Maliyet, döviz kuru, kredi sınırlamaları... Sektör temsilcileri anlattı: Edirne'de konut satışları durma noktasına geldi
İnşaat maliyetlerindeki artış, döviz kurunun yükselmesi ve bankaların kredi sınırlamaları nedeniyle Edirne'de konut satışları durdu. Sektör temsilcileri, yaşanan krizi Artı Gerçek'e anlattı.
EDİRNE - İnşaat sektöründe artan hammadde maliyetleri, işçi giderleri ve arsa fiyatlarındaki artış konut satışlarını vurdu. Bankaların kredi kısıtlamaları ve yüksek kredi faizleri de krizi içinden çıkılmaz hale getirdi. Emlakçılar konut satamamaktan Edirneliler de konut fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi. Kentte 1+1 daireler 1,5 milyon TL'den, 2+1 daireler 2-2,5 milyon TL'den 3+1 daireler ise 3-4 milyon TL'de başlıyor.
'DAİRENİN FİYATINI YAZARKEN ÇEKİNİYORUZ'
Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, son bir ayda hiç konut satamadıklarını belirterek, "Konut satışı bitti diyebilirim. İlanlarımız öylece duruyor. Dairenin fiyatını yazarken çekiniyoruz. Eskiden metrekare bazında hesapladığımızda en fazla 5 bin TL diyorduk bir daireye. Artık metrekare başına hesaplama yaptığımızda, arsa payını koymadan inşaat maliyetini koyduğunuzda 15 bin TL yapıyor. 100 metrekareden hesaplasanız 1.5 milyon TL yapıyor. İnşaat maliyetleri dolara endeksli olduğu için çok arttı. 2+1 daireler 2- 2.5 milyona satılıyor, 90 metrekare yer. Yani müthiş derecede artış var" diye konuştu.
'SON BİR AYDA HİÇ KONUT SATAMADIK'
Kredi faizlerinin yükselmesinin de halkın alım gücünü etkilediğini vurgulayan Çeker, "Bankaların hiçbiri 300 bin TL'den yukarı konut kredisi vermiyor. Bir ev 2 milyon TL'den başlıyor. Çektiği krediyle o evi alamaz ki. O nedenle konut satışlarına baktığınızda, kenarda parası olan değerlendirme amaçlı alıyor. Son bir aylık dönemde benim gibi birçok arkadaşımın konut satışı yok. Tek alım yapılan yerler de tarla, bağ ve bahçe gibi yerler. Konut satışı bitti diyebilirim. Bizim ilanlarımız öylece duruyor. Yazarken bile korkuyoruz. 3 milyon TL yazıyoruz daireye, soran olmuyor" şeklinde konuştu.
'ARSA FİYATLARININ ARTMASI KONUT FİYATLARINI DA ARTIRDI'
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, konut satışlarının bir önceki yıla göre yarı yarıya düştüğünü söyledi. Feda, "Arsa fiyatlarının çok pahalı olması konut fiyatlarına da yansıyor. Mesela Gölet mevkisi gibi bir yerde bin dönüm arsa 25 milyon TL. Bir müteahhit burada daire yaptığı zaman daire başına en az 1.5 - 2 milyon TL fiyata tekabül ediyor arsa payı olarak. Enflasyon ve fiyat artışlarından sonra malzeme, işçilik, ustaların aldığı paralar derken sıfır bir dairenin maliyeti 2 milyon 250 bin TL ve 2 milyon 500 TL civarına çıkıyor. Piyasada 2+1 daireler 3.5 - 4 milyon, 3+1 daireleri 4.5 ile 6 milyon TL arasında değişiyor" dedi.
'300 BİN TL KREDİ İLE EV ALMA İHTİMALİ YOK'
Kredi kısıtlamaları ve faiz oranlarına dikkat çeken Feda, şöyle devam etti:
"Mesela 300 bin TL kredi verilen bir kişinin ev alma ihtimali sıfır. Özel bankalara gittiğinizde 1 milyon TL kredi çektiğiniz zaman 10 yıl bir vadede 29-30 bin TL civarında aylık ödemeyi taahhüt ediyorsunuz. 3-5 yıl içerisinde paranın da değer kaybetmeyeceği var sayıldığı için insanlar bu riske girerek bankadan da kredi kullanamıyor. Kredi faizlerine de 1'e 3-3.5 ödüyorsunuz. Yani 1 milyon TL para aldığınız zaman geri ödemesi bunun 3 milyon TL. Dolayısıyla kimse bu yükün altına girmek istemiyor ve kimse kredi alamıyor. Türkiye genelinde emlak satış rakamları geçen yıl oranına baktığımızda yarıdan bile aşağıya düşmüş durumda. Bu oran daha da aşağıya düşecek. Edirne'de bir emlakçı normalde ayda iki veya üç daire satıyorsa son üç ayda bir daire satılabiliyor."
SATIŞLAR YÜZDE 10’A KADAR DÜŞTÜ
Edirne’de inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden mimar Recep Ali Akın da konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 10’a kadar düştüğünü anlattı. Akın, “Talep olmaması nedeniyle müteahhitler konut yapımından vazgeçiyor. 2020 yılında inşaat işini bıraktım, artık yapmıyorum. Bugün gelinen noktada kendi adıma doğru karar verdiğime inanıyorum. Konut alabilecek olanlar da devam eden inşaata talip olmuyor. Çünkü müteahhit bu ekonomik koşullarda bitirebilecek mi diye düşünerek vazgeçiyor" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)
Eskişehir'de öğrencilerin barınma krizi: Boş konut yok, kiralar yüzde 100 arttı
Konut krizinde 'hava parası' dönemi: Evden çıkması için kiracısına 200 bin lira teklif etti
Türkiye'de konut krizi: Gençlerin yarısı aşırı kalabalık evlerde yaşıyor