Kan stoklarında düşüş devam ediyor: ‘Kızılay’a güvenmiyoruz ama mecburen kan vereceğiz’

Kan stoklarında düşüş devam ediyor: ‘Kızılay’a güvenmiyoruz ama mecburen kan vereceğiz’
Kızılay’a güvenin azalması nedeniyle kan stoklarında düşüş yaşanıyor. Her ne kadar sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar ile kan bağışı teşvik edilmeye çalışılsa da stokların durumu bu çabanın yeterli olmadığını gösteriyor.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Maraş depremlerinin ardından Kızılay’ın para ile çadır satması kuruma dair güvene sekte vurdu. Bunun sonuçlarından biri de Kan bağışlarındaki düşüş oldu. Kızılay, Türkiye’de kan bağışı alabilen tek kuruluş ve kan stokları da Kızılay’da bulunuyor, ancak depremin ardından kurumun yetersizliği ve şirket gibi hareket etmesi, bu alanda büyük soruna yol açtı. Gönüllülük esasına dayanan kan bağışı sekteye uğradı.

Pekçok hastanede kan stoklarındaki erime nedeniyle ameliyatların yapılamadığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Kızılay Genel Sekreteri Ramazan Saygılı, kan stoklarına ilişkin kısmen bir iyileşme durumu yaşansa da stokların 50 binin üzerine çıkmadığını belirterek, kan bağışı çağrısı yapmıştı.

Kan stoklarda yaşanan son durumunu hem Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut hem kan bankası önünde kan bağışında bulunan yurttaşlarla hem de Kızılay kan merkezinde çalışan Doktor Farahnaz Tahiry ile konuştuk.

TTB: AMELİYATLAR YAPILAMAZ HALE GELDİ

TTB Genel Sekreteri Bulut, her yıl ramazan ayında kan stoklarında bir miktar düşüş yaşandığını ancak bu yıl kan stoklarında sadece ramazan ayının etkisi olmadığını aynı zamanda Kızılay’a duyulan güvenin zedelenmesinden kaynaklandığını belirtti. TTB Genel Sekreteri Bulut, kan bağışlamada neredeyse her yıl ramazan ayında diğer aylara göre bir düşüş olduğunu hatırlattı. Bulut, bu yılki verilerinse önceki yıllardaki verilerin gösterdiğinden daha keskin bir düşüş gösterdiğini belirterek “bu yılki bu istisnada Kızılay’a duyulan güven kaybı etkili oldu” dedi. İki üç günlük bir kan stoku kaldığını ve birçok ameliyatların yapılamaz hale geldiğini belirten Bulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çünkü bir kan donörü aranıyor. Birçok ameliyatta, hasta ameliyat masasındayken olası bir kanama olma durumuna karşı kan torbaları hazır olur. Bu kan torbaları olmadan da ameliyat başlayamaz. Birçok ameliyatta ama özelikle kalp damar cerrahi, genel cerrahi ve ortopedi gibi ameliyatlarda bir bekleme başladı. Özellikle AB Rh negatif ya da AB Rh pozitif kanların bulunmasında bu stokun azalması büyük bir tehlike arz ediyor.”

'YURTTAŞLARI ACİL KAN BAĞIŞI YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Türkiye’de uzun yıllardır tam kan verilme uygulaması yapılmadığını belirten Bulut, onun yerine kan ihtiyacı olanlara eritrosit süspansiyonu verildiğini belirtti. Bulut, “Süspansiyonların hazırlanıp iletilmesi de bir miktar zaman alıyor. Yurttaşlarımızı can kaybı olmasın diye kan bağışı yapmaya çağrı yapıyoruz. Kızılay bir gün düzelir eski saygın durumuna gelir, ancak giden canlar geri gelmez. Kaldı ki bu insanlar kendi yakınlarımız olabilir, herkesi bilinçli olmaya çağırıyoruz” dedi.
Bulut, Batı ülkelerinde bu tür durumlarda hızlı istifalar yaşanarak güvenin tazelendiğini belirterek, ancak Türkiye’de bu kültürün gelişmediğini söyledi.

‘DEDEM İÇİN KAN İHTİYACI VAR’

TTB Genel Sekreteri Bulut’un açıklamalarının ardından Ankara Güvenpark’da bulunan Kızılay’ın kan bağışlama noktasına giderek, oradaki durumu gözlemledik. Kan bağış merkezi önünde duran Meriç Sarıkaya, dedesinin hastanede ameliyat olacağını ve kan ihtiyacı olduğunu söyledi.
Medyada Kızılay’ın kan sattığı yönündeki haberleri okuduğunu söyleyen Sarıkaya, “İnsanların Kızılay’a olan güveni sarsıldı ama diğer yandan kana ihtiyaç da devam ediyor. Bu konuda herkesi kendi vicdanına bırakıyorum” dedi.

‘UMARIM KANLARIMIZI SATMIYORLARDIR'

Kızılay’ın kan bağış merkezi önünde bulunan ismini vermek istemeyen bir yurttaş ise kan stoklarının azalmasından dolayı kan bağışında bulunmaya geldiğini belirterek, “Kızılay’a hiç güvenmiyoruz ama kan lazımsa mecbur vereceğiz. Ben uzun yıllardır kan vermiyordum ama ameliyatların durduğunu ve kana ihtiyaç olduğunu duyunca hemen geldim. Umarım kanlarımızı satmıyorlardır umuduyla kan veriyoruz” dedi.

Artı Gerçek’e konuşan Kızılay kan merkezinde çalışan doktor Farahnaz Tahiry ise kan stoklarında düşüşün hala devam ettiğini söyledi. Bireysel sosyal hesapları üzerinden kan bağışı çağrısı yaptıklarını söyleyen Tahiry, “Tüm çevremize bu çağrıyı yapıyoruz. Bizlere iletilen videoları yayarak duyurmaya çalışıyoruz. Ben yabancı olduğum için çağrı yaptığım kişiler de gelip kan bağışında bulunmak istiyor. Çağrıları duyup gelenler oluyor ve bu çağrılar etkiliyor. Herkesi kan vermeye çağırıyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar