Kayyım belediyelerindeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda

Kayyım belediyelerindeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda
Kayyım belediyelerine ait pek çok usulsüzlük Sayıştay raporlarına yansıdı. Diyarbakır Belediyesi'nin tüm taşınmazlarının hacizde olması, Van'da yapılan milyonluk ağırlama giderleri ve Mardin'deki borç limitinin 12 kat aşılması usulsüzlüklerden bazıları.

METİN YOKSU


DİYARBAKIR - Sayıştay tarafından belediyeler ve belediyelere bağlı kurumların incelenmesi sonucunda hazırlanan raporlara birçok belediyede yaşanan usulsüzler yansıdı. bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bunlar arasında özellikle kayyıma yönetiminde olan altı belediyeye ait usulsüzlükler öne çıkıyor.

DİYARBAKIR: TAŞINMAZLAR HACİZDE

Sayıştay tarafından yapılan denetimlerde kamuoyu gündeminde en çok yer bulan kent Diyarbakır oldu. Sayıştay raporunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ana hizmet binası dahil tüm taşınmaz mallarının üzerinde haciz olduğu tespit edildi. Raporda "Belediye tarafından kamu hizmetinde fiilen kullanılan ve haczedilemez nitelikte olan taşınmazların üzerinde haciz bulunduğu görülmüştür" ifadeleri yer aldı.

Raporda ayrıca "yapılan incelemede, kamu hizmetinde fiilen kullanılan ana hizmet birimi binası dahil Belediyeye ait tüm taşınmaz malların üzerinde haciz bulunduğu tespit edilmiştir" denildi. Ayrıca hacizlerin kalkması amacıyla çalışmaların başlatılması gerektiğine vurgulandı.

23 MİLYON LİRAYA ÇİÇEK SİPARİŞİ

Lüks harcamaları ile sık sık gündem olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde bu defa da çiçekler raporlara yansıdı. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 2021 yılı içerisinde 23 milyon 205 bin 750 TL bedel ile ağaç, çalı, bitki ve lale soğanının Sakarya-Kocaeli'nden alımının gerçekleştirildiği kayıtlara geçti.

MARDİN'DE BORÇ LİMİTİ YAKLAŞIK 12 KAT AŞILDI

Kayyım atandığı günden bu yana sık sık yapılan yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile gündeme gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi ile ilgili de Sayıştay raporlarında dikkat çekici tespitler yer aldı.

Borçları ile gündem olan Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin borç yükünün önemli bir kısmının Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (MARSU) ait olduğu görüldü. Raporda MARSU’nun 2020 yıl sonu bütçe geliri 139 milyon 477 bin 626 TL olurken, borç limitinin 11.80 kat fazla, 1 milyar 290 milyon 258 bin 200 TL kadar aşıldığı kayıtlara geçti. Toplam 1 Milyar 442 milyon 581 bin 716 TL olan borç ilgili kamu idaresi 'sürekli hizmet' açıklaması yaparken Sayıştay raporunda görüş olarak şöyle dendi:

"Borçlanmanın yasal sınırının yaklaşık 12 kat üzerine olması ve her geçen yıl daha da artması ileride idarenin asli görevlerini yerine getirmeme riskini ortaya çıkarmaktadır. Bu itibarla; idare borç stok durumunu belirleyerek bu tutarın en son kesinleşen bütçe gelirinin yeniden değerleme oranında artırılmış miktarını geçirmemesi ve borç stok durumu yasal sınırın altına düşürülmeden yeni borçlanmaya gidilmemesi gerekir."

MARDİN NUSAYBİN'DE DOĞRUDAN TEMİN

Kayyım yönetimindeki belediyelerin sık sık ihale yapılmadan davetiye yolu ve doğrudan teminler ile alımlar yapıldığı kamuoyunda ve basında tartışma konusu oluyor. Bu durum Mardin Nusaybin Belediyesi'nin Sayıştay raporu tespitlerinde de yer buldu.

2021 yılı içerisinde çeşitli işlerde kullanmak amacıyla ihale yapılmadan doğrudan temin yolu ile beş iş makinesi, dört kamyon, dört minibüs, sekiz kamyonet, 10 binek aracı, yedi ayrı firmadan aylık faturalandırarak 31 araç kiraladığı ve bunlara da 1 milyon 688 bin 650 TL ödediği raporda yer aldı. Denetçilerin konuya ilişkin görüşleri raporda şu şekilde kayıtlara geçti:

"İşin kısımlara bölünerek yaklaşık maliyetin eşik değerlerin altına çekilmesi veya ilan süre ve kurallarının değiştirilmesi ve açık ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla araç kiralanması yukarıda ifade edilen Kanun ilkelerine aykırı düşmektedir."

VAN'DA AĞIRLAMA GİDERLERİ MİLYONLARI BULDU

Sayıştay raporunda Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait en dikkat çekici kalem ağırlama giderleri oldu. Belediyenin 2021 yılı ödenek cetvellerini ve mali işlemlerinin inceleyen denetçiler milyonları bulan ağırlama kalemlerini tespit etti. Buna göre, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı 1 milyon 878 bin 997 TL, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı 460 bin 310 TL, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı 356 bin 715 TL harcama gerçekleştirdi. Toplam 2 milyon 696 bin 023 TL olarak kayıtlara geçen ağırlama ödemelerinin Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları ile birlikte daha da artacağı biliyor. Denetçiler bu durumu rapora şu ifadeler ile kayıt altına altına aldı:

Temsil, ağırlama bütçesinin başkanlık makamını temsile yetkili olan belediye başkanı tarafından kullanılabileceğinden, bütçenin diğer harcama birimlerince kullanılması mümkün değildir. Kamu idaresi cevabında, konu ile ilgili gerekli hassasiyetin gösterileceği belirtilmiştir."

Öne Çıkanlar