Osman Kavala'dan yeniden yargılama açıklaması: Hukuk ve insan haklarının gereğidir
Hakkındaki AİHM kararına rağmen cezaevinde tutulmaya devam eden iş insanı Osman Kavala, yeniden yargılanma olasılığı ile ilgili açıklama yaptı: "Suçsuz insanların yıllarca hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi, temel hukuk ilkesidir."
Artı Gerçek - Gezi Davası'nda somut delil olmamasına rağmen ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkum edilen ve hakkındaki AİHM kararına aykırı olarak 2 bin 382 gündür cezaevinde tutulan iş insan Osman Kavala, yeniden yargılanması yönünde AKP'den bile gelmeye başlayan çağrılar üzerine yazılı açıklama yaptı.
Kavala açıklamasında, Gezi Davası'ndaki cezaların delillere dayanmadığını hatırlattı, ilgili Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının çerçevesinde yeniden yargılanma çağrısı yaptı. Kavala, "Adalet herkes için gereklidir" ifadelerini kullandı.
'YENİDEN YARGILAMA, HUKUKUN VE İNSAN HAKLARININ GEREĞİ'
Kavala'nın açıklamasının tam metni şöyle:
"Bariz hak ihlalleri içeren, delillere dayanmayan mahkumiyet kararlarının verildiği, suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi, temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları sadece başvuranların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir.
Adalet herkes için gereklidir.
Her yurttaşın hayatı ve hakları eşit derecede değerlidir."
NE OLMUŞTU?
İstanbul'un göbeğindeki Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilerek Topçu Kışlası'nın yeniden inşa edilmesi planına tepki olarak başlayıp ülke çapında milyonların katıldığı bir kitlesel eyleme dönüşen Gezi Parkı protestoları ile ilgili davada, iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti. 25 Nisan 2022’de verilen bu karar eylemleri ‘finanse ve organize etmek’ iddiasına dayandırılmıştı.
Herhangi bir somut delil gösterilmemesi kamuoyunda büyük tepki çekmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Kavala için hak ihlali kararı vermişti. Kavala'nın AİHM kararına rağmen bırakılmaması sonrasında da, Türkiye'nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal edip etmediğine ilişkin incelemesini tamamladıktan sonra "ihlal prosedürü" başlatmıştı.
Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater hâlâ cezaevinde tutulurken, AKP'nin ekonomik krizin gölgesinde kaybettiği yerel seçimlerden sonra Gezi tutuklularının serbest bırakılması yeniden gündeme geldi.
CHP lideri Özgür Özel, konuyu geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede gündeme getirerek yeniden yargılanma çağrısı yaptı. Kavala'nın avukatları da, üçüncü kez yendien yargılanma için dilekçe verdi.
Öte yandan, yeniden yargılanma çağrılarına AKP'ye en yakın köşe yazarlarından Abdülkadir Selvi'nin de katılması dikkat çekti. Selvi peşpeşe yazdığı köşe yazılarında, yeniden yargılanmanın hukuki formüllerini de anlattı. Selvi'nin tavrı, iktidar ortağı MHP'nin sert direnişi ve hakaretleriyle karşılaştı. (HABER MERKEZİ)
Hukukçular anlattı: Gezi Davası'nda yeniden yargılama için üç yol var
Birinci'den Türkeş'e Kavala yanıtı: 'Ciyaklatmaya devam'
Mehmet Metiner’den Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş çıkışı: Büyük zulüm, büyük haksızlık…
Osman Kavala'nın avukatından yargılamanın yenilenmesi üçüncü itiraz dilekçesi
Tuğrul Türkeş'ten Osman Kavala davası yorumu: Türkiye'nin büyümesi özgürlüklerle olur, cezayla değil
MHP'nin Selvi'yle Kavala kavgası sürüyor: İsim vermeden soruşturma çağrısı yaptılar
Abdülkadir Selvi'den MHP'ye Osman Kavala yanıtı: Tuğrul Türkeş’ten daha mı milliyetçisiniz?
Özgür Özel'den Osman Kavala ve Gezi açıklaması: Bir yol bulunsun bu cendereden çıkılsın