Prof. Dr. Pampal, Adana'daki fay hatlarını anlattı: Kaç büyüklüğünde deprem olabilir?
Artı Gerçek - Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından “Adana’da Fay Hatları ve Deprem Sahadan Salona” toplantısı düzenlendi.
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana ve çevre ilçelerde yaptığı deprem risk analizini ve fay hatları bilgisini paylaştı.
Adana’nın 6 Şubat Maraş depremlerinden etkilendiğini ve o bölgede olabilecek başka depremlerden de etkilenme olasılığı bulunduğunu vurgulayan Prof. Pampal, şunları anlattı:
'SAVRUN FAYI AKTİF DEĞİL'
“Adana sınırları içindeki fayları inceliyoruz. Adana’daki fay hatlarından kaynaklanabilecek depremlerin büyüklüğü maksimum 6 buçuktur. İnsanlarımız zaman zaman deprem riskini unutuyor. Toplum bu konuda bilinçli olmalı ve tedbir alınmalı. Adana’nın kuzeyinde zemin sağlam ama yerleşkenin büyük kısmında zemin alüvyon. Tüm bunlar göz önüne alınarak hareket edilmeli. Savrun fayı aktif bir fay değil.”
Deprem oluşturabilecek fay hatlarıyla ilgili riskin en aza indirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Pampal, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı mikrobölgeleme çalışmalarının önemine işaret etti.
Prof. Pampal, “Büyükşehir Belediyemizle gerekli çalışmaları yapıyoruz, el birliğiyle Adana’yı depreme dayanıklı hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.
ADANA VE ÇEVRESİNDE HANGİ FAY HATLARI VAR?
Adanalılar sık sık, "Adana ve çevresinde hangi fay hatları var?" ve "Adana'nın deprem riski nedir?" sorularına yanıt arıyor.
Adana ve Civarında Depremleri Oluşturan Ana Fay Zonları ile Adana ve civarında oluşan depremler incelendiğinde bu sarsıntıların üç ana fay hattında yoğunlaştığı görülüyor.
ECEMİŞ FAY ZONU: Adana’nın kuzeybatısında yer alan ve kuzey, kuzeydoğu-güney, güney batı doğrultusu boyunca uzanan bir koridor şeklinde uzanır.
KARAİSALI - KARSANTI FAY ZONU: Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu’nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonudur. Ecemiş ve Karataş-Osmaniye Fay zonları arasında yer alır. 20 km. ye varan uzunluğa sahip parçaların bulunması nedeni ile önemli bir fay zonudur.
KARATAŞ - OSMANİYE FAY ZONU: Adana ovasının güneydoğusunda Karataş-Osmaniye arasında genel doğrultusu kuzeydoğu-güneybatı olan, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel bir çok fay bulunmaktadır.
UZMANLARIN ADANA İÇİN DEPREM UYARILARI
Prof. Naci Görür, Adana konusunda daha önce şu uyarılarda bulunmuştu:
"Arkadaşlar, Adana hep soruluyor. Maraş'ta 7,5 deprem üreten Sürgü fayı kırıldı ama onun batı- güneybatı uzanımı olan Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF’ın kolları var. Bu kollar üzerine Maraş ve Gaziantep depremleri stres transfer etmiş olabilir diye yönetimleri uyardık. Amaç doğru şeyler yapmak, yerleşim yerlerimizi deprem dirençli yapmak. Bilim durum ne ise onu söyler, istediğimizi, hoşumuza gideni değil."
ELMACI: 7.1 ADANA'YI BİTİRİR
Adana için çok şiddetli deprem uyarısı yapan MTA mühendisi ve Paleosismoloji uzmanı Hasan Elmacı da, bölgeden geçen diri bir fay olduğunu belirtmişti. 7.1 üzerinde deprem üretimi potansiyelinin bulunduğunu söyleyen Elmacı, “7,1 Adana'yı bitirir” demişti.
Elmacı, Türkiye Jeoloji Kurultayı'na yaptığı sunumda Savrun fayına dikkat çekti ve uyardı. Savrun Fayı'nın şu anda aktif olduğunu fakat bölgede devam eden artçı sarsıntıların 7.6 şiddetindeki depreme ait olduğunu belirten Elmacı, Savrun Fayı hakkında bildiklerinin şu aşamada sınırlı olduğunu dile getirdi.
Bu fayın 7 üzerinde deprem üretme potansiyeli olduğunu doğrulayan Elmacı, ancak bu depremin ne zaman olacağı yönündeki sorulara ise daha detaylı yapılacak çalışmalar sonucunda yanıt verilebileceğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)
Sahada araştırma yapan Prof. Dr. Pampal: Savrun Fayı'nın kırılacağını gösterir emare yok
Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan Adana depremi açıklaması: En uzak ihtimal Savrun
Prof. Dr. Sözbilir: Adana'daki Savrun ve Saimbeyli fayları Maraş merkezli depremlerde tetiklendi
Prof. Dr. Görür’den Adana depremi açıklaması: Muhtemelen Savrun zonunda
Prof. Dr. Naci Görür'ün işaret ettiği Savrun Fayı için Dr. Ramazan Demirtaş 'yok' dedi