Kod-29'la işten atılan işçi: En büyük ihanet

Kod-29'la işten atılan işçi: En büyük ihanet
AKP yönetimindeki Bayrampaşa Belediyesi’nde “Kod-29” gerekçesiyle işine son verilen İzzettin Akın: İşçilere yapılan en büyük ihanet, bu uygulamayla aileler de cezalandırılıyor.

Bir yılını geride bırakan Covid-19 dolayısıyla bir yanda yeni yasalar çıkarılıp, işten çıkarmalar yasaklanırken diğer taraftan bu yasak kapsamının dışında tutulan "Kod-29" ile binlerce işçi işten çıkarıldı. "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri" içeren Kod-29 gerekçe gösterilerek sözleşmesi feshedilen işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı alamadığı gibi işsizlik ödeneğinden de faydalanamıyor.

İşçi sendikaları ve işçilere göre, Covid-29 ile işverenlere altın tepsi içerisinde işçilerin haklarını gasp etme fırsatı verildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açıkladığı verilere göre, 2020 yılında 176 bin 662 işçi ‘Kod-29’ gerekçe gösterilerek işten atıldı. Bunlardan biri de 15 yıldır çalıştığı AKP yönetimindeki Bayrampaşa Belediyesi’ndeki işine son verilen İzzettin Akan.

Akan, ülkenin pek çok yerinde "Kod-29 kaldırılsın" talepleriyle direnişe geçen işçilerden yalnızca birisi.

15 YILLIK EMEĞİN KARŞILIĞI

Yıllardır çalıştığı belediyede yasal haklarının tanınmasını beklerken Kod-29’la işten çıkarılan Akan, 15 senenin karşılığının böyle olmaması gerektiğini dile getirdi.

Belediye yönetiminin oyunları ve itiraflar sonucu işine son verildiğini anlatan Akan, "15 sene boyunca işçi temsilcisiydim. Bir işçi bile çıkıp bana kötü davrandı, bana hakaret etti diyemez. Çünkü hepsiyle ağabey kardeş gibiydim. Maalesef yönetim aramıza girip, hepimizi dağıttı. Hepimizi birbirimize düşman etti. 15 sene boyunca kimse kimsenin kalbini kırmamıştım ama bu yönetim hepimizi birbirimize düşürdü. Durmadan yalancı şahitler tutup, insanları işten attırdı. Defalarca arkadaşlarıma 'yalancı şahitlik yapmayın, birbirimizin arkasında duralım' dedim. Bunun sonucunda beni de işten attılar" dedi.

İŞÇİLERE İHANET

Akan, Kod-29’la sadece çalışanların değil, ailelerinin de cezalandırıldığını ifade etti. Uygulamanın işçiye yapılan en büyük "ihanet" olduğunu söyleyen Akan, şunları belirtti: "Bir işçi Kod-29’dan işten atıldığı zaman bir yolunu bulur ama aile ne yapsın. 3 tane çocuğum var, 5 nüfuslu bir aileyim. Nasıl geçineceğimi bilmiyorum. Bunun elektriği, suyu, doğalgazı var. Başka yerden bir gelirim yok. Ev sahibi bizi en fazla 1 ay idare eder, ya daha sonra ne yiyip ne içeceğim nerede kalacağım. Yetkili kişilere sesleniyorum; buna derhal son verilsin, Kod-29 uygulaması kaldırılsın. Her geçen gün psikolojimiz bozuluyor."

‘DAYANIŞMA KURTARIR’

Birçok yere iş başvurusunda bulunmasına rağmen Kod-29’dan dolayı işe alınmadığını paylaşan Akan, işçilerin yaşadığı bu durumdan ancak dayanışma ile kurtulabileceğini vurguladı.

Akan, talepleri karşılanana kadar mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizerek, "Eylemimiz 10 sene daha sürse bile biz asla bu direnişi bırakmayacağız, sürdüreceğiz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar