Ölüye Saygı İnisiyatifi: Ölülere eziyet toplumsal barışı bozuyor

Ölüye Saygı İnisiyatifi: Ölülere eziyet toplumsal barışı bozuyor
Ölüye Saygı İnisiyatifi, Yılmaz Uzun ve hasta tutuklu Şakir Turan’ın cenazesine yönelik ihlallere tepki gösterdi: "Barış inşası tüm cenazelerin insan haysiyetine yakışır şekilde defnedildiği bir toplumda mümkündür."

Artı Gerçek - Ölüye Saygı İnisiyatifi (ÖSİ), Siirt'te 2020 yılında yapılan hava operasyonunda ölen Yılmaz Uzun’un cenazesinin ailesine üç yıl sonra kutu içerisinde ailesine teslim edilmesi ve cezaevinde ölen hasta tutuklu Şakir Turan’ın cenazesine yönelik ihlale ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Ölülere yönelik şiddete itiraz ediyoruz" başlığıyla yapılan açıklamada, Uzun’un ailesinin 2020'de teşhis için verdiği kan örneği sonuçlarının çıkmasına rağmen cenazenin üç yıl boyunca teslim edilmeyerek kimsesizler mezarlığına defnedildiği hatırlatıldı.

'ÖLÜLERE YÖNELİK ŞİDDET NORMALLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR'

Açıklamada, cenazenin daha sonra mezarlıktan çıkarılarak bir kutu içerisinde aileye teslim edildiği ve askerlerin cenazenin Erzurum'da defnedileceği Bastok Mahallesi’nin muhtarını arayarak camide cenaze namazının kılınmasını yasakladığı belirtildi. Mahallede üç gün boyunca ezanın dahi okutulmadığı ifade edilen açıklamada, “Bu iki vaka devletin ölülere ve cenazelere uyguladığı şiddet bahsinde tekil örnekler değil. Her gün ne yazık ki benzer vakalar yaşanmakta, ölülere yönelik şiddet normalleştirilmek isteniyor” denildi.

'CENAZELER USULÜNE UYGUN DEFNEDİLMELİ’

Cezaevinde yakalandığı kanser nedeniyle ölen 70 yaşındaki hasta tutuklu Şakir Turan’ın ölümünden sonra yaşanılanlara da değinilen açıklamada, Turan’ın 30 Ağustos’ta ölmesinden sonra cenazenin Diyarbakır'da engellenmesinin ardından hastane morguna kaldırıldığı belirtildi. Cenazenin polisler tarafından kaçırılmaması için milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grubun hastane önünde nöbet tuttuğu, sonrasında defnedildiği Mardin'e gönderildiği anımsatılan açıklamada, “Hatırlatıyoruz; cenazelerin usulüne uygun defnedilmesi Türkiye’de kurulacak demokratik bir arada yaşamın olmazsa olmazıdır. Barış inşası ancak tüm cenazelerin insan haysiyetine yakışır şekilde defnedildiği bir toplumda mümkündür” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖLÜLERE EZİYET KABUL EDİLEMEZ’

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Ölülerin saatlerce polis ablukasına alındığı, mezarların tahrip edildiği, cenazelerin ailelere haber verilmeden kimsesizler mezarlığına alelacele defnedildiği, bir kutu içerisinde teslim edildiği bir toplumda demokrasiyi, eşitliği ve barışı inşa ederek bir ortaklık kurmak mümkün değildir. Ölülere yönelik eziyet, içinde yaşadığımız tüm toplumsal ilişkileri bozuyor ve eşitlikçi bir arada yaşam kurma ihtimalimizi imkânsız hale getirmektedir. Bu eziyetin ne politik ve etik düzeyde ne haklar ve özgürlükler düzeyinde ne de dinsel ve etik gerekçelerle açıklanması, meşrulaştırılması, normalleştirilmesi ve kabul edilmesi mümkündür. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi olarak bir kez daha ifade ediyoruz; ölülere ve cenazelere yapılan eziyeti kabul etmiyoruz. Tüm demokrasi ve barış güçlerini bu eziyete, işkenceye ve saldırıya karşı seslerini yükseltmeye davet ediyoruz.” (MA)

* Fotoğraf: Kemikleri ailesine üç yıl sonra, kutu içinde verilen Yılmaz Uzun’un Erzurum’daki cenaze töreni. (MA)

Öne Çıkanlar