Lokavt tarihi ise açıklanmadı.

Aralarında Arçelik, Borusan, ÇEMTAŞ, TOFAŞ, Ege Endüstri, Aygaz, Türk Traktör gibi metal sektörünün önemli firmalarının olduğu kurumlar KAP’a bildirdiği lokavt kararında "Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır" ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Metal işkolundaki işçi sendikaları, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sırasında metal patronlarının ücretlerinin iyileştirilmesi ve özlük haklarına ilişkin taleplerini kabul etmemesi nedeniyle grev kararı almış, son günlerde on binlerce işçinin katılımıyla birçok kentte grev öncesi uyarı mitingleri düzenlemişti.

Bursa ve Gebze’de 100 binden fazla metal işçisinin katılımıyla gerçekleşen mitinglerin ardından MESS Toplu İş Sözleşmesi’ndeki zam teklifini, yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltmiş, bu hamle de Birleşik Metal İş Sendikası ve Türk Metal Sen tarafından kabul edilmemişti.
İşçilerin taleplerini kabul etmeyen metal patronları greve karşı lokavt ilan etti - Resim : 1
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, mitingde yaptığı konuşmada, "Çeliği nakış gibi işliyoruz, en iyi arabayı yapıyoruz, bizler iyi bir yaşam istiyoruz. İş barışını bozmayın. Bu alanda EYT’liler haber bekliyor. Kadroya geçmek isteyen işçiler haber bekliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti nisanda, nisanda aldığımızı temmuzda almak istiyoruz. Bu vergi sistemi adaletli değil. Çok alandan çok, az alandan az vergi alınsın. Sesimize kulak verin, taleplerimizi kabul edin. Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. 100 işçinin çalıştığı yerde 95 mülteci çalışıyor, kayıt dışı çalıştırıyor günlük 40 TL alıyor. Bu mültecilerin emek sömürüsüdür. Kayıt dışı çalışma ile ilgili çalıştay yapılmalıdır. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum, bu kangreni çözün" demişti.

Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu ise "İşçilerin bir önceki yıla göre daha da yoksullaştığını, yüzde 8 zam teklifinin vicdansızlık olduğunu belirterek "Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı" demiş. 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıklamıştı. Serdaroğlu, olası grev yasağını ise tanımayacaklarını belirtmişti.

LOKAVT NEDİR?

Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırmasıdır. İşçilerin işten çıkarılması anlamına gelmeyen lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. Toplu iş sözleşmesi sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması durumunda bu yasa hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta, "yasal lokavt", yasal koşullar gerçekleşmeden yapılan lokavta, "yasadışı lokavt" denir.

disk birleşik metal iş KAP