Mersin'de hayvanseverler sokak hayvanları için eylem yaptı: 'Saldırmasın mı istiyorsunuz? O zaman kısırlaştırın'
Mersin'de sokak hayvanlarının 'uyutma' adı altında katledilmesini öngören yasa tasarısına karşı, hayvanseverler eylem yaptı. Eylemde "Saldırmasın mı istiyorsun? O zaman kısırlaştır" denilerek belediyelere çağrı yapıldı.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Hayvanlarını uyutulma adı altında katledilmesini içeren yasa tasarısına karşı protestolar sürüyor. Haykonfed, Anadolufed, Mersin Patileri, Mersin Kent Konseyi ve Yenişehir Kent Konseyi, sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle Mersin'de eylem yaptı. Eyleme, Mersin Veteriner Hekimler Odası ve Mersin Tabip Odası da destek verdi. Adnan Menderes Bulvarı sahilindeki Kıbrıs Anıtı önünde bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, buradan Özgecan Aslan Barış Meydanına yürüdü.
'UYUTMAK KELİMESİ İLE ÖLDÜRMEK MEŞRULAŞTIRILMAK İSTENİYOR'
Eylemde konuşan AnadoluFed Mersin İl Temsilcisi Çise Ciğer, “Mecliste hayvan hakları adı altında öldürme yasa tasarısı görüşülüyor. Bu hak nasıl haktır ki en temel hak olan yaşam hakkının ihlalini kapsıyor. Uyutmak kelimesi ile meşrulaştırılmak istenen öldürmek bugün günahı olmayan sokak köpekleri için öneriliyor. Öldürmeye alternatif olarak da toplayıp ömür boyu barınak zindanlarına hapsetmek görüşülüyor" dedi.
'SALDIRMASIN MI İSTİYORSUNUZ? O ZAMAN KISIRLAŞTIRIN'
Yıllardır görevini yapmayan, kısırlaştırma işlemlerini ihmal eden belediyelerin, 'uyutma' yasasının adını duyar duymaz küpeli veya küpesiz fark etmeksizin sokak köpeklerini toplamaya başladığına dikkat çeken Ciğer, "Üretimin ve satışın kontrolsüzce devam ettiği, insanların kendi keyiflerine göre bu canları harcadığı sistemde olabilecek en vicdanlı ve merhametli çözümü arıyoruz. Sahipsiz dediğiniz köpekler çoğalmasın mı? O zaman kısırlaştırın. Saldırmasın mı? O zaman kısırlaştırın. Köpek çeteleri olmasın mı? O zaman kısırlaştırın. Doğmuşu öldürmeyin, doğmasına engel olun" diye konuştu.
'KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI'
2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun ana hükmünün belediyelerin kısırlaştırma yapması olduğuna değinen Ciğer şöyle konuştu:
“Aradan geçen 20 yıla rağmen hâlâ 1389 belediyenin 1200’ünde ne bakımevi var ne de kısırlaştırma yapılıyor. TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu 2019 raporuna göre çözüm öneren kısırlaştırma seferberliği dikkate bile alınmadı. Ve belediyelere bakımevleri kurmak, kısırlaştırma yapmak için 4 yıl daha süre verildi. 20 yıldır bakımevi kurmayan benim devletimin söz geçiremediği belediyelere niçin 4 yıl daha veriyorsunuz? Nüfusu 25 binin üstü ilçelerde kısırlaştırma sağlanırsa, Tarım Bakanlığınca kurulacak sistem dâhilinde bu tür yarı sahipli korumacı köpekler de kısırlaştırılsa ve ilçeye beldeye bırakılan yavru köpekler de kısırlaştırılmış olacağı için sayı zaten artmayacaktı. Kontrol altına alınmış olacaktı. Görüşümüzü burada yine tekrarlıyoruz. Kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı. Sayın Cumhurbaşkanım bundan başka alternatif bir çözüme ihtiyaç yoktur. Toplamak veya öldürmek içeren yasa tasarısını geri çekin”
Antep’te milyonluk ‘sokak hayvanları’ ve mama ihaleleri: Köpekler insan artıklarıyla besleniyor
Kadınlardan 'köpek katliamı' teklifine tepki: Kara leke olarak tarihe geçecek