İzmir Barometresi: Beş Kürt'ten biri yoksul, yüzde 70'i destekleri yeterli bulmuyor

İzmir Barometresi: Beş Kürt'ten biri yoksul, yüzde 70'i destekleri yeterli bulmuyor
Bayetav'in yayımladığı İzmir Barometresi'ne göre, şehirde yaşayan beş Kürt'ten biri 'derin yoksul' kategorisinde yer alıyor. Araştırmaya göre, kentte yaşayan Kürtler, belediye hizmetleri kapsayıcı bulmuyor ve dezavantajlı gruplara destekleri az buluyor.

Artı Gerçek - Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (Bayetav), yılda dört kez yayınlayacağı ve İzmir’in sosyolojik fotoğrafını çekerek kamuoyu ile paylaşacağı İzmir Barometresi araştırmalarının ilkini tamamladı.

Bayetav İzmir Barometresi, İzmirlilerin yereldeki sorunlara ilişkin önceliklerine, Türkiye’nin güncel meselelerine ilişkin değerlendirmelerine, İzmir’de yaşama hangi duygu ve kimliklerin hakim olduğuna periyodik olarak ışık tutmayı amaçlıyor.

Araştırmanın saha çalışması 30 Eylül - 3 Ekim tarihlerinde, bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında İzmir’in 30 ilçesinden 614 kişi ile görüşüldü. Araştırmaya katılanların %50’si erkek, %50’si kadınlardan oluşuyor.

Gelir gruplarının sınıflaması yapılırken, TÜRKİŞ’in yaptığı açlık ve yoksulluk verisi ve asgari ücret göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. Buna göre katılımcıların %14,6’sı derin yoksul, %46,5’i alt grup, %20,8’i orta alt, %10,1’i orta üst, %8’i ise üst grup olarak belirlendi.

İZMİRLİLERİN EN ŞİDDETLİ HİSSEDİKLERİ DUYGULAR: STRES VE KAYGI

İzmirlilerin, son zamanlarda en şiddetli hissettikleri duyguların stres ve kaygı (6.8) olduğu görülüyor. Güvensizlik (5.5) ve öfke (5.4) gibi diğer ilişkili negatif duyguların puanı da ortalamanın üzerinde çıkıyor.

ekran-goruntusu-2024-11-03-151434.png

GELİR DÜZEYİ AZALDIKÇA STRES VE KAYGI ARTIYOR

İzmirlilerin en yoğun yaşadığı duygular kaygı ve stres olsa da; bu duyguların şiddeti gelir durumu ile son derece ilişkili. Stres ve kaygı düzeyi, kişinin geliri düştükçe artıyor. Alt sınıf ile üst sınıf arasında, %10’luk bir fark açılıyor.

ekran-goruntusu-2024-11-03-151600.png

İZMİRLİLER İZMİR'DE YAŞAMAKTAN MEMNUN

Araştırmaya göre, İzmirlilerin, İzmir’de yaşamaktan büyük oranda (%73,5) memnun olduğu görülüyor.

ekran-goruntusu-2024-11-03-151811.png

Araştırmaya göre, Her 100 katılımcıdan 40’ı, İzmir’de yaşamaktan “çok memnun” olduğunu ifade ediyor, yalnızca 10 katılımcıdan biri, İzmir’de yaşamaktan memnun olmadığını belirtiyor. İzmir’de yaşamı güzel kılan, İzmir ile en fazla eşleşen ve katılımcıların çoğunluğunun üzerinde uzlaştığı faktörler; i) kadınların kamusal yaşama eşit katılımı (%65), ii) İzmir’in çocuk dostu bir kent olması (%55), iii) kültür-sanat olanaklarının (%57) ve iv) kamusal alanların (sahil, park ve yeşil alanlar) zenginliği (%55) geliyor.

YAŞAMAK İÇİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜÇ İLÇE

Katılımcıların yaşamak için en çok tercih ettiği ilk üç ilçe ise sırasıyla Karşıyaka, Bornova ve Güzelbahçe oldu.

ekran-goruntusu-2024-11-03-152041.png

ANADİLİ KÜRTÇE OLANLAR MEMNUNİYET ORANI DAHA DÜŞÜK

Anadil bakımından İzmir’de yaşamaktan duyulan memnuniyet dikkate değer düzeyde farklılaşıyor. Örneklemde anadili Türkçe olmayanların oranı %22 ve bu grubun içerisinde Kürtlerin oranı %13.3’tür. Geriye kalan %8.7’lik kesimden hiçbir grup analize dahil edilebilecek sayıya ulaşamadığı için karşılaştırmaya yalnızca anadili Kürtçe olanlar dahil edildi. Anadili Kürtçe olanların İzmir’de yaşamaktan duyduğu memnuniyet, anadili Türkçe olanlardan daha düşük.

ekran-goruntusu-2024-11-03-152302.png

ANADİLİ KÜRTÇE OLAN HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ DERİN YOKSUL

Anadili Kürtçe olanlar içerisinde gelir durumuna göre “derin yoksul” kategorisine düşenlerin oranı da hayli yüksek. Anadili Kürtçe olan her beş kişiden biri derin yoksulluk koşullarında yaşarken, bu oran anadili Türkçe olanlarda her yirmi beş kişiden biri. Orta ve üst sınıflarda da dikkate değer bir farklılaşmanın olduğu görülüyor. Anadili Türkçe olan her 100 kişiden 34’ü orta sınıf grubunda yer alırken, anadili Kürtçe olan her 100 kişinin sadece 15,6’sı bu gruba giriyor.

ekran-goruntusu-2024-11-03-152522.png

HER 10 KÜRT'TEN YEDİSİ DESTEKLERİ YETERLİ BULMUYOR

Anadili Kürtçe olanların yerel hizmetlerden memnuniyeti, anadili Türkçe olanlara kıyasla belirgin bir şekilde düşük. Kürtler, İzmir’de dezavantajlı gruplar için yeterince hizmet sunulduğuna daha az katılıyor. Her 10 Kürt katılımcıdan yalnızca üçü dezavantajlı gruplara yapılan destekleri yeterli buluyor.

Anadili Kürtçe olanlar, İzmir’in herkes için eşit ekonomik fırsatlar ve iş imkanı sunduğu fikrine de daha az katılıyor. Ayrıca, bir genel eğilim olarak katılımcılar İzmir’in kültür-sanat alanında yeterince fırsat sunan bir şehir olduğunu düşünse de; bu fikre de Kürtlerin katılımı belirgin bir şekilde daha düşük. Bu açılmanın, mevcut kültür-sanat hizmetlerinin kapsayıcılığına ilişkin bir beklentiye işaret ediyor olması mümkün.

Üstelik, İzmir’in farklılıkları içerme kapasitesine ilişkin diğer konularda; çocuk dostu şehir, kadınların kamusal hayata eşit katılımı, farklı etnik grupların ve mültecilerin eşit fırsatlar muameleler ile buluşması gibi sorularda da Kürt katılımcıların kanaatleri anadili Türkçe olanlara kıyasla daha negatif. Anadili Türkçe olanlar ve anadili Kürtçe olanların kanaatlerinin birbirine yaklaştığı tek konu, altyapı hizmetlerinin yetersizliği.

ekran-goruntusu-2024-11-03-152828.png

Anadile göre farklılaşmanın en şiddetli görüldüğü temalar sırasıyla; i) farklı etnik kökenlerin sahip olduğu fırsatlar; ii) belediye hizmetlerinden memnuniyet; iii) çocuk dostu kent ve iv) kültür-sanat hizmetleri olmuştur. Kürt katılımcılar İzmir’de farklı etnik grupların eşit imkanlara sahip olduğuna, belediye hizmetlerinin yeterli olduğuna, İzmir’in çocuk dostu bir kent olduğuna ve kültür-sanat hizmetlerinin zenginliğine daha az katılmaktadır.

DEM PARTİLİ SEÇMENLER BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNDEN MEMNUN DEĞİL

Katılımcıların siyasi tercihlerine göre İzmir hakkındaki kanaatleri incelendiğinde; belediye hizmetlerinden, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik desteklerden ve kamusal sosyal olanaklardan memnuniyetin AKP seçmenlerinde belirgin bir şekilde düşük olduğu görülüyor. CHP seçmenleri ise şehrin sosyal ve kültürel imkanlarından görece memnun olsalar da; İzmir’de temel belediyecilik hizmetleri ile ekonomik fırsatlar ve iş imkanlarının yeterli olmadığını düşünüyor. DEM partili her dört seçmenden üçü de belediyecilik hizmetlerinden memnun değil. İzmir’deki ekonomik fırsatların yetersizliği, siyasi görüş fark etmeksizin memnuniyetsizlik yaratıyor. Kadınların kamusal hayata katılım fırsatları ise, yine siyasi görüş fark etmeksizin memnuniyet yaratıyor.

ekran-goruntusu-2024-11-03-153049.png


EN ÖNEMLİ GÜNDEM EKONOMİ VE KADINA/ÇOCUĞA ŞİDDET

Katılımcılara göre, Türkiye’nin en önemli gündemleri ekonomi ve kadına/çocuğa yönelik şiddet. Bu iki öncelikli gündemin hemen ardından mülteciler, dış politika, adalet sistemi ve güvenlik sorunları geliyor. Ancak, ekonomi diğer tüm gündemlerin üzerinde ağırlığı olan ve açık ara farkla en fazla dile getirilen sorun olarak ayrı bir yerde duruyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet de ekonominin ardından en yakıcı gündemler olarak sıralanıyor ve diğer tüm gündemler üzerinde bir ağırlığa sahip.

ekran-goruntusu-2024-11-03-153256.png

EKONOMİDEN 'UMUT' YOK

Katılımcıların %80’inden fazlası, Türkiye’de ekonominin mevcut durumunu “kötü” olarak nitelendiriyor ve %60’ı bu durumun daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Yalnızca Türkiye ekonomisinin değil, kendi hanesinin ekonomik durumunun da 5 yıl sonra şimdikinden daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %40’a yaklaşıyor. On kişiden üçü ise, ne uzayıp ne kısalacağını, ancak mevcut durumunu koruyabileceğini düşünüyor.

ekran-goruntusu-2024-11-03-153429.png

YOLSULLUĞA KARŞI NEYDEN TASARRUF EDİLİYOR?

İzmirlilerin yoksulluk ya da yoksulluk riski ile baş edebilmek için tasarruf ettiği ilk üç alan i) sağlıklı ve nitelikli gıda, ii) sosyalleşme ve tatil, iii) kültürel aktiviteler. İzmirlilerin “kısamadıkları” harcamalar ise büyük oranda kira, fatura, ulaşım gibi mecburi masraflar ve eğitim başta olmak üzere çocukların giderleri.

ekran-goruntusu-2024-11-03-153554.png

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar