Kurdish Monitoring: Kürtçe kamusal alanda engelleniyor
Kurdish Monitoring - Kürt Dil Haklarını İzleme ve Raporlama Platformu tarafından hazırlanan rapora göre 2025 yılının ilk çeyreğinde kamusal alanda, medyada, kültür-sanat alanında ve hapishanelerde, Kürtçe kullanımına yönelik 24 farklı ihlal gerçekleşti.

Artı Gerçek - Kurdish Monitoring – Kürt Dil Haklarını İzleme ve Raporlama Platformu 2025 yılının ilk çeyreğine dair raporunu yayımladı. Platformun açıkladığı rapora göre, Ocak, Şubat ve Mart ayları içerisinde Kürtçe’nin kullanımına yönelik 24 farklı ihlal gerçekleşti.
Kurdish Monitoring, Kürt dil haklarını izleyerek raporlamakta ve kamuoyunu bilgilendiriyor.
Platform, kamusal alanda 5 ihlal, medyada 8 ihlal, kültür ve sanat alanında 7 ihlal ve hapishanelerde 4 ihlal vakasını tespit ettiklerini açıkladı.
Kurdish Monitoring, rapor döneminde Kürtçe’ye en fazla engellemenin medya ve kültür-sanat alanında yaşandığını belirtiyor. Üç aylık dönemde Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve diğer medya organlarına erişim engelleri getirilirken, engellenen sayfaların Türkçe olması durumunda, bu organların aynı adres üzerinden yayın yapan Kürtçe bölümleri de sansürlenmiş oluyor. Yine aynı dönemde Kürt sanatçıları ve akademisyenler de baskılara maruz kaldı.
“JIN JIYAN AZADΔYE MECLİS’TE SANSÜR
Kurdish Monitoring’in açıkladığı rapordaki kimi ihlaller şunlar:
- Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) 20 kişilik kadın öğrenci grubunun 8 Mart Kadınlar Günü için yapmak istediği yürüyüş, “Kürtçe slogan atılacağı ve Kürtçe döviz taşınacağı” gerekçesiyle okul yönetimi tarafından engellendi.
- DEM Parti milletvekili Gülderen Varlı, Meclis Genel Kurulu’nda konuşması sırasında İran’da katledilen Jina Emînî’nin ismini söylediği anda Kürtçe konuşacağı düşünülerek mikrofonu kapatıldı. Varlı’nın söylediği “Jin Jiyan Azadî” sözü ise Meclis tutanaklarına geçirilmedi.
- Amerika’nın Sesi’nin (Voice of America) Kürtçe servisinin web sitesi, aynı gerekçeyle erişime engellendi.
- Sözcü TV sunucusu Serap Belovacıklı Ahmet Türk’ün, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta kamuoyu ile paylaşılan mektubunu Kürtçe okuduğu anları yayınlamadı. (HABER MERKEZİ)