Madenlerde devlet ve sermaye işbirliği nasıl çalışıyor? Agit Özdemir anlatıyor

'İrfan Aktan ile Dipnot' programında Agit Özdemir bölgedeki baraj ve madenlerin sebep olduğu ekolojik yıkımı anlattı. Özdemir "Asker denetimindeki madenler ÇED'den muaf" olduğunu söyledi.

Artı Gerçek - Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 3 bin 400 rakımlı Sat Buzul Gölleri'nde düzenlenen "6. Cilo Festivali" itirazlara ve eleştirilere rağmen tamamlandı. 25 binden fazla insanın katıldığı festivalin bölgede nasıl bir tahribat yarattığı ise bilinmiyor. Bölgenin her yerinden, Şırnak’tan, Mardin’den, Hakkari’den Van’a kadar her yerde çeşitli maden arama faaliyetlerinden dolayı mağdur olan köylülerin sesleri yükseliyor.

Hakkâri’nin Kavaklı (Marinus) Köyü’nde, Sedex Resources Şirketi’nin ruhsat alanı dışında kaçak maden arama faaliyetine karşı direniş 22 Nisan’dan beri sürüyor.

Mekanın yeniden üretimi ve eko-yıkımlara neden olan baraj ve madenleri ekolojist, harita mühendisi ve TMMOB Mardin İl Koordinasyon üyesi Agit Özdemir 'İrfan Aktan ile Dipnot'ta değerlendirdi.

Özdemir, “Maden sahalarının çoğu asker denetiminde. Şirketler buralarda çalışmalarını yapabiliyorken, şirketler buradan kurum görüşleri toplayamayacağını ve bunun için de ÇED’den muaf olma meselesi var. 90’lı yıllarda boşaltılan köylere, insanların mezarlarını ziyaret etmek için izin aldıkları yerlere bugün devlet ve sermaye hep beraber kol kola buralarda ciddi bir tahribat yaratıyor ve maden arama faaliyetleri yapılıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar