Mücella Yapıcı: İmar Barışı'yla 10 milyondan fazla kusurlu binaya ruhsat verildi
Artı Gerçek - Mücella Yapıcı ve Çiğdem Mater, Maraş merkezli 9 saat arayla 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem ve yarattığı yıkım hakkında tartışmaya açılan konuları konuştu. Bakırköy Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yapıcı ve Mater, 6 Şubat tarihli depremlerin ardından söyleşilerini avukatları aracılığıyla iletti.
Marmara depremi sırasında kurtarma ekiplerinin organizasyonunda da önemli bir rol üstlenen TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, 6 Şubat'ı kendisi gibi Gezi Davası'ndan tutuklu olarak karşılayan yapımcı Çiğdem Mater'in sorularını yanıtladı.
Bianet'in yayınladığı söyleşide, imar barışı, kentsel dönüşüm, dolgu alanlar, bilime ve hukuka aykırı inşaatlaşma, Türkiye'e hakim rant sistemi gibi birçok konu masaya yatırıldı.
'BU KADAR YAPACAK İŞ VARKEN BURADA NE İŞİMİZ VAR' SORUSU'
Mücella Yapıcı, 6 Şubat sabahı sayımla birlikte saat 08.00'da televizyondan duyduğu depremin ardından yaşadığı hisleri şöyle anlattı:
"Dokuz aydır biriken bütün öfkem bu "beklenen" fay kırıklarından boşaldı sanki. Aklımda coğrafyanın tümü, bugüne kadar sanki duvarlara söylenmiş gibi hiçbir işe yaramayan bilimsel ve teknik uyarılar bir şimşek hızıyla beynimden akmaya başladı. Ardından büyük bir çaresizlik... Yapamadıklarımız için... Sanki bütün sorumluluk bizim, biz gerekenleri halka ve idarecilere anlatamamışız gibi.
'TUTSAKLIK HİSSİNİ HİÇ BU KADAR YOĞUN YAŞAMAMIŞTIM'
Ezcümle, öfke, sorumluluk, üzüntü, isyan, kapatılmışlık, işe yaramazlık, hesap sorma arzusu... Karmakarışık. Ama hep "bu kadar yapacak iş varken, burada ne işimiz var" sorusu. Sanki görevden kaçıyormuşuz gibi. Tutsaklık hissini hiç bu kadar yoğun yaşamamıştım. Dedim ya, karmakarışık, duvarları yıkasım var. Sanıyorum bu hepimiz için geçerli. Ayrıca da şimdilik otuz bin canımız gitmişken, bizim hissettiklerimizi ne önemi var? Aslında sistemin asıl gizi "biz niye buradayız?" sorusunun cevabında yatıyor."
99 DEPREMİ VE 6 ŞUBAT MARAŞ DEPREMLERİ
Yapıcı'nın Mater'in "1999 depremi ve sonraki depremlerdeki deneyimine dayanarak soruyorum, ilk an hataları ve doğruları neler?" sorusuna verdiği cevabın bir kısmı ise şöyle:
'DEVLETİN ENGELLEMELERİ YOKTU'
Ne yapacağımızı biliyorduk ve eğitimliydik. Nitekim akabinde asker yetişti. Askerlerin komutanının "kim bu kadın?" demeden benden emir tekrarı aldığını ve bana "komutanım" dediğini anımsıyorum. Ve madenciler... Tam iki saat sonra, ellerinde birer somun ekmek, otobüslerle koordinasyon merkezindeydiler. Ağladığımı hatırlıyorum. Aynı durum 17 Ağustos'ta da vardı. Biz TMMOB olarak, bütün meslek kuruluşlarıyla, tabip odaları, eczacılar, barolar, psikologlar, kadın örgütleri çok düzenli bir şekilde görev paylaşımlarımızı yaparak, askerle birlikte çalışarak durumu kontrol altında almaya çalıştık. Yine "devlet nerede" diye çığlıklar vardı ama en azından devletin engellemeleri yoktu.
'EN BÜYÜK FARK, DEVLET DENİLEN HEYULANIN YARATTIĞI KORKU'
Bugün bence en büyük fark, kendinden menkûl, adına devlet dediğimiz içi boş bir heyula var ancak bu heyulanın yarattığı korku öylesine büyük ki, biat etmiş tüm kurum, kuruluş ve kişiler neredeyse kendilerini ölümden kurtarmak için bile talimat bekler haldeler.
Diğer depremlerde en azından bu heyula yoktu. İlk andaki hataları ve doğruları soruyorsun bana ama bence ilk anın hataları bu ana gelirken ki anlayış, yönetim biçimi ve zihniyette yatıyor. Zaten tüm medya mensupları ve depremi yaşayanlar bu hataları açık açık dile getiriyorlar. Allah aşkına, hazırdaki madencileri bekletmek, onları karayoluyla sevk etmek ne demek? İletişim çağında, iletişim gibi hayati bir ihtiyacın sağlanamaması ne demek?
'İMAR BARIŞI'NA KARŞI DİLİMİZDE TÜY BİTTİ'
Kimdir bu şirketler? 2018'de çıkarılan 'İmar Barışı'na karşı dilimizde tüy bitti, dermanımız tükendi. 10 milyondan fazla kusurlu binaya ruhsat verildi. Kimdir bu kanuna oy verenler? Şimdi sorumluluk bu yasada dendiği gibi mal sahiplerinin mi? Bu nasıl bir hukuki garabet? Tüm hatalar temize mi çekildi?
Aynı hata 1999 depreminden önce de vardı. 80'li yılların aflarıyla yeminli büroların sorumluluk yüklendiği binlerce kusurlu ve usulsüz yapı yasallığa kavuşturuldu. Yıkılan bir sürü bina bu kapsamdaydı.
'ŞİMDİ KİM SUÇLU?
2018'de, neredeyse Rusya-Ukrayna barışı gibi ulvi bir barışmış gibi sunulan "İmar Barışı"nda "yeminli bürolar" gibi bir kılıfa dahi gerek duyulmadı. Şimdi kim suçlu? Yedi kere inşaat durdurma kararına rağmen açılışına izin verilen ve onlarca sporcu çocuğun ve rehberin mezarı olan otelin sahibi mi? Müteahhidi mi? İzin verenler mi? Yoksa hepsi birden mi?
DOLGU ALANLARDA TOPLANAN DEVLET YARDIMLARI
Koskoca Değirmendere, dolgu alanında, üzerindeki binalarla birlikte denizde hâlâ dururken, bugün dolgu alanlarda plan yapanlar, inşaat yapanlar, inşaat molozlarından müteşekkil, Maltepe-Yenikapı dolgu alanlarında miting yapanlar, İstanbul Depremi'nin eli kulağındayken, hâlâ o alanlarda deprem yardımı toplayanlar... Bunlar bilmiyorlar mı? Söylemedik mi?
'GEZİ PARKI'NA 'İLLE DE BİNA YAPACAĞIM' DİYEN KİM?
Bugün bütün toplanma alanlarını imara açıp İstanbul'un ortasında sahra hastanesi, çadır alanı, helikopter pisti olarak kullanılabilecek tek alan olan Gezi Parkı'na bütün bilimsel, teknik, hukuksal kararlara karşın "ille de bina yapacağım" diye tutturan kim? Buna engel olmaya çalışanlara şiddet uygulayanlar, sekiz canı öldürüp binlerce insanı yaralayanlar kim? Hepsinin adı bizim davamızın "şikayetçi" bölümünde sıralı.
'HEPSİ BELGELERİYLE TMMOB ARŞİVİNDE'
Amik Gölü'nü, Amik Ovası'nı kurutup üstüne havaalanı yapanlar, TMMOB ve diğer kuruluşların ÇED raporlarına rağmen yeni ÇED raporları hazırlayanlar hangi şirketler? Bunlara onay verenler kimler?
Trakya coğrafyasının en narin yerine, ilk depremde Hatay Havalimanı'ndan bile beter hale geleceği apaçık olan, depremi bırak, rüzgârda, karda çalışamayan devasa bir havaalanı yapanlar kim? "Yeni havaalanına" müşteri sağlamak için, inşaat çetelerinin kârlarını maksimize etmek için saat gibi çalışan Atatürk Havalimanı'nı taammüden yok edenler kimler? Bizi o tek piste mahkûm edenler kimler? Sonra soru: ekipler niye gelemedi?
'SORUMLULAR MÜTEAHHİTLERİN CEPLERİNE Mİ SAKLANDI?'
Bu konularda açtığımız davalarda, yürütmeyi durdurma kararı vermeyen hukukçular, bu planlara, projelere imza atanlar, rapor yazan üniversiteler, kurullarda çalışanlar kimler?
Bu usulsüzlüklere, meslek etiğini cüzdanına koyarak, imza atan, sonra da "ben yapmazsam başkası yapacak, ben daha iyi yaparım" diye kendini aklamaya çalışan koca koca, star meslektaşlarımız kimler? Yoksa müteahhitlerin ceplerine mi saklandılar?
Bunları aylarca anlatsak bitmez. Hepsi belgeleriyle TMMOB arşivlerinde duruyor, bir yeni depreme kadar." (HABER MERKEZİ)
Mücella Yapıcı: Hatay ve özellikle Hatay Havalimanı'na dair raporlar hazırladık, dikkate almadılar
Mimarlar Odası Heyeti deprem bölgesinde incelemelerde bulunuyor
CHP’den 'imar affı' savunması: AKP’nin taktiğiydi, deprem için şerh düştük
Bakanlığın 'imar barışı' reklamı sosyal medyanın gündeminde
Malatya'da son imar affında toplamda 22 bin 329 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiş