Sağlık çalışanları: Her gün ölüyoruz, her gün tükeniyoruz
Diyarbakır’da beyaz önlükleri ve maskeleri ile alana çıkan sağlık çalışanları, 'Yönetemiyorsunuz Tükeniyoruz' dedi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve ardından dünyada hızla yayılan Coronavirus (Covid-19) riski artarak devam ediyor. Salgından en çok sağlık çalışanları etkileniyor.
Diyarbakır Sağlık Platformu, sosyal medya üzerinden Coronavirus salgınına yakalanan sağlıkçılara ilişkin güncel bilgileri paylaştı. #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz etiketiyle paylaşılan verilere göre, 14 Eylül itibariyle kentte 660 sağlık çalışanına Kovid-19 tanısı konuldu. En fazla tanı konan sağlıkçıların hemşire ve ebeler oldu belirtilen verilerde, 7 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiği kaydedildi.
DİYARBAKIR’DA "YÖNETEMİYORSUNUZ TÜKENİYORUZ" EYLEMİ
Diyarbakır Sağlık Platformu, Türk Tabipler Birliği’nin salgında vaka sayısındaki artış ve ölümlere dikkat çekmek için başlattığı 'Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz’ eylemi kapsamında Dağkapı Meydanı'nda açıklama yapmak istedi. Eylemin yapılacağı Dağkapı Meydanı'nda polis yoğun önlem aldı. Bölgede çok sayıda çevik kuvvet ekibini konuşlandıran polis, meydanda açıklama yapılmasına izin vermedi. Diyarbakır Sağlık Platformu üyesi sağlık emekçileri açıklamayı Sur dibinde bulunan parkta yaptı.
TURAN: SADECE SAĞLIK ÇALIŞANLARI DEĞİL, ANNE, BABA KARDEŞLERİMİZ ÖLÜYOR
Beyaz önlükleri, maske ve siperlikleri ile eylem yapan sağlık emekçileri adına basın açıklamasını Diyarbakır Tabip Odası Eş Başkanı Elif Turan okudu. Salgının sadece sağlık çalışanları için değil, herkes için risk oluşturduğunu hatırlatan Turan, "Sadece sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covit-19’dan hayatını kaybediyor" dedi.
'ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ COVİD-19 SALGINIDIR'
Coronavirus salgın sürecinin şeffaf yürütülerek tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesi gerektiğini belirten Turan, atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı: "Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz. Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin COVID-19 salgını olduğunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını istiyoruz.
'COVID-19 İŞBİRLİĞİ VE ORTAK ÇALIŞMA MECLİSİ OLUŞTURULMALI'
TBMM’ni açılmasını beklemeden bütün partilerin COVID-19 salgını konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte COVID izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını, ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çağrıcı olmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte "COVID-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi" oluşturmasını talep ediyoruz.
'SALGIN BİREYSEL ÇABAYLA ÖNLENEMEZ'
Hiçbir salgın vatandaşların bireysel çabalarıyla önlenemez. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılmalı, başta Belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşeri – köy derneklerinden, kültür sanat dernek ve vakıflarına kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürece katmalıdır.
'COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLSİN'
Bütün sağlık çalışanlarının ölüm – kalım savaşına dönüşen COVID-19 mücadelesinde yalnız bırakılmayacaklarını, korunacaklarını, bu insanüstü çabaların farkında olunduğunu gösterecek; maddi ve manevi olarak destekleyecek, hastalanan ve vefat eden arkadaşlarımızın "meslek hastalığı" tanımını kabul edecek Sağlık Bakanlığı ve hükümet tutumu istiyoruz."
YERLİKAYA: HER GÜN ÖLÜYORUZ
Turan’ın ardından söz alan Türk Tabipler Birliği (TBB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, pandemiden dolayı yaşamını yitiren sağlık çalışanları hakkında bilgi verdi. Şu ana kadar 39’u hekim olmak üzere toplam 91 sağlık çalışanın pandemi nedeniyle yaşamını yitirdiğini aktaran Yerlikaya, "Her gün eksiliyoruz maalesef. Her gün ölüyoruz, Her gün tükeniyoruz. Amed Sağlık Platformu olarak bir kez daha yetkililere sesleniyoruz. Yönetemiyorsunuz. Bilimsel verilere uygun bir yönetim şekli geliştirmek durumundasınız. Çalışma koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Özlük haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Ve pandeminin yıkıcı etkilerinin ortadan kaldırılmasını bir kez daha talep ediyoruz" dedi. Yerlikaya, hükümetin bir önce pandemi politikasını gözden geçirmesini istedi.