Kafa karıştıran pim
Süleyman Soylu'yu karşılayan manganın silahlarına takılan aparat tartışma yarattı.
HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, '15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında Gölbaşı Mezarlığı’nda düzenlenen şehitleri anma programına katıldı. Bakan Soylu’yu karşılayan Özel Harekat Polisi Mangası'nın ellerindeki M16 otomatik tüfeklerinin namlularına takılı olarak ilk kez görüntülenen 'namlu emniyet pimi' dikkati çekti.
DHA'nın haberine göre Gölbaşı Mezarlığı’ndaki programa, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Ak Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, Gölbaşı Kaymakamı Şenol Esmer, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ve ilçe protokolü katıldı.
Bakan Soylu, törenin yapılacağı Gölbaşı Mezarlığı’ndaki Gölbaşı Şehitliği alanına gelişinde Özel Harekat Polisi Mangası tarafından karşılandı. Polis mangasının elindeki M16 otomatik tüfeklerinin namlularına takılı olarak ilk kez görüntülenen, 'namlu emniyet pimi' dikkati çekti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: MANEVRA FİŞEĞİ ADAPTÖRÜ
Ancak DHA daha sonra geçtiği haberde söz konusu aparatın 'manevra fişeği adaptörü' olduğunu yazdı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Tüm törenlerde kullanılan bir adaptördür. Törenlerde gerçek fişek değil, manevra fişeği kullanılır. Bu aparat, fişek atıldığında bir sonraki fişeğin fişek yatağına sürülmesi için gereken barut gazının namlu içinde kalmasını ve mekanizmanın geriye doğru hareket etmesini sağlar. Namlu emniyet pimi diye bir aparat bulunmamaktadır" denildi.
Haziran ayında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hadımköy Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'nı ziyareti sırasında askerlerin beylik silahları toplatılmıştı.
"NAMLU EMNİYET PİMİ" YÖNETMELİKTE YER ALIYOR
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘namlu emniyet pimi’" diye bir aparat bulunmamaktadır deniliyor ancak " Ses ve Gaz Atabilen Silahlar Hakkında Yönetmelik" te ‘namlu emniyet pimi’nden bahsediliyor.
Yön Haber'e göre 23/11/2010’da resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğin ikinci bölümünde şöyle bir ifade yer alıyor: "Namlu ucundan olacak silahlarda namlu içerisinde; fişek yatağı hariç olmak üzere namlu uzunluğunun en az yarısı uzunlukta çelikten imal edilmiş "namlu emniyet sacı" ve bu sac ile namlu ucu arasında kalan kısımda olacak şekilde sacın geniş yüzeyine dik olarak konumlandırılmış çelikten imal edilmiş "namlu emniyet pimi" olmalıdır. Emniyet pimi yerine, namlu emniyet sacının olduğu kısım fişek yatağı ile aynı eksende olmayacak şekilde en az 1,5 mm eksen kaçıklığına sahip olarak da imal edilebilir. Emniyet sacı fişek yatağı tarafında olmalıdır. Belirtilen sac ve pim, namlu içerisine kolayca çıkartılamayacak şekilde yerleştirilmelidir."