Salgının yayıldığı Cizre için uyarılar: Dışarı çıkmayın
Cizre'de, 200’den fazla bina karantina altında. Öyle ki neredeyse hemen her sokakta karantina altına alınan bir bina ile karşılaşmak mümkün.
Cizre’deki sivil toplum örgütü yöneticileri, ihmaller sonucu salgının kontrol edilmesinin zor olduğu bir sürece girildiği uyarısında bulunarak, ilçe sakinlerinden dışarı çıkmamaları, maske kullanmaları, fiziki mesafeyi korumaları ve hijyen kurallarına dikkat etmelerini istedi.
Coronavirus (Covid-19) salgını konusunda uzmanların uyarılarına rağmen "normalleşme" adımları atılmasıyla, bölge kentlerindeki vaka sayısı adeta tavan yaptı. Bu kentlerden biri de Şırnak ve ilçeleri. Özellikle vaka sayısındaki artış nedeniyle ilçedeki devlet hastanesinde yer kalmayan Cizre'de, 200’den fazla bina karantina altında. Öyle ki neredeyse hemen her sokakta karantina altına alınan bir bina ile karşılaşmak mümkün.
Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Başkanı Esin Yılmaz ile Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES) Şube Yöneticisi Murat Özbey, artan vakalar karşısında ilçe sakinlerine uyarılarda bulunarak, gerekli önlemleri almalarını istedi.
1 HAZİRAN'DAN SONRA ARTIŞ
Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, Cizre’deki vakaları 2 Haziran öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerektiğini söyledi. Haziran öncesi dönemde, 11 Mart’ta ilk pandemi açıklamasının ardından Şırnak'ta Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere çalışmalar yürütüldüğünü belirten Küni, İl Pandemi Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması ile 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yasaklara kadar sıkı tedbirler alındığını dile getirdi.
Yine Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) de aldığı 14 kuralı halka ulaştırdıklarını ifade eden Küni, 1 Haziran öncesi dönemde toplam 88 pozitif vaka ile karşılaştıklarını, bunlardan 75'inin iyileştiğini belirtti. Bu dönemdeki vaka sayısının ülke ortalamasına göre az olduğunu söyleyen Küni, 1 Haziran sonrasında ise tedbirlerin gevşetilmesiyle, özellikle bayram arifesinde fiziki mesafenin ortadan kalktığını ve vaka sayısında artışların yaşandığını kaydetti.
HALK TEDİRGİN
"Normalleşme" adımlarına rağmen ilçe sakinlerine fiziki mesafeyi korumaları ve maskesiz dışarı çıkmama noktasında uyarılarda bulunduklarını ifade eden Küni, "Durumun böyle sürmesiyle vaka sayısında artışın olacağı uyarılarında haklı çıktık. Cizre'de bugün yaklaşık 200 ev karantinaya alınmış, hastaneler dolmuş durumda. Bu da halkta tedirginliğine neden olmaya başladı" diye belirtti.
İlçeye dair radikal kararların alınması konusunda bir haftadır çağrıda bulunduklarını, bu yönlü adımlardan biri olarak 15 günlük sokağa çıkma yasağı kararı alınabileceğini vurgulayan Küni, fakat bu çağrılarına yetkililerden herhangi bir karşılık verilmediğini kaydetti.
'DIŞARI ÇIKMAYIN'
Küni, bu konuda şunları söyledi: "Tabip Odası olarak, bu saatten sonra bütün halkımıza açık ve net çağrımızdır: Mümkün olduğunca dışarı çıkmayınız. Çıkarsanız dahi kesinlikle maske kullanın, fiziki mesafeyi koruyun, hijyen kurallarına dikkat edin. Artık sadece Cizre halkından talepte bulunuyoruz. Bu halk gerçekten de geçmişten beri üzerine düşeni yapmıştır. Bu noktada zorlu süreçleri aşan Cizre, bu durumu da aşar. Tabip Odası Başkanı olarak ben de 15 günlük süre içinde hem kendim, ailem, halkım ve Cizre için evden çıkmayacağım."
'SALGINI DURDURABİLİRİZ'
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Esin Yılmaz da salgın tehdidi nedeniyle ilçe halkına şu çağrıda bulundu: "Cizre halkımız özelikle kendini korumalı. Biz kendimizi korursak bu salgına dur diyebiliriz. Özellikle sosyal mesafe kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Maskesiz hiçbir şekilde dışarı çıkmamalıyız. Zorunlu hallerde dışarı çıktığımızda da dikkatli olmamız gerekiyor. Eğer biz duyarlı olursak, çevrede insanları da duyarlı hale getirirsek bu salgını durdurabiliriz. Yoksa durum daha da kötüleşecektir."
7'den 70'e herkesin temizlik noktasında hassas olması gerektiğinin altını önemle çizen Yılmaz, "Bu salgını minimize etmek istiyorsak halkımız parklarda kalabalık gezmemelidirler. Mecbur kalmadıkça herkese açık mekanların kullanılmaması gerekiyor. Hep birlikte bunu yenebiliriz" dedi.
'HERKES SÜRECİN ÖZNESİ OLMALI'
SES Şube Yöneticisi Murat Özbey ise pandemi sürecinin başlamasıyla tüm uyarılarına rağmen herhangi bir önlem alınmadığını söyledi. Bölgeye yönelik ayrımcı politikaların sürdüğünü dile getiren Özbey, "İhmalkar yaklaşımların sonucunda salgın Cizre ilçemizde kontrol edilmesi zor bir sürece girmiştir. Bu açıktır ki Cizre özelinde bölgemizde bilimsel ve toplumsal tedbirler yetersiz kalıyor" diye belirtti.
Halkın kendi önlemlerini kendisinin alması gerektiğini önemle vurgulayan Özbey, "Bunu örgütleyip başarabilirsek sağlıklı bir toplum inşa etmiş oluruz. Tarihten bu güne halklar nasıl kendi sağlıklarını tamamen egemenlere teslim etmediyse, bugün de sağlıklı bir toplum olabilmek için herkes kendini bu sürecin öznesi olarak görmeli. Biz sağlık meslek örgütleri olarak halkımızın öz örgütlülüğünü sahipleneceğimizi, hep birlikte virüs ve salgına karşı mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz" diye seslendi. (MA)