'Katliam yasası' komisyonda: 'Bu cinayettir, anayasamızın koruduğu temel haklara aykırıdır'

'Katliam yasası'nın ele alındığı komisyon toplantısında çıkan tartışmaların ardından yeniden başladı. Toplantıda konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, "Bir canlı türünü yok etmeye çalışmak vicdana sığmaz" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kamuoyunda 'Katliam yasası' olarak bilinen 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'ni ele almaya hazırlanıyor. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşme gerginlikle başladı.

Muhalefetin tam kadro komisyon salonuna geldiği ifade edilirken tartışmanın, sivil toplum örgütlerinin salona alınmamasından dolayı çıktığı belirtildi. Yer konusunda da anlaşmazlık yaşanırken muhalefet, başka bir komisyon salonunda toplanılması gerektiğini savundu.

GAZETECİLER DIŞARI ÇIKARTILDI

Tartışmalar nedeniyle komisyon başkanı, komisyon görüşmelerine ara verdi. Salonun çok kalabalık olması nedeniyle milletvekili danışmanları ve medya mensuplarının dışarı çıkarılmasına karar verildi.

GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI

Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, toplantının daha sağlıklı yürütülebilmesi için toplantının dolan Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu’nda devam edeceğini söyledi.

Kirişçi ayrıca toplantıyı yalnızca milletvekilleri ve gazetecilerin takip edeceğini, ilgili maddelerde sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin salona alınacağını söyledi.

Teklife karşı çıkan sivil toplum kurulu temsilcilerinin salona alınmazken, salonda Güvenli Sokaklar Platformu’ndan temsilcilerin bulunması da tepkiye neden oldu. Komisyon Başkanı, salondaki tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin dışarı çıkmasını istedi.

Toplantı muhalefet milletvekillerinin konuşmalarıyla devam etti.

CHP’Lİ EMİR: ELİNİZİ KANA BULAMAYIN

Teklife karşı çıkan milletvekilleri, ilgili yasanın anayasaya aykırı olduğunu ve geri çekilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Çocuklar can da sahipsiz sokak köpeklerini can olarak kabul etmeyecek misiniz?” diye sordu. Emir, sokakları hayvanlarla paylaştıklarını belirterek, “Onlar bizim can dostlarımız. Onları öldürme hakkını göremeyiz. Bu cinayettir. Bu anayasamızın koruduğu temel haklara aykırıdır” dedi. Emir, komisyona seslenerek, “Elinizi kana bulamayın. Hayvan öldürmek ile insan öldürmek arasında fark yoktur” dedi.

DEM PARTİLİ KOÇYİĞİT: VİCDANA SIĞMAZ

Daha sonra konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, STK temsilcilerinin polisler tarafından tartaklandığını söyledi. “Koridorda hayvan hakları savunucusunu dövdüren zihniyet köpekleri de katletmeyi mübah görür” diyen Koçyiğit, “Çocuğunu kaybetmiş bir anne. Ben de acısını paylaşıyorum. Çok üzücü baş sağlığı diliyorum; ama bir annenin acısını istismar etmenizi kabul etmiyorum” dedi.

Koçyiğit, duyguları istismar ederek, bir canlıyı bir türünün yok edilmeye çalışmanın da vicdana sığmayacağını aktardı. Koçyiğit, Hayırsız adada 80 bin köpeği öldüren anlayışı unutmadıklarını söyledi.

TİP’Lİ KADIGİL: ANAYASAYA AYKIRIDIR

TİP Milletvekili Sera Kadıgil de teklifin anayasanın 45,46 ve 63’üncü maddesine aykırı olduğunu söyledi. Kadıgil, “Devlete, tabiat varlıklarını koruma yükümlüğü yüklenmiştir. Bu bizim töremize de kültürümüze de İslam’a da, Anayasamıza da aykırıdır” dedi.

İYİ PARTİLİ KAVUNCU: İKTİDARI YÖNETENLER SORUMLU

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ise 22 yıldır ülkeyi yönetenlerin bu mağduriyetlerin sorumlusu olduğunu belirterek, sorun hayvanları da katledilmeden çözülebileceğini aktardı. Kavuncu yasaya karşı çıkanlar ve yasanın geçmesini isteyenlerin de salonda olmasının önemine işaret etti.

CHP’Lİ TANRIKULU: 63’NCÜ MADDEYE AYKIRI

Daha sonra konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Meclis koridorlarında insanların tartaklanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, Türkiye’nin her yerinde benzer müdahalelerin yaşanmasına cesaret vereceğini belirtti. “Mevcut yasada ne eksik?” diye soran Tanrıkulu, teklifin Anayasa’nın devlete tabiat varlıklarını koruma yükümlülüğünü veren 63’üncü maddesine de aykırı olduğunu aktardı.

MUHALEFETİN ÖNERGESİ İKTİDAR VEKİLLERİNİN OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Muhalefetin, teklifin Anayasa’ya aykırı olup olmadığının değerlendirilmesine ilişkin önergesi iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Muhalefet partilerinin talebi üzerine teklifin alt komisyon olarak Çevre, Sağlık ve Adalet komisyonlarında ele alınması önergesi de gündeme alınmadı.

Komisyon Başkanı, ilgili komisyon üyeleriyle konuyu görüştüklerini belirtti. Tali komisyon oldukları için kendi gündemlerine almayacaklarına dair geri dönüş aldıklarını ileterek, muhalefet milletvekilleri söz konusu komisyonlarda böyle bir görüşme yapılmadığını, bu konudaki kararın yazısını görmek istediklerini söyledi.

Başkan, ilgili yazıyı iletti ve CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, yazıda komisyonların “teklifi öngörülen sürede görüşmemiz mümkün değildir” cevabının geldiği bilgisini verdi. Zaman gerekçesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Sarıbal, alt komisyon olarak ele almasını önerdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar