'Peker için, BAE’ye Türkiye’de toprak peşkeş çekildi' iddiası
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan’ı kabul etmesi akıllarda soru işareti oluşturdu.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan’ı kabul etti. İkilinin görüşmesine Türkiye’nin Varlık Fonu Başkanvekili ve Yatırım Ofisi Başkanı da davet edilmişti.
Medya görüşmeyi, ‘Libya’daki çatışma, Körfez içi anlaşmazlıklar ve Doğu Akdeniz sularında rekabette tansiyonu düşürmeye yönelik bir hamle’ olarak ele alırken, Cumhurbaşkanı görüşmenin sonrasında katıldığı TV programında, "İnanıyorum ki çok kısa zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek" ifadelerini kullandı.
BirGün yazarı Erk Acarer bugünkü yazısında konuyu ele aldı. "Peker karşılığında, yatırım fırsatı ve Türkiye’de toprak peşkeşiydi. Görüşmeye Varlık Fonu Başkanvekili ve Yatırım Ofisi Başkanı'nın davet edilmesinin anlamı da buydu" diyen Acarer’in yazısı şöyle:
"Geçtiğimiz hafta, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’de önemli bir görüşme yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan’ı kabul etti. Bu görüşmeye Türkiye’nin Varlık Fonu Başkanvekili ve Yatırım Ofisi Başkanı da davet edilmişti.
‘Tarihi’ görüşme!
Toplantı sonrası iki ülke arasında buzların eriyeceği sinyali verilirken, BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, buluşmayı "tarihi" olarak nitelendirdi. Reuters Haber Ajansı da görüşmeyi, ‘Libya’daki çatışma, Körfez içi anlaşmazlıklar ve Doğu Akdeniz sularında rekabette tansiyonu düşürmeye yönelik bir hamle’ olarak ele aldı.
Yatırım fırsatı!
Nahyan’ın kabulü sonrası, Erdoğan, Çankaya’da AKP ve Saray’a yakın TV kanallarının ortak yayınında, ‘gazetecilerin’ sorularını yanıtladı. BAE ile görüşmeye de değinen Cumhurbaşkanı, "İnanıyorum ki çok kısa zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek" ifadelerini kullandı.
Esas konu neydi?
Reuters’in yanı sıra, Türkiye’deki hiçbir medya kuruluşu da, "Erdoğan’ın, BAE’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı ile yatırım konularını konuşması tuhaf değil mi?" diye sormadı. Külliye’de konuşulup, yandaş medyada açıklaması yapılan toplantının esas konusu Sedat Peker’di.
Güvenlik toplantısında neden yatırım konuşulur?
AKP’ye yönelik ifşaları ve Saray’a uzanan şaibeler nedeni ile BAE’de olan Peker konusunda pazarlık yapıldı. Kapsamı ‘Peker karşılığında, yatırım fırsatı ve Türkiye’de toprak peşkeşiydi. Görüşmeye Varlık Fonu Başkanvekili ve Yatırım Ofisi Başkanı'nın davet edilmesinin anlamı da buydu.
"Video çekme ve paylaşım yapma"
BAE’de de yansımaları oldu! Peker, Twitter üzerinden yaptığı son açıklamaları ve sonrasında paylaştığı mesaj videosu ile konuya dikkat çekti. Suikast riskinin yanı sıra, Türkiye’nin ülkeye baskısı nedeniyle de bir süredir video yayınlayamadığı biliniyor. Ayrıca Twitter'da paylaşım yapmaması konusunda da ciddi olarak uyarılıyor.
Taşlar yerinden oynadı
2 Mayıs’ta video çekmeye başlamış ve dünyanın herhangi bir yerinde bir değil on hükümet düşürecek ifşaları, belgeler ile ‘inkar edilemeyen bir biçimde’ ortaya koymuştu. Siyasette, içişleri bakanlığında ve yargıda tahribat yaratan bu bilgilerin somut bir karşılığı olmamış gibi görünse de temel sarsıldı, taşlar yerinden oynadı.
Oyun dışına itilenler
Üstelik kilit noktadaki bazı figüranlar, aracılar, devleti kişisel çıkarlara uygun olarak dizayn etmesi görmezden gelinen ya da desteklenen kişiler ‘şimdilik' oyun dışına itildi. Mehmet Ağar ortalarda görünmüyor, Korkut Eken hakkında soruşturma açıldı, Alaattin Çakıcı Kıbrıs’ta.
Gözden çıkarıldı, gözümüz üstünde!
Kamuoyu, EKBA Holding patronu Cihan Ekşioğlu’nu, CHP’li Ali Mahir Başarır’ın ‘Türkiye’nin yeni Susurluk’u dediği Paramount Otel ile tanımıştı. İçişleri Bakanlığı, yargı ve Savunma Başkanlığı ile iş tutan yazılım, silah, mermi satışı ile FETÖ Borsası’ndan servet elde eden Ekşioğlu gözden çıkarıldı, saklandığını zannediyor!
Ankara’nın ‘abisi’
Ankara’yı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yakın akrabası ile birlikte Narko-Tefe imparatorluğuna çeviren, Ayhan Bora Kaplan, 15 Temmuz Gecesi, emniyetin dağıtttığı silahları saklayan ekibin başındaydı. Hakkındaki kalın dosyalara rağmen her nasılsa yurtdışına kaçmayı başardı. Almanya’da ve istihbarat tarafından izleniyor!
Muhalefet etkili olamadı
Tüm bunlar 2 Mayıs tarihinde başlayan etkinin sonucu olsa da, CHP’nin başını çektiği Millet İttifakı muhalefet bloğu, ortalığa saçılan pisliği iyi değerlendiremedi ve eleştirildi. Onlarca dosya varken, "10 bin dolar verilen vekil kimdi?" gibi sorular takıntı haline getirildi, iş sulandırıldı.
"Devreye girmeseydim Türkiye geri dönülmez noktada olacaktı"
Kamuoyu ‘muhalefet konusundaki’ tepkileri ve eleştirilerinde hiç de haksız sayılmaz. Türkiye’nin şu anda durduğu yeri, Peker’e yakın kaynaklardan aldığımız, kritik bir ifade ile açıklayalım: "Eğer biraz daha geç kalınmış olsaydı ve ben devreye girmeseydim, Türkiye geri dönülmez bir noktaya gelecekti."
Madem anlattıkları önemsizdi, neden korkuyorsunuz?
Şu soruların muhatabı da Saray ve AKP iktidarı olabillir: Madem Peker’in anlattıkları önemsizdi, madem gerçek dışı ifadelerdi, o zaman neden BAE ile peşkeşe dayalı bir takas pazarlığına giriştiniz? Niye BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı ile konusu sorumluluk alanı olmadığı halde ‘Türkiye’ye yatırım’ konusunu görüştünüz?"